ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταξί σε λεωφορειολωρίδες: Το μήλον της έριδος κυβέρνησης και ΣΑΤΑ και ο «εμφύλιος» Κυρανάκη-Οικονόμου
Την εναντίωσή τους στη σταδιακή κατάργηση των τρόλεϊ έως το 2027 εκφράζουν ολοένα και πιο έντονα εργαζόμενοι και σωματεία, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και τέως υφυπουργό Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου να εξαπολύει νέα πυρά κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
«Όταν ήμουν υφυπουργός η προσπάθειά μας ήταν να ανανεώσουμε το στόλο των τρόλεϊ και όχι να τα καταργήσουμε…», είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Οικονόμου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Ακολούθως ο κ. Οικονόμου δήλωσε την άγνοιά του για την εν λόγω απόφαση. «Διαφωνώ ριζικώς (…). Εγώ δεν ξέρω πότε πάρθηκε αυτή η απόφαση. Εγώ στην περίοδο που ήμασταν και μάλιστα πριν τέσσερις μήνες, δηλαδή το ‘24 και ‘25, η δικιά μας προσπάθεια που ήταν ως πολιτική ηγεσία, ο κ. Σταϊκούρας και εγώ που είχαμε την ευθύνη για τις μεταφορές, ήταν να ανανεώσουμε τον στόλο των τρόλεϊ, τα οποία όπως γνωρίζετε, είναι πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας. Μπορούν να κινούνται και 30 χιλιόμετρα χωρίς το δίκτυο των τρόλεϊ…», είπε και πρόσθεσε:
«Τα ηλεκτρικά λεωφορεία έρχονται να αντικαταστήσουν τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα λεωφορεία, δεν έρχονται να αντικαταστήσουν τα τρόλεϊ. Το τρόλεϊ είναι το πρώτο και μοναδικό οικολογικό μέσο μεταφοράς που έχουμε τα τελευταία 70 χρόνια. Αν θέλει κάποιον εκσυγχρονισμό, να κάτσουμε να το δούμε. Αλλά η κατάργηση των τρόλεϊ μου προκαλεί τεράστια απορία. Πώς γίνεται αυτό; Πώς αποφασίστηκε; Ποιος το είπε; Και γιατί το είπε;».
Κυρανάκης: Σε δύο φάσεις η κατάργηση των τρόλεϊ
«Κάθε φορά που καλείσαι σαν υπουργός να πάρεις μια απόφαση που έχει κόστος και την πληρώνουν τελικά οι φορολογούμενοι, πρέπει να εξετάσεις αν αυτά τα χρήματα που δαπανάς στο όνομα των φορολογουμένων έχουν και πραγματική αξία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο mononews ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
«Όταν έχουμε μια υπηρεσία που μπορεί να εκτελεστεί από ηλεκτρικά λεωφορεία, όταν για κάθε δύο καινούρια τρόλεϊ μπορείς να αγοράσεις τρία λεωφορεία και άρα μπορείς να αυξήσεις και την πυκνότητα των λεωφορείων σε αυτά τα δρομολόγια, η απόφαση είναι αυτονόητη. Στην πραγματικότητα γλιτώνεις χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο ή με τα ίδια χρήματα του δίνεις μια καλύτερη υπηρεσία. Επίσης, αυτό που δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι ότι το δίκτυο καλωδίων των τρόλεϊ δαπανά ρεύμα ακόμα και όταν δεν περνά τρόλεϊ από εκεί, γιατί πρέπει να έχει συνεχώς ρευματοδότηση. Αυτό έχει ένα κόστος, που θα σταματήσει στο μέρος του δικτύου καλωδίων που θα ξηλωθούν. Άρα, θα υπάρξει εξοικονόμηση και από εκεί.
Όμως, η πρώτη φάση θα έχει διατήρηση κάποιων δρομολογίων που θα αλλάξουν σε μεγάλες ευθείες της πόλης. Και σε αυτές μεγάλες ευθείες όπως για παράδειγμα η Συγγρού και η Πειραιώς, θα πυκνώσουμε τα δρομολόγια τρόλεϊ, ώστε να έχει καλύτερη υπηρεσία ο κόσμος ακριβώς σε αυτές τις ευθείες. Να έχει δηλαδή σε πολύ λίγα λεπτά συνεχή δρομολόγια.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Πρώτον διότι αποσύρεται η παλιά γενιά των τρόλεϊ, η οποία έχει κλείσει τον κύκλο ζωής της, όμως έχουμε και μια νεότερη γενιά η οποία θα μείνει για κάποια ακόμη χρόνια σε ισχύ.
Έπρεπε όμως να λάβουμε μια απόφαση δαπάνης για το αν θα δαπανήσουμε τους διαθέσιμους πόρους σε καινούρια τρόλεϊ στο υπάρχον δίκτυο που και αυτό ήθελε αντικατάσταση, ή θα πάμε σε περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία. Και έτσι λοιπόν, η απόφαση που με οικονομικούς όρους αλλά και με τη μελέτη που έχουμε κάνει για την πολυπλοκότητα που έχουν τα καλώδια στα κέντρα των πόλεων, ειδικά στο Πειραιά και στη Αθήνα, θα αντικατασταθούν με απελευθέρωση από αυτό το δίκτυο».
Ξεσπούν τα σωματεία εργαζομένων: «Παραπλανητική η δήλωση Κυρανάκη για τα τρόλεϊ – Δεν είναι αιτία ενεργειακής σπατάλης»
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης περί κατάργησης των τρόλεϊ έως το 2027, οι εργαζόμενοι οδηγοί και τεχνικοί εκδίδουν συνεχείς ενημερώσεις, διεκδικώντας την ανάκληση της απόφασης. «Το τρόλεϊ δεν είναι ενεργοβόρο. Είναι ενεργειακά ευφυές. Και η πραγματική σπατάλη είναι η απαξίωσή του. Το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών δε χτίζεται με πρόχειρες δηλώσεις, αλλά με στρατηγική, διαφάνεια και σεβασμό στους πολίτες», τονίζει το Σωματείο Τεχνικών και Υπαλλήλων ΟΣΥ Α.Ε. χαρακτηρίζοντας «παραπλανητική» τη δήλωση του κ. Κυρανάκη περί «ενεργειακής σπατάλης».
«Η κατανάλωση ενέργειας από το δίκτυο είναι ελάχιστη όταν δεν κινούνται οχήματα και αφορά κυρίως τη λειτουργία των υποσταθμών, οι οποίοι μπορούν να βελτιστοποιηθούν με σύγχρονες τεχνολογίες. Η παρουσία καλωδίων δεν αποτελεί “αιτία ενεργειακής σπατάλης”, αλλά υποδομή για ένα μέσο μηδενικών ρύπων. Η δήλωση περί “αισθητικής επιβάρυνσης” του ουρανού της Αθήνας είναι προσχηματική και αποπροσανατολιστική. Η πραγματική επιβάρυνση προέρχεται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση που θα ενταθεί με την κατάργηση των τρόλεϊ. Το τρόλεϊ δεν είναι πρόβλημα – είναι λύση. Και η τεχνογνωσία μας είναι εδώ για να το αποδείξει.
Αντί να επενδύσουμε σε αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου και σε τρόλεϊ νέας γενιάς, με τεχνολογία Ιn Motion Charging, ο υπουργός επιλέγει να απαξιώσει ένα μέσο που παράγει μηδενικούς ρύπους, δεν απαιτεί σταθμούς φόρτισης και έχει διπλάσιο χρόνο ζωής από τα οχήματα μπαταρίας», προσθέτει το Σωματείο.
«Ανεδαφικά επιχειρήματα»
Την ίδια ώρα, η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ χαρακτηρίζει «ανεδαφικά, εκτός λογικής και εκτός πραγματικότητας», τα επιχειρήματα του κ. Κυρανάκη, συμπληρώνοντας «Ζητάμε την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών των τρόλεϊ, την επένδυση σε νέας τεχνολογίας οχήματα ΙΜC προς όφελος των πολιτών της Πρωτεύουσας».
«Αυτά που ακούγονται για τα κόστη συντήρησης είναι όλα στον αέρα και δεν υπάρχει μία οικονομοτεχνική μελέτη που να μας τα αποδεικνύει. Έχουμε και εμείς απαντήσεις. Πρώτον, σε αυτό το κόστος, πρέπει να λάβουμε υπόψη την όλη υποδομή που πρέπει να γίνει σε φορτιστές, καλώδια κλπ, που είναι κάποια εκατομμύρια στα ηλεκτρικά λεωφορεία, κάτι που δεν ισχύει με τα τρόλεϊ. Το τρόλεϊ έρχεται, μπαίνει και δουλεύει και παράγει έργο.
Δεύτερον. Το ηλεκτρικό λεωφορείο σε σχέση με το τρόλεϊ, πρέπει να αλλάξει τα στοιχεία των μπαταριών, κάτι το οποίο είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Δηλαδή, με σημερινές τιμές, η αλλαγή των στοιχείων σε μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο μετά από τρία-τέσσερα χρόνια, είναι γύρω στις 120 με 150 χιλιάδες ευρώ ανά λεωφορείο.
Ως Ένωση εμμένουμε στο ότι από τη στιγμή που υπάρχει έτοιμη υποδομή, μπορεί να μετατραπεί, μπορεί να μεταρρυθμιστεί, μπορεί να μετατοπιστεί, αλλά δεν καταργείται. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα, θα είναι ένα μεγάλο λάθος και δεν πρέπει να γίνει», επισημαίνει ο Στέλιος Ινεπέκογλου, Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
«Το τρόλεϊ αποτελεί δημόσια περιουσία, εξελίσσεται, μεταμορφώνεται και δεν μπορεί να καταργηθεί», υπογραμμίζει η Ένωση, διεκδικώντας με τη σειρά της την κατάργηση αυτού του μέτρου.
«Τεράστια η αξία των υποδομών των τρόλεϊ»
«Οι υποδομές του δικτύου Τρόλεϊ αποτελούν κεφάλαιο με τεράστια αξία και δυνατότητες. Αντί να μιλάμε για εγκατάλειψή τους, οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε και να τις συγχρονίσουμε με νέο στόλο», αναφέρει με τη σειρά του το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΥ “Η ΕΝΑΕΡΙΟΣ”.
«Αντί να μιλάμε για κατάργηση θα έπρεπε να μιλάμε για ανανέωση στόλου και διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου το οποίο ήδη καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου με επάρκεια και αξιοπιστία. Καλούμε την Πολιτεία να αξιοποιήσει το υπάρχον δίκτυο να προχωρήσει σε ανανέωση του στόλου και να ενισχύσει ένα μέσο μεταφοράς με διαχρονική αξία και δυνατότητες. Οι εργαζόμενοι παραμένουμε στη διάθεση κάθε ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών προς όφελος του επιβατικού κοινού», καταλήγουν.
Διαβάστε επίσης:
Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο mononews: Ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε ως επιτυχία μεταχειρισμένα τρένα του 1990
Allen Liu στο mononews: Η Ελλάδα σημείο-κλειδί για τη νέα ενεργειακή διάταξη της Yutong στην Ευρώπη
Εργαζόμενοι τρόλεϊ: Λένε «ΟΧΙ» στη σταδιακή κατάργηση του μέσου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρί Σαντάλ: Η πριγκίπισσα χωρίς βασίλειο, με νέα της σκηνή την Ελλάδα του 2025
- Το μεγάλο στοίχημα για την Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ξεκινά η δημοπράτηση για το μητροπολιτικό πάρκο «AENAON» στον Φαληρικό Όρμο
- Η ανάπτυξη του Κυπριακού στόλου οφείλεται στο ελκυστικό φορολογικό σύστημα για τα «πράσινα πλοία» και στην φοροαπαλλαγή των Κυπρίων ναυτικών
- Από υπάλληλοι… δισεκατομμυριούχοι: Αυτά είναι τα νέα μέλη του billion dollar club
