ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Xclusiv: Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν 102 πλοία αξίας άνω των 10,1 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο
Οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν 887 δεξαμενόπλοια, που αντιπροσωπεύουν το 29,2% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Με άλλα λόγια, σχεδόν ένα στα τρία δεξαμενόπλοια, ανήκει σε Έλληνα εφοπλιστή ή σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.
Η ελληνική ναυτιλία, αριθμεί πλέον 5.691 πλοία, και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας (σε όρους deadweight – dwt), καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.
Ο ελληνόκτητος στόλος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, αυξάνοντας τη χωρητικότητά του κατά περισσότερο από 42% από το 2015 μέχρι σήμερα.
Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν επίσης 2.685 φορτηγά πλοία, που αντιστοιχεί στο 24,9% της παγκόσμιας χωρητικότητας, 526 πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, που είναι το 15,4% της παγκόσμιας χωρητικότητας, 72 πλοία μεταφοράς οχημάτων, που αντιστοιχεί στο 8,2% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν επίσης, 169 πλοία LNG, που είναι το 24,5% της παγκόσμιας χωρητικότητας και 153 πλοία LPG, που είναι το 11% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Διαθέτουν επιπλέον και 528 πλοία μεταφοράς κοντέινερ, που αντιπροσωπεύουν το 8,1% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Επισημαίνεται ότι η ελληνική ναυτιλία δραστηριοποιείται κυρίως στον bulk/tramp τομέα, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος μεταφορέας φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trader) στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024, ελληνικά πλοία προσέγγισαν λιμάνια σε 176 χώρες ανά την υφήλιο. Ο τομέας της bulk/tramp ναυτιλίας μεταφέρει βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενεργειακά προϊόντα χωρίς σταθερά δρομολόγια.
Αυτό συνεπάγεται ότι η ελληνική ναυτιλία διαθέτει υψηλό βαθμό ευελιξίας και ανταποκρίνεται ταχύτατα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: «Μπλόκο» από ΗΑΕ σε δεξαμενόπλοιο του Προκοπίου που μεταφέρει αργό από το Σουδάν
Η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων στηρίζει την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΑΑ: Ισχυρό αποτύπωμα σε βάθος 25ετίας – Στο +8,1% η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2026
- Δραματική επιστολή ακτοπλόων σε Μητσοτάκη – Κικίλια: Ζημιές 25 εκατ. ευρώ τον μήνα από τα καύσιμα – Οι 3 προτάσεις τους
- ΕΥΔΑΠ: Ολη η αλήθεια με τα υδρόμετρα – Ο διαγωνισμός των 350 εκατ., τα διλήμματα και οι εκκρεμότητες
- Φώτης Γιόφτσιος: Πάνω από το 25% έχει αυξηθεί το κόστος κατασκευής – Προθεσμίες εξπρές δίνουν οι προμηθευτές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.