ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες ευκαιρίες και εξαγορές αναζητάει η διοίκηση της Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, με την ΑΜΚ που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες να είναι το όχημα για να πετύχει ένα ακόμα μεγάλο deal (άνω των 100 εκατ. ευρώ, όπως συνηθίζει τα τελευταία 4 χρόνια) με ορίζοντα το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η διοίκηση της Ideal κατά τη διάρκεια της χθεσινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ενημέρωσε τους μετόχους ότι οι επιλογές εστιάζονται στον κλάδο του τροφίμου, με εταιρεία η οποία θα πλαισιώσει τον Μπάρμπα Στάθη, καθώς όπως έχει τονίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στόχος είναι να ανοίξει ορίζοντες, κι από εταιρεία λαχανικών να γίνει εταιρεία τροφίμων.
Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της Ideal εξετάζει μια κίνηση και στην… περιοχή της ζύμης, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να αποφεύγει να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες στην χθεσινή ΓΣ.
Επιπλέον, ένας κλάδος τον οποίον ενδιαφέρει την Ideal, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν, λόγω της Astir Vitogiannis είναι ο κλάδος της βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την άνοιξη η Ideal πούλησε την Astir στην Guala Closures, ολοκληρώνοντας έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ideal δεν είναι απίθανο να στραφεί ξανά προς τον κλάδο της βιομηχανίας στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, οι κεραίες της διοίκησης είναι τεντωμένες για νέες ευκαιρίες, ενώ σε συνδυασμό και με την συνεργασία με την OHA, αναμένεται να συνεχίσει να επενδύει ώστε να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της.
Οι στόχοι της ΑΜΚ
H IDEAL Holdings ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους €48 εκατ., με στόχο τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Εκδίδονται 8.000.000 νέες μετοχές, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% της υφιστάμενης κεφαλαιοποίησης, ενώ η ΑΜΚ θα γίνει από τις 11-13 Ιουνίου.
Μάλιστα, ήδη φαίνεται ότι η ζήτηση για τις 2,4 εκατ. μετοχές των υφιστάμενων μετόχων είναι μεγάλη και δείχνει σημάδια υπερκάλυψης. Με τους μετόχους να σπεύδουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους στην εταιρεία που 4 χρόνια τώρα έχει επιστρέψει σε αυτούς 45 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε στους μετόχους ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ΓΣ, στόχος της ΑΜΚ είναι να συνεχίσει η Ideal να επενδύει σε καλές εταιρείες αλλά και ενισχυθούν τα διαθέσιμα του ομίλου.
«Κοιτάμε πράγματα και στους κλάδους που ήδη δραστηριοποιούμαστε αλλά και σε νέους κλάδους. Η πληροφορική και το λιανεμπόριο θα μείνει ως έχουν, η στόχευσή μας προσδιορίζεται περισσότερο να αναπτύξουμε τον κλάδο του τροφίμου» τόνισε. «Οι εταιρείες μας είναι υγιείς, αν θέλουν να κάνουν κάτι δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στην μαμά εταιρεία. Ωστόσο επιθυμούμε να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας», τόνισε.
Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, αυτόν της αύξησης της μετοχικής βάσης του ομίλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι θέλουν παραπάνω κόσμο, περισσότερους μετόχους, τόσο ιδιώτες όσο και επενδυτές, ενώ η ΑΜΚ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβραβευθούν και οι παλαιοί μέτοχοι που στηρίζουν τόσα χρόνια την Ideal, ενώ το μέρισμα που θα δοθεί και στους νέους μετόχους, έχει στόχο να προσφέρει extra κίνητρο και ανταμοιβή σε αυτούς που θα μπουν.
Μέχρι σήμερα, η Ideal έχει περίπου 6.000 μετόχους, εκ των οποίων οι 3.000 προέρχονται από την παλιά Ideal (πριν από το καλοκαίρι του 2021). Με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιδιώκει να εισάγει τον όμιλο σε μια νέα φάση ωρίμανσης, εξωστρέφειας και κλίμακας.
Η συμφωνία με OHA
Όποια συμφωνία και να κάνει το επόμενο διάστημα η Ideal, η OHA θα συμμετάσχει με ποσοστό 25%. Γι αυτό και ο όμιλος θέλει να έχει ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προχωρήσει.
Ήδη στις 15 Απριλίου 2025, η Oak Hill Advisors ολοκλήρωσε την πρώτη επένδυση στην 100% θυγατρική της IDEAL Holdings, συνεισφέροντας €61,5 εκατ. σε μετρητά που αντιστοιχεί σε 15% του μετοχικού κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η OHA διατηρεί τη δυνατότητα να επενδύσει περαιτέρω, αποκτώντας επιπλέον 10% έναντι χρηματικού ανταλλάγματος έως €41 εκατ. εντός έξι μηνών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το fund, η Ideal προχωρά στην δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος CV, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι θυγατρικές του ομίλου.
Δηλαδή των Attica, των Byte, Adacom και Bluestream (που είναι το IT κομμάτι), και η Μπάρμπα Στάθης. Επιπλέον η OHA, μέσω του CV, θα έχει επίσης το δικαίωμα να συνεπενδύσει με την IDEAL Holdings, ως επενδυτής μειοψηφίας, επιπλέον € 200 εκατ. κατά τα επόμενα 2 έτη, προκειμένου να υποστηρίξει τα αναπτυξιακά σχέδια της IDEAL Holdings.
Διαβάστε επίσης:
Ideal ΑΜΚ: Κεφάλαια για νέο deal με ταυτόχρονη αύξηση της μετοχικής βάσης
Ideal: Ώθηση στα έσοδα από την πληροφορική – Οι προοπτικές από το deal με το ΟΗΑ
Ideal: Ο νέος όμιλος πληροφορικής – Τα επόμενα στάδια του deal με ΟΗΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Η Ευθύνη για την κατάσταση στο μπάσκετ βαραίνει πλέον μόνο την Κυβέρνηση
- Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του «The Ellinikon Mall» στη Λ. Βουλιαγμένης
- ΟΤΕ: Προσωρινός ανάδοχος του έργου για τα ψηφιακά σχολεία – Στα €71,4 εκατ. η αξία
- Intracom: Μετά τη Βούλα και τα Κουφονήσια, ο Σωκράτης Κόκκαλης πάει Μύκονο
