Η επέκταση του Προβλήτα 6 στο επίκεντρο των επενδύσεων του ΟΛΘ
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται και μαζί του ενισχύεται πολυεπίπεδα ο ρόλος της ευρύτερης περιοχής ως πύλη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στρατηγική προτεραιότητα της ΟΛΘ Α.Ε. αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της συνδεσιμότητας του λιμένος, καθώς και η διαρκής αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταγράφει σημαντικές αυξήσεις στη διακίνηση φορτίων και τους όγκους σε όλους τους κύριους τομείς των δραστηριοτήτων του, σημειώνοντας ταυτόχρονα βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα.
Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες, η διοίκηση του ΟΛΘ υλοποιεί ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα του λιμένος Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τον ρόλο της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας ευρύτερα.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράμματος βρίσκεται το έργο-ορόσημο της επέκτασης του Προβλήτα 6, καθώς και οι στοχευμένες επενδύσεις της εταιρείας σε σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογίες, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών logistics.
Οι επενδύσεις αυτές εστιάζουν στην ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου του λιμένος ως κρίσιμου διαμετακομιστικού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επιπλέον, τα προγραμματισμένα έργα, αλλά και τα έργα που ήδη έχουν υλοποιηθεί, επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για τη λιμενική κοινότητα όσο και για την τοπική και εθνική οικονομία, και παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία για όλους τους εταίρους του ΟΛΘ και την κοινωνία.
Συνοπτικά, η ΟΛΘ Α.Ε. υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο, με όραμα, συνέπεια και στοχευμένες επενδύσεις, που μετασχηματίζει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε έναν ανταγωνιστικό κόμβο εμπορίου, τουρισμού και εξωστρέφειας στη ΝΑ Ευρώπη.
Το πλάνο για τον 6ο προβλήτα
Με την πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 12/2025 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δόθηκε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του 6ου Προβλήτα.
Με την ολοκλήρωση του στρατηγικής σημασίας έργου της επέκτασης του 6ου Προβλήτα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών, χωρητικότητας έως 24.000 TEU.
Το έργο αυτό θα αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη βασικό κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα διαμορφωθεί περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος υλοποίησης προσδιορίζεται σε 36 μήνες.
Στα έργα του Προβλήτα 6 περιλαμβάνονται η βυθοκόρηση-εκβάθυνση του διαύλου προσέγγισης και της περιοχής ελιγμού των πλοίων, οι απαραίτητες υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση της φορτοεκφόρτωσης πλοίων, καθώς και η επέκταση των υποδομών του σιδηροδρομικού σταθμού.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου επέκτασης του 6ου Προβλήτα όσο και κυρίως μετά την ολοκλήρωση του, σύμφωνα με ανεξάρτητο μελετητή (2021), προβλέπεται σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας του λιμένος, των εσόδων του Δημοσίου καθώς και αξιοσημείωτη αύξηση των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες επιχειρηματικές κινήσεις, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης είχε εντυπωσιακή χρηματοοικονομική επίδοση το προηγούμενο έτος (2024):
• Τα συνολικά έσοδα του ομίλου παρουσίασαν αύξηση 17% σε σχέση με το 2023
• Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 37%
• Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 38%
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή πορεία της ΟΛΘ Α.Ε.
Ο προϋπολογισμός των υποχρεωτικών επενδύσεων ανέρχεται στο ποσό των 180 εκατ. Ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επέκταση της λιμενικής υποδομής και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του 6ου Προβλήτα.
Εκτός από τον 6ο προβλήτα, έχουν σχεδιαστεί και τα ακόλουθα επενδυτικά έργα:
• Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού.
• Έργα για τη βελτίωση, επισκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή υπαρχουσών υποδομών του λιμένος.
• Προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης πλοίων, τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας των λειτουργιών και των υπηρεσιών, την ενεργειακή διαχείριση και την εξοικονόμηση πόρων.
• Ανάπτυξη μη λιμενικών δραστηριοτήτων (non-core port activities), όπως αναβάθμιση παλαιών κτηρίων και η μετατροπή τους σε σύγχρονους χώρους γραφείων.
• Επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής (Machine Learning, Blockchain, IoT, AI).
• Περαιτέρω αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης, υγείας & ασφάλειας.
- Ο Αλέξης Τσίπρας, τα γεροντοφρικιά της «Αριστεράς» και οι αλήθειες που δε λέγονται
- Κώστας Τσιάρας στο mononews: Ερευνώνται τα πρώτα 2.000 ΑΦΜ που πήραν υψηλές επιδοτήσεις – Θα επιστραφούν άμεσα τα χρήματα
- Τράπεζες: Δωρεές και χορηγίες άνω των 600 εκατ. ευρώ σε παιδεία, περιβάλλον, υγεία και πολιτισμό
- Έρικ Βασιλάτος: Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος κουμπάρος του Αργυρού και της Νίκα
