Επέκταση των περιορισμών στις νέες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός των ορίων πρωτευούσης φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με την κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει την παράταση του μπλόκου των Airbnb στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας έως το 2026.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κάδρο φέρεται να μπαίνει η επέκταση του μέτρου σε κεντρικά δημοτικά διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και ενδεχομένως στη Σαντορίνη, δήμοι στους οποίους καταγράφονται περίπου 3.000, 2.500 και 4.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Θυμίζουμε πως από την Πρωτοχρονιά του 2025 δεν εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων από την Πλάκα και το Κολωνάκι έως τα Ιλίσια και τα Πετράλωνα.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την παράταση του μέτρου αναστολής νέων αδειών στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας, οι διαχειριστές των ακινήτων Airbnb δεν υποδέχτηκαν θετικά τις ανακοινώσεις. «Από την πλευρά μας, καταγράψαμε ανάπτυξη των περιοχών πέριξ του κέντρου της Αθήνας, μετά την εφαρμογή των περιορισμών. Από την άλλη, όμως, δεν γνωρίζουμε βάσει ποιας μεθοδολογίας και ποιων στοιχείων αποδείχθηκε ότι το μέτρο λειτουργεί στην άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης, κάτι που πρέπει να κάνει γνωστό η κυβέρνηση. Θα πρέπει, επίσης, να συμμετέχουν στη διαβούλευση και τη λήψη αποφάσεων όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων ημών», λένε στο mononews πηγές προσκείμενες στον Stama Greece, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.
Στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει επίσης επιβληθεί ΦΠΑ 13% και τέλος παρεπιδημούντων για νομικά και φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από τρία ακίνητα τύπου Airbnb, ενώ έχει αυξηθεί το τέλος ανθεκτικότητας από 0,5 και 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και 8 ευρώ για τους μήνες αιχμής.
Τα νέα μέτρα για τη στεγαστική κρίση
Η παράταση στην αναστολή νέων αδειών είναι μία από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το στεγαστικό.
Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, από τον υπουργό και τους υφυπουργούς Οικονομικών, από το 2026 θεσπίζεται ενδιάμεσος συντελεστής 25% για τα εισοδήματα από ενοίκια μεταξύ 12.000 και 24.000 ευρώ, ρύθμιση που αφορά περισσότερους από 160 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Παράλληλα, δρομολογείται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις κύριες κατοικίες σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους – μείωση 50% από το 2026 και πλήρης απαλλαγή το 2027, μέτρο που καλύπτει περίπου 2 εκατ. πολίτες. Στην κοινωνική αντιπαροχή προβλέπεται η διάθεση 2.000 κατοικιών σε ευάλωτες ομάδες, με το 25% να κατευθύνεται σε ένστολους. Για αυτό το σκοπό θα αξιοποιηθούν τρία στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Μοσχάτο, στο στρατόπεδο Ζιάκα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, στο στρατόπεδο Μανουσογιαννάκη.
Από τον Νοέμβριο ενεργοποιείται και η επιστροφή ενοικίου κύριας κατοικίας, με ετήσιο κόστος 230 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αγορά ενοικίων: οι ιδιοκτήτες που μετατρέπουν ακίνητα από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση ή επαναφέρουν κενά διαμερίσματα θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και το 2026. Παράλληλα, παρατείνεται έως το τέλος του 2026 η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, ενώ συνεχίζεται η φοροαπαλλαγή για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων.
«Κλείδωσαν» σπίτι 9.700 δικαιούχοι του Σπίτι μου 2
Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται να «κουμπώσει» σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Σημαντικότερη εξ αυτών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% για τα φυσικά πρόσωπα, με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 860 εκατ. ευρώ, αλλά και η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού. Στην ίδια κατεύθυνση, από το 2020 έχει εφαρμοστεί η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa.
Στο πεδίο της στήριξης των νοικοκυριών, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» εξασφάλισε στέγη σε χιλιάδες νέους με χαμηλότοκα δάνεια, ενώ η δεύτερη φάση του («Σπίτι μου 2») έχει ήδη οδηγήσει περίπου 9.700 δικαιούχους σε απόκτηση κατοικίας, απορροφώντας το 60% του διαθέσιμου προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, «τρέχουν» τα προγράμματα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» και «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με αυξημένες επιδοτήσεις, ενώ έχει θεσπιστεί και στεγαστική συνδρομή μέσω ΔΥΠΑ.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, μέλη της ΠΟΜΙΔΑ υποδέχθηκαν θετικά τον νέο ενδιάμεσο συντελεστή στη φορολογία ενοικίων, καθώς αγγίζει τη «μεσαία τάξη» που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φορολόγησης, με την προσδοκία ότι αν περιοριστεί η υποδήλωση μισθωμάτων θα μπορούσε να ακολουθήσει περαιτέρω μείωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ. Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η έμμεση προαναγγελία παράτασης της τριετούς φοροαπαλλαγής για τις κενές κατοικίες μετά το 2025, ζητώντας να καθιερωθεί «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» για τους ενοικιαστές. Σημαντικό σήμα αποτελεί επίσης η μείωση κατά 30% του τεκμηρίου κατοικίας, καθώς και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πρώτης κατοικίας στα μικρά χωριά, που ανακουφίζει μόνιμους κατοίκους αλλά και ενισχύει την περιφέρεια, κατά την ΠΟΜΙΔΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιόχαν Βάντεφουλ (ΥΠΕΞ Γερμανίας): «Απαράδεκτη» η ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα
- Σεισμός στον Ευβοϊκό Κόλπο: Μικρός ο αριθμός των μετασεισμών, πιθανή η συνέχισή τους, λένε οι σεισμολόγοι
- Τραμπ: Υποσχέθηκε στον εμίρη του Κατάρ πως δεν θα ξανασυμβεί άλλος τέτοιος βομβαρδισμός στη χώρα του
- Hellenic Train: Τροποποίηση δρομολογίων λόγω 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών – Πώς θα κινηθούν τα τρένα
