ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια ανάσα από τα 200 εκατ. ευρώ έφτασαν πέρυσι οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛ, με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία να ενισχύει το αποτύπωμά της τόσο στην ελληνική αγορά όσο και διεθνώς.
Σε μια χρονιά με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, συνεχιζόμενο υψηλό κόστος ενέργειας και επιτοκίων, η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 7,4%, ξεπερνώντας σε ρυθμό ανάπτυξης την υπόλοιπη αγορά γαλακτοκομικών, η οποία κινήθηκε με άνοδο 4%.
Η γαλακτοβιομηχανία, συμφερόντων της οικογένειας Χατζάκου, στην οποία έχει επενδύσει και ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιβεβαίωσε τη δυναμική της, με ιδιαίτερα θετική πορεία στις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15,8% σε αξία και κατά 24,1% σε όγκο.
«Αποτέλεσμα», το οποίο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκησή της υπό τη Μαίρη Χατζάκου στη θέση της προέδρου του ΔΣ και του Κωνσταντίνου Χατζάκου στη θέση του CEO, στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024, «αντικατοπτρίζει τη διαρκή προσπάθεια της ΜΕΒΓΑΛ για ενίσχυση της παρουσίας της στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές , μέσα από στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης και διεύρυνσης του δικτύου διανομής».
Ξεπέρασαν τα 195,6 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις
Με βάση τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου ΜΕΒΓΑΛ, στον οποίο περιλαμβάνονται – πέραν της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. – οι εταιρείες ΕΒΡΟΓΑΛ Α.Β.Ε.Ε., ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., οι θυγατρικές στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ Α.Ε., στην οποία η ΜΕΒΓΑΛ συμμετέχει με ποσοστό 20%, ο κύκλος εργασιών για το 2024 ανήλθε σε 195,6 εκατ. ευρώ, από 182,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση 7,36%.
Το μικτό περιθώριο κέρδους παρουσίασε υποχώρηση στο 22,07% από 23,42% την προηγούμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους αποθέματος, ενώ σε επίπεδο EBITDA, ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη 20,13 εκατ. ευρώ, από 19,53 εκατ. ευρώ το 2023. Αντίστοιχα, σε επίπεδο εταιρείας, το EBITDA αυξήθηκε στα 20,15 εκατ. ευρώ από 15,55 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου (διοίκησης, διάθεσης και ερευνών) αυξήθηκαν κατά 5,3% στα 31 εκατ. ευρώ, ενώ στην εταιρεία κατέγραψαν μείωση 7,2%, στα 30,99 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω χαμηλότερων προβλέψεων.
Θετικό πρόσημο και στην κερδοφορία
Σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας κατέγραψε το 2024 η ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., με τα καθαρά κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 10,29 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 61% σε σχέση με τα 6,39 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Αντίθετα, σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 10,26 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση κατά 1% έναντι των 10,36 εκατ. ευρώ του 2023. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο 89%, φτάνοντας τα 8,36 εκατ. ευρώ από 4,42 εκατ. ευρώ το 2023. Σε επίπεδο Ομίλου, τα μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 8,33 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος (8,38 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 58,7 εκατ. ευρώ από 54,1 εκατ. ευρώ ενώ κατά τη διετία 2023 και 2024 η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 26,9 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές επιδόσεις και βελτιωμένα μικτά και λειτουργικά αποτελέσματα για το 2025
Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρήση, η ΜΕΒΓΑΛ ξεκίνησε το 2025 με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας αυξημένες πωλήσεις και βελτιωμένα μικτά και λειτουργικά αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Οι πρώτες ενδείξεις ενισχύουν την προσδοκία για μια ακόμη χρονιά κερδοφορίας, στηριζόμενη στη συνέχιση της στρατηγικής για περιορισμό του κόστους παραγωγής και δαπανών, σε συνδυασμό με την επένδυση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Ωστόσο, η εταιρεία παρακολουθεί στενά ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, που περιλαμβάνει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, πιθανές διακυμάνσεις στο ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας. Παράλληλα, η επιβολή δασμών 20% από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε προϊόντα της Ε.Ε. ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά, στην οποία η ΜΕΒΓΑΛ έχει ήδη παρουσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, δεν αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη.
Με φόντο τα παραπάνω, ο Όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί τον στρατηγικό του σχεδιασμό με στόχο τη διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας του και τη διείσδυση σε νέες αγορές και κανάλια διανομής, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί διαρκώς τις πρωτόγνωρες και ευμετάβλητες συνθήκες που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά.
Η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία κατά την 31/12/2024 απασχολούσε 601 άτομα από 592, διατηρεί πέντε υποκαταστήματα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κατερίνη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Ξάνθη) ενώ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έκλεισε το υποκατάστημα Χανίων και η ιδιόκτητη εγκατάσταση έχει ενοικιασθεί. Η εταιρεία διατηρεί γραφείο χωρίς εμπορικές συναλλαγές στο Ηράκλειο Κρήτης , η δε εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας στους Νομούς Ηρακλείου , Χανίων , Ρεθύμνου και Λασιθίου γίνεται από αντιπρόσωπο.
Διαβάστε επίσης
Toyota Ελλάς: Γεμίζει τα ταμεία της μητρικής – Εντυπωσιακές επιδόσεις
Οι επενδυτικοί παράλληλοι βίοι Σκλαβενίτη- Παντελιάδη
JD Sports: Σπριντάρει στην ελληνική αγορά – Ρεκόρ σε πωλήσεις και ρευστότητα για την Cosmos Sport
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
