ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο… αυτόκλητος «mister 550.000 ευρώ», οι νέες business των εργολάβων, οι άσχετοι Τσέχοι που «χτυπούν» την Aegean, η «καρφάρα» του Κ.Μ. και όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο
Την ανάγκη άμεσης και συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το νερό αποτελεί και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας, επισημαίνοντας πως η κλιματική κρίση επιβάλλει άμεσες μεταρρυθμίσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες.
Βρείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του σχεδίου για την λειψυδρία
Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως για τον κίνδυνο λειψυδρίας
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν την επιδείνωση του φαινομένου, με τη χώρα να κατατάσσεται 19η παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ η στάθμη των φραγμάτων –ιδίως στην Αττική– έχει σημειώσει μείωση άνω του 50% σε σχέση με το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, αντικαθιστώντας τον σημερινό κατακερματισμό με έναν ολιστικό και κεντρικά συντονισμένο μηχανισμό, με έμφαση στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και την ενίσχυση των επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε αποκλειστικά το mononews και επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης και τη δημιουργία ενιαίου φορέα, με την εμπλοκή της ΔΕΗ και του Γιώργου Στάσση.
Οι 5 βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου
1. Διασφάλιση της δημόσιας φύσης του νερού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και επιβεβαιώνει η νομολογία του ΣτΕ.
2. Βιωσιμότητα των φορέων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο κόστος αποδεκτό για πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις.
3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση των έργων – τόσο μικρής όσο και μεγάλης κλίμακας.
4. Κατεπείγουσες παρεμβάσεις τους επόμενους έξι μήνες, συνοδευόμενες από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
5. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση.
Οι άξονες αυτοί θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα σε συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!
https://bit.ly/3de5Kl9
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σιδηρόδρομος: Από τις αλλεπάλληλες ακινητοποιήσεις αμαξοστοιχιών και τις βλάβες, στις ράγες του εκσυγχρονισμού
- Ο… αυτόκλητος «mister 550.000 ευρώ», οι νέες business των εργολάβων, οι άσχετοι Τσέχοι που «χτυπούν» την Aegean, η «καρφάρα» του Κ.Μ. και όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο
- «Πράσινο» στο πρώτο θέρετρο ιστιοπλοϊκού τουρισμού στο Ιόνιο – Οι λεπτομέρειες του Project Anemos
- Βάσεις 2025: Ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν, ποιες έμειναν στάσιμες και τα τμήματα με άδεια αμφιθέατρα
