• ΥΓΕΙΑ

    Στάση σώματος: Πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας για μια ζωή


    Η στάση του σώματος δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση.  Ο τρόπος με τον οποίο στέκεται, κάθεται ή κινείται κανείς μπορεί να βλάψει την υγεία του για το υπόλοιπο της ζωής του, προειδοποιούν ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ).

    Σύμφωνα με τον δρ. George Salem, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο η κίνηση επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής,  η στάση του σώματος δεν αφορά μόνο στο πόσο καλά κάθεται κανείς αλλά και στο πόσο καλά κινείται στην καθημερινότητά του.

    Ο τρόπος με τον οποίο στεκόμαστε όταν δεν κινούμαστε – π.χ. όταν καθόμαστε, στεκόμαστε όρθιοι ή κοιμόμαστε – ονομάζεται στατική στάση, ενώ ο  τρόπος με τον οποίο τοποθετούμε το σώμα μας όσο κινούμαστε, -π.χ. το περπάτημα ή η κάμψη για να σηκώσουμε κάτι- αποκαλείται δυναμική στάση. Και οι δύο στάσεις είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία και μπορούν να επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, οι συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε και οι καθημερινές επιλογές μας.

    Τι βλάβες μπορεί να προκληθούν

    Ο τρόπος που «στέκεστε» μπορεί είτε να ωφελήσει είτε να βλάψει το μυοσκελετικό  σας σύστημα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, αυτό το σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί στο είδος της δουλειάς που κάνετε, στα χόμπι που απολαμβάνετε, στον τρόπο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, σε τραυματισμούς, ακόμη και στα είδη των παπουτσιών που φοράτε.

     Η χρόνια «σκυφτή» στάση μπορεί να κάνει τη σπονδυλική στήλη πιο εύθραυστη και επιρρεπή σε τραυματισμούς.  Η λανθασμένη στάση και κίνηση συχνά οδηγεί σε πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη.

    Η κακή στάση του σώματος μπορεί, επίσης, να μειώσει την ευλυγισία και να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση των αρθρώσεων και την ισορροπία αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων. Όμως, οι επιπτώσεις δεν σταματούν στο μυοσκελετικό σύστημα, καθώς η «χαλαρή» στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει και δυσκολίες στην πέψη και στην αναπνοή.

    Η αύξηση της ηλικίας

    Είναι γνωστό ότι το σώμα αλλάζει καθώς η ηλικία αυξάνεται. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας τη διατήρηση της καλής στάσης, της δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας. «Οι ηλικιωμένοι τείνουν να υιοθετούν μια προοδευτικά καμπυλωτή στάση», λέει ο Salem. «Όταν οι ώμοι γέρνουν  προς τα εμπρός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργείται υπερβολική φόρτιση στον αρθρωτό σύνδεσμο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και να περιορίσει την ανεξαρτησία των ηλικιωμένων».

    Η υπερβολικά σκυφτή στάση, ή υπερκυψία, επηρεάζει έως και τα δύο τρίτα των γυναικών μεγαλύτερης ηλικία και τους μισούς άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Αυτή η στάση έχει συσχετιστεί με πόνο στην πλάτη, αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί, επίσης, να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών και το ντύσιμο.

    Ποτέ δεν είναι αργά

    Σύμφωνα με τους ειδικούς ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αποκτήσει κανείς τη σωστή στάση ή να τη βελτιώσει και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συμβεί αυτό.

    Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τα πιθανά οφέλη της γιόγκα , ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Η γιόγκα είναι μια πρακτική του νου και του σώματος που συνδυάζει συνήθως τις φυσικές στάσεις, τις ασκήσεις αναπνοής και τον διαλογισμό ή τη χαλάρωση. Σε μια μελέτη, ηλικιωμένοι με υπερκυψία έδειξαν σημαντική βελτίωση και λιγότερο κυρτούς προς τα μέσα ώμους μετά από ένα πρόγραμμα γιόγκα 6 μηνών.

    Όπως αναφέρει ο φυσιοθεραπευτής του ΝΙΗ, δρ. Cris Zampieri, βασική αρχή για τη βελτίωση της στάσης είναι η ευαισθητοποίηση. «Είναι σημαντικό να φροντίσετε τη στάση σας πριν γίνει πρόβλημα. Η γιόγκα, το τάι τσι και άλλοι τύποι συνεδριών που επικεντρώνονται στην επίγνωση και την κατανόηση του σώματος μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να συνειδητοποιείτε τι συμβαίνει με τη δική σας στάση. Βοηθούν επίσης να συνδέσετε τη φυσική σας στάση με τη συναισθηματική σας κατάσταση, προσφέροντας οφέλη και στους δύο τομείς».

    Ωστόσο, αυτού του είδους οι «θεραπείες» δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε τη στάση σας. Οι ειδικοί συνιστούν να προσέχετε πώς κινείστε και πώς στέκεστε. Να θυμάστε να σηκώνετε το κεφάλι σας, να τραβάτε τους ώμους σας πίσω και να σφίγγετε τους κοιλιακούς μυς σας στην καθημερινότητά σας. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν στις επαναλαμβανόμενες στάσεις, όπως η τακτική ανύψωση βαριών αντικειμένων και η κατοχή θέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει με την εργασία σε υπολογιστή.

    Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει ένα σωστά ρυθμισμένο περιβάλλον. «Είναι σημαντικό η θέση της εργασίας σας να σάς ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα. Θα πρέπει, επίσης, να αλλάζετε στάσεις συχνά, να κάνετε σύντομες βόλτες στο γραφείο και να τεντώνετε απαλά τους μύες σας, ώστε να βοηθάτε στην ανακούφισή τους από την ένταση», συμβουλεύει ο φυσιοθεραπευτής του NIH, δρ Jesse Matsubara.

    Πηγή: NIH

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόνος: Όταν η αιτία του δεν περνάει καν από το μυαλό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έξυπνο» εσώρουχο προστατεύει από τον πόνο στη μέση (βίντεο)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατάθλιψη: Τι ρόλο παίζει η στάση του σώματος



    ΣΧΟΛΙΑ