Τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας κάλεσαν σε νέο γύρο διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στις 2 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνύ δεν προσέφερε σαφήνεια σχετικά με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένος να κάνει στον νέο προϋπολογισμό.

«Είναι μια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε η ηγέτιδα του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, Μαριλίζ Λεόν. «Δεν βγάζει νόημα.»

1

Ο Λεκορνύ διορίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Εθνοσυνέλευση ψήφισε την απομάκρυνση του προκατόχου του, Φρανσουά Μπαϊρού, λόγω σχεδίων για δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι ηγέτες των συνδικάτων είχαν οργανώσει ημέρα μαζικών απεργιών και διαδηλώσεων στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Λεκορνύ δήλωσε στο τέλος εκείνης της ημέρας ότι θα συναντούσε ξανά τις εργατικές οργανώσεις, οδηγώντας στις συζητήσεις της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δώσει εντολή στον Λεκορνύ να διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2026 πριν σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο 39χρονος δεν έχει δώσει ξεκάθαρες ενδείξεις για τις αλλαγές που είναι πρόθυμος να κάνει ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου η σιωπηρή υποστήριξη επέτρεψε την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025, απαιτεί σημαντικές τροποποιήσεις στις προτάσεις του Μπαϊρού, μεταξύ των οποίων την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αναθεώρηση του νόμου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων του 2023 και την καθυστέρηση των σχεδίων μείωσης του ελλείμματος.

Οι επιχειρηματικοί φορείς, οι οποίοι ήδη έχουν αντιδράσει σε ενδεχόμενες αυξήσεις φόρων, πρόκειται να συναντηθούν με τον Λεκορνύ αργότερα την Τετάρτη.

Η ηγέτιδα του αριστερού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, δήλωσε ότι ο Λεκορνύ παραδέχτηκε στη συνάντηση της Τετάρτης πως πρέπει να υπάρξει «φορολογική δικαιοσύνη», αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Θέλουμε δράση, και συγκεκριμένη δράση», δήλωσε. «Βρισκόμαστε σε θέση ισχύος και οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν για να ακουστούν τα αιτήματά τους.»

Διαβάστε επίσης

Η Space Hellas στην Εθνική Αποστολή της Ελλάδας στη GITEX GLOBAL 2025

Η Olympic Shipping πούλησε δύο πλοία με 59 εκατ. δολάρια

Μπέσεντ: Kινητήρες αεροσκαφών και χημικά προϊόντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με την Κίνα