ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά έστειλαν τους S&P 500 και Nasdaq τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας
Θετικά αντέδρασε η Wall Street καθώς ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε το «πράσινο φως» για μειώσεις επιτοκίων μελλοντικά, αν και όπως πρόσθεσε η FED θα παραμείνει προσεκτική, κατά την ομιλία του στο Jackson Hole.
Τρεις ώρες μετά το άνοιγμα της αγοράς, η οποία ξεκίνησε την ώρα που δημοσιευόταν το κείμενο της ομιλίας του Πάουελ, ο Dow Jones κινείται στις 45.690,17 μονάδες με άλμα 2,02%, ο S&P 500 στις 6,465,69 μονάδες με κέρδη 1,50% και ο Nasdaq στις 21.459,64 μονάδες με άνοδο 1,70%.
«Η αρχική αντίδραση της αγοράς στην ομιλία του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας (…) ήταν εξαιρετικά θετική», συνόψισαν οι αναλυτές του Briefing.com.
Ο Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων μελλοντικά προκειμένου να στηρίξει την αγορά εργασίας. Ο επικεφαλής της FED αιφνιδίασε τις αγορές δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «ταχείας» επιδείνωσης στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, κάτι που θα δικαιολογούσε την αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Σημείωσε ωστόσο ότι η Fed αντιμετωπίζει μια «ευαίσθητη κατάσταση» επειδή οι νέοι δασμοί που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση αρχίζουν ταυτόχρονα να γίνονται αισθητοί στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές και υπάρχει κίνδυνος να υποδαυλίσουν τον πληθωρισμό.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν πτώση των ομολόγων του δημοσίου: η απόδοση του διετούς ομολόγου πέρασε από το 3,68% στο 3,78% ενώ του δεκαετούς στο 4,33%, ενώ την Πέμπτη είχε κλείσει στο 4,25%.
«Οι μακροοικονομικές προοπτικές θα έπρεπε να πείσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 17 Σεπτεμβρίου», στο 4-4,25%, παρατήρησε ο αναλυτής της LPL Financial Τζέφρι Ρόουτς. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν αυτήν την εξέλιξη. «Από την άλλη, μακροπρόθεσμα, οι δομικές αλλαγές της (αμερικανικής) οικονομίας δημιούργησαν μια αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Δεν επιθυμεί να είναι στη συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν – «Θα δούμε αν θα συνεργαστούν»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TRASTOR: Με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 1,15 ευρώ/μετοχή η ΑΜΚ για την άντληση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
- Παναθηναϊκός: Προτάσεις υπάρχουν, αλλά ο Γιαννακόπουλος δεν πουλάει – Όλο το παρασκήνιο
- ΔΕΗ: Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο ενόψει της αύξησης – Συνωστισμός στα road shows του Στάσση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.