• Business

    Οι νέες στρατηγικές για τις μετοχές μετά την αναβάθμιση από την Fitch


    Νέα δεδομένα δημιουργεί στην ελληνική αγορά η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, μία αναβάθμιση που είχαν μεν προεξοφλήσει ως έναν βαθμό οι επενδυτές, αλλά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι θα ήταν τόσο εμφατική, με το outlook να προδιαγράφεται θετικό και άρα να είναι ορατό το ενδεχόμενο μίας νέας μελλοντικής αναβάθμισης.

    Η απόφαση του Fitch ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, κι έτσι στη σημερινή συνεδρίαση θα φανεί το πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά από την κίνηση αυτή. Θεωρείται πάντως κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η αντίδραση της αγοράς θα είναι θετική και τα νέα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν δεόντως. Οι συνθήκες άλλωστε είναι ευνοϊκές για κάτι τέτοιο: οι προηγούμενες συνεδριάσεις κράτησαν τον γενικό δείκτη στα επίπεδα των 825 μονάδων, αφήνοντας ένα ανοδικό περιθώριο, ενώ οι δεικτοβαρείς μετοχές (και ειδικά οι τραπεζικές) έχουν υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα και έχουν επίσης σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

    Αυτό που έχει σημασία, βέβαια, είναι η τάση αυτή να μην είναι παροδική, αλλά διαρκής. Και υπάρχουν και γι’ αυτό θετικές ενδείξεις: η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch ανοίγει το δρόμο στον οίκο Moody’s να τον “μιμηθεί” τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ είναι πλέον φανερό ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι δε φαίνονται να ανησυχούν για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς το φθινόπωρο πάντα κρύβει “παγίδες”, ειδικά όταν περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε και τις διεθνείς εξελίξεις, και κυρίως το τι θα κάνει (και τι δεν θα κάνει) ο Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική οικονομία, αλλά και το τι θα γίνει τελικά με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.

    Όπως είπαμε, πάντως, για την ελληνική αγορά κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τραπεζικές μετοχές, και οι άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Coca Cola, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ, που θα αποτελέσουν τον “οδηγό” του γενικού δείκτη για τη μετέπειτα πορεία του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στ. Πιτσιόρλας: Έρχονται δύο νέες μεγάλες επενδύσεις σε καπνοβιομηχανία και φαρμακευτική κάνναβη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Σταϊκούρας: Καλή η αναβάθμιση από τους οίκους, αλλά ακόμα δεν φτάσαμε εκεί που ήμασταν το 2014

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τόσκας: Είχαμε πρόβλημα με τα αεροπλάνα επειδή έχει κλείσει το εργοστάσιο που έφτιαχνε τα καναντέρ



    ΣΧΟΛΙΑ