Αιτήσεις ακύρωσης οικοδομικών αδειών που σχετίζονται με τρεις ξενοδοχειακές επενδύσεις καταθέτει η δημοτική αρχή Μήλου.

Μεταξύ αυτών η επέκταση του White Coast στον Μύτακα, μονάδα που έχει εξαγοραστεί από την κοινοπραξία της Prodea, με τη βασική της μέτοχο, Invel, και η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί, σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ. Η δημοτική αρχή αποφάσισε τις προηγούμενες εβδομάδας να ασκήσει αίτηση ακύρωσης κατά των πράξεων έγκρισης υφιστάμενων δραστηριοτήτων και λειτουργίας του White Coast, της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του πεντάστερου ξενοδοχειακού καταλύματος σε δύο όμορα οικόπεδα 29,4 στρεμμάτων, καθώς και της οικοδομικής άδειας αναθεώρησης, με προέγκριση από τις 7 Αυγούστου του 2024, με την οποία επετράπη η προσθήκη κατ’ επέκταση σε υπάρχουσα τουριστική μονάδα 13 νέων κτιρίων (συγκροτημάτων δωματίων), πισίνων, ελικοδρομίου και λοιπών βοηθητικών χώρων, ώστε η δυναμικότητα της μονάδας να ανέλθει από 58 δωμάτια σε 125 και από 104 κλίνες σε 271.

1

Η V Tourism, όπως λέγεται η κοινοπραξία ελέγχει το White Coast από τα τέλη του 2022, ενώ στην εταιρεία συμμετέχουν με 49% η Prodea και με 51% η Invel. Το ξενοδοχείο είχε εξαγοραστεί έναντι 14,85 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ακόμα το μοναδικό πεντάστερο της Μήλου, καθώς λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Domes Resorts. Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά είχε γίνει γνωστό πως η V Tourism θα χρηματοδοτηθεί από τη Eurobank μέσω σύμβασης πίστωσης 10 εκατ. ευρώ, καταρχήν για την αγορά του ακινήτου και ακολούθως για την επέκτασή του, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Να σημειωθεί εδώ ότι ο δήμος Μήλου είχε ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου επέκτασης τον Φεβρουάριο του 2024, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.

Φρένο επιχειρεί να βάλει ο δήμος και στο έργο που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αφού ξεκίνησαν εργασίες δόμησης σε μικρή απόσταση από το Σαρακήνικο. Ο δήμος Μήλου φτάνει τελικά έως τα δικαστήρια για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε τον περσινό Ιούλιο για το έργο στα Καμίνια του Σαρακήνικου, περιοχή που μένει απροστάτευτη καθώς δεν έχει εγκριθεί το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του δήμου Μήλου (ΣΧΟΟΑΠ), που θα δημιουργούσε δίχτυ προστασίας για τα Καμίνια.

Όπως έγινε γνωστό, o επενδυτής είναι ο Ελληνοβρετανός Διονύσης Κουμουδός, που δραστηριοποιείται χρόνια στον τουρισμό, μέσω Κεφαλονιάς και Αθήνας, μετά την επιστροφή του από τη Νότια Αφρική, όπου διατηρούσε τις επιχειρήσεις οι οποίες κατέρρευσαν, όταν το πολιτικό κλίμα αντιστράφηκε. Το 1993, επέστρεψε στην Ελλάδα και αργότερα συνεργάστηκε με την Thomson, νυν TUI. Στη Μήλο έπεσε σε σκόπελο, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος πάγωσε τις εργασίες ανέγερσης του ξενοδοχείου μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη στην Πολεοδομία.

Στο ΣτΕ παραπέμπουν η τοπική αρχή και τον όμιλο Ανδρώνη. Σε αυτή την περίπτωση, ο δήμος καταθέτει αίτηση ακύρωσης της προέγκρισης της άδειας που εξέδωσε η Πολεοδομία Μήλου τον Δεκέμβριο του 2023 για ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων επάνω στην αμμώδη παραλία της Αχιβαδολίμνης, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura2000. Η Andronis Hotels με πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα, Σαντορίνη και Πάρο και δρομολογεί την επέκτασή της στο κυκλαδίτικο νησί.

Διαβάστε επίσης

BriQ Properties: Στο 64,7% η συμμετοχή στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος

Prodea: Πρόταση μερίσματος 0,705 ευρώ ανά μετοχή για το 2024

Prodea: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της MHV – Αποκτήθηκε σχεδόν 20% έναντι 92,3 εκατ. ευρώ