Η Αφρική πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Ίδρυμα Γκέιτς σχεδιάζει να δωρίσει τις επόμενες δύο δεκαετίες, δήλωσε ο συνιδρυτής του ιδρύματος και δισεκατομμυριούχος, Μπιλ Γκέιτς.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα δαπανηθεί για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις εδώ στην Αφρική», δήλωσε σήμερα σε συγκέντρωση της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το ίδρυμά του.

1

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο οργανισμός δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να δωρίσει τα χρήματα σε διάστημα 20 ετών πριν κλείσει το 2045.

Να σημειωθεί ότι στα αρχικά σχέδια του Γκέιτς, ήταν το ίδρυμα να κλείσει 20 χρόνια μετά τον θάνατο του συνιδρυτή της Microsoft.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γκέιτς – ο οποίος είναι επί του παρόντος ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – σχεδιάζει να μεταφέρει πολλά δισεκατομμύρια στο ίδρυμά του, στο πλαίσιο του στόχου να δωρίσει το 99% του πλούτου του.

«Αποφάσισα να επιστρέψω τα χρήματά μου στην κοινωνία πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχα αρχικά σχεδιάσει», ανέφερε ο 69χρονος Γκέιτς στις Αρχές Μάϊου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος, Μαρκ Σούζμαν, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους ότι η δωρεά στην Αφρική  θα ισοδυναμεί με περίπου το 99% της εναπομένουσας περιουσίας του Γκέιτς.

Αυτή τη στιγμή, η περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Το ίδρυμα έχει εκταμιεύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς και τη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς το 2000.

Ωστόσο, διανέμει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δράσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την υγεία, την παγκόσμια ανάπτυξη και την εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωσή του έχει αναφέρει ότι έχει βοηθήσει να σωθούν 82 εκατομμύρια ζωές μέσω των προσπαθειών του να αυξήσει την πρόσβαση σε εμβόλια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και της παγκόσμιας χρηματοδότησής του για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Τα επόμενα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, το ίδρυμα, το οποίο απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτομα, σημείωσε ότι θα επικεντρωθεί στον τερματισμό των θανάτων κατά τον τοκετό που μπορούν να προληφθούν, στην εξάλειψη των θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών και στην απαλλαγή των ανθρώπων από τη φτώχεια.

Διαβάστε επίσης: 

Κρετίνσκι: Ο μεγιστάνας προσλαμβάνει τον πρώην υπ. Εμπορίου της Βρετανίας – Τι σχεδιάζει η «τσέχικη σφίγγα»

Αλέξανδρος Κατραούζος: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΟΤΕΧ, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΧΒ

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος Γκράβας