ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη άμεσης και συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το νερό αποτελεί και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας, επισημαίνοντας πως η κλιματική κρίση επιβάλλει άμεσες μεταρρυθμίσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες.
Βρείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του σχεδίου για την λειψυδρία
Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως για τον κίνδυνο λειψυδρίας
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν την επιδείνωση του φαινομένου, με τη χώρα να κατατάσσεται 19η παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ η στάθμη των φραγμάτων –ιδίως στην Αττική– έχει σημειώσει μείωση άνω του 50% σε σχέση με το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, αντικαθιστώντας τον σημερινό κατακερματισμό με έναν ολιστικό και κεντρικά συντονισμένο μηχανισμό, με έμφαση στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και την ενίσχυση των επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε αποκλειστικά το mononews και επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης και τη δημιουργία ενιαίου φορέα, με την εμπλοκή της ΔΕΗ και του Γιώργου Στάσση.
Οι 5 βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου
1. Διασφάλιση της δημόσιας φύσης του νερού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και επιβεβαιώνει η νομολογία του ΣτΕ.
2. Βιωσιμότητα των φορέων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο κόστος αποδεκτό για πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις.
3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση των έργων – τόσο μικρής όσο και μεγάλης κλίμακας.
4. Κατεπείγουσες παρεμβάσεις τους επόμενους έξι μήνες, συνοδευόμενες από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
5. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση.
Οι άξονες αυτοί θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα σε συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!
https://bit.ly/3de5Kl9
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: «Ο πόλεμος νομίζω θα τελειώσει πολύ σύντομα» – Εξετάζουμε άρση ορισμένων κυρώσεων στο πετρέλαιο (upd)
- ΕΟΔΥ: Τι λέει ο Χ. Χατζηχριστοδούλου στο Mononews – Η τοποθέτηση του Ά. Γεωργιάδη και το θρίλερ της επόμενης μέρας
- Τα αγρίμια, οι γονείς και μια γραμμή βοήθειας
- Γιώργος Λάνθιμος: Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του στη Στέγη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.