ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, παρέστη σήμερα και μίλησε στο 2 ο Αραβοελληνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, με παρουσία της Υφυπουργού Εξωτερικών, της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Πρέσβεων πολλών αραβικών χωρών, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τοποθετήθηκε για τις παγκόσμιες διαφορές στον ναυτιλιακό κλάδο και ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τις δυνατότητες συνεργασίας, επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών, με τις αραβικές χώρες στη ναυτιλία.
Όπως τόνισε: «Οι ναυτιλιακές σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο υπήρξαν ανέκαθεν παραγωγικές και αμοιβαία επωφελείς. Με τις περισσότερες χώρες που εκπροσωπούνται στο σημερινό συνέδριο έχουμε συνάψει διμερείς ναυτιλιακές συμφωνίες».
Και συμπλήρωσε: «Δεδομένης της πολυπλοκότητας της παγκόσμιας συγκυρίας , η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Είναι βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η ενίσχυση αυτής της περιφερειακής συνεργασίας».
Αναφερόμενος στη γεωπολιτική κρίση των τελευταίων ημερών, τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια ναυτιλία αντιμετωπίζει πολλαπλές γεωπολιτικές προκλήσεις, με τις τελευταίες αναφορές στη Μέση Ανατολή να επιδείξουν το κλίμα ανησυχίας, καθώς τα πλοία που δραστηριοποιούνται στις επίμαχες περιοχές βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση.
Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Όμως, οι γεωπολιτικές αναταράξεις δεν επιφέρουν μόνο ανασφάλεια, έχουν άμεσο κόστος στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα ναύλα, στα ασφαλίστρα, στην επιχείρηση αγαθών και στην ενεργειακή ασφάλεια».
Έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη διεθνή υποχρέωση της ναυτιλίας για από-ανθρακοποίηση και αναφερόμενος στις κοινές δράσεις τόνισε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο για καύσιμα μηδενικού παγκόσμιου περιβάλλοντος, για εκσυγχρονισμό των υποδομών των λιμένων προκειμένου να ανταποκριθούν στις πρακτικές μετάβασης και της ψηφιακής εποχής, δύνανται. να πραγματοποιήσουν τομείς διακρατικής συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε «συνεργατικά σχήματα» όπως την Πρωτοβουλία «Clean Energy Marine Hubs», προκειμένου να ξεκλειδώσουμε την παγκόσμια παραγωγή, μεταφορά και χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών εκπομπών μέσω της δημιουργίας συνεργατών στην αλυσίδα των ναυτιλιακών καυσίμων, των παραγωγών και των πλοιοκτητών».
Τέλος, αναφερόμενος στο Μεσόγειο, «στην κοινή μας θάλασσα», υπογράμμισε ότι: «προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δραστηριότητες να διεξάγονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά με το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η σύνοδος διοργανώθηκε από το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο , φορέας που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει τα αραβικά επιμελητήρια και τις ενώσεις τους στην Ελλάδα, με κύριο στόχο το άνοιγμα και την υποστήριξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και Αράβων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Phoenicia Maritime Training Center της Συρίας και της Ελληνο – Αραβικής Ναυτιλιακής Ακαδημίας, με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο Οργανισμών σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Διαβάστε επίσης:
«Το Πλοίο μου Χωρίς Παρενόχληση»
Γιώργος Οικονόμου: Αγόρασε το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων ZIM Yangtze
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στα πύρινα μέτωπα
- Νίκος Παπαθανάσης στο mononews: Το 70% των συμβάσεων δανείου στο «Σπίτι μου 2» έχει ήδη εκταμιευθεί
- Ο χορός του Ερυθρού Σταυρού στο Μονακό, στο Παρίσι οι daughters of Penelope, ώρα Μυκόνου… Tudor, δωρεά αγάπης στην Lifeline Hellas, και μία έκθεση για το… κακό μάτι
- Τραμπ vs Μέρντοχ: Ο πόλεμος των μεγιστάνων και το παιχνίδι των media
