ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σκιά εμπορικού πολέμου ρίχνει στην ευρωαμερικανική συνεργασία η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς ύψους 50% σε όλες τις εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα πλήξει ζωτικούς τομείς της ευρωπαϊκής μεταποίησης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η αεροδιαστημική και τα χημικά προϊόντα.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, απορροφώντας πάνω από το 20% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αξίας άνω των 530 δισ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία αποτελούν τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, με προϊόντα που περιλαμβάνουν μηχανήματα, αυτοκίνητα, φάρμακα και τρόφιμα.
Η Μαρία Δεμερτζή, επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής του Conference Board, δήλωσε στους Financial Times ότι ο αντίκτυπος ενός τέτοιου μέτρου θα είναι «μη βιώσιμος» για αρκετούς εξαγωγικούς τομείς. Σύμφωνα με οικονομικές προσομοιώσεις, δασμοί 50% θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5%, με ιδιαίτερα έντονο πλήγμα για εξαρτημένες χώρες, όπως η Ιρλανδία.
Φάρμακα
Τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτέλεσαν την κορυφαία εξαγωγική κατηγορία της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2024, με αξία περίπου 80 δισ. ευρώ. Η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενοι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Μέχρι στιγμής, τα φάρμακα εξαιρούνται από τα αρχικά αντίμετρα που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο, ωστόσο ο Τραμπ έχει διατάξει έρευνα για τις επιπτώσεις της εξάρτησης από την ξένη παραγωγή – εξέλιξη που ενδέχεται να πυροδοτήσει δασμούς ακόμη και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος έχει καταφερθεί εναντίον της Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας ότι «έχει στα χέρια της ολόκληρη τη φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ», λόγω της ισχυρής παρουσίας αμερικανικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο νησί.
Αεροδιαστημική υπό πίεση
Η αεροδιαστημική βιομηχανία επίσης εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δασμών. Εταιρείες όπως η Boeing και η Airbus εξαρτώνται από παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, εισάγοντας εξαρτήματα από την Ιταλία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.
Στελέχη της αγοράς, μεταξύ αυτών και ο CEO της Airbus, Guillaume Faury, έχουν υπογραμμίσει το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Παράλληλα, η Ryanair, μεγάλος πελάτης της Boeing, προειδοποίησε για καθυστερήσεις στις παραλαβές νέων αεροσκαφών αν αυξηθεί το κόστος λόγω δασμών.
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με στελέχη να επικρίνουν τις Βρυξέλλες για αδράνεια. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό μόλις 2,5% στα ευρωπαϊκά οχήματα, τη στιγμή που η ΕΕ διατηρεί δασμούς 10% στα αμερικανικά. Το χάσμα αυτό έχει εντείνει τις πιέσεις για αναθεώρηση των δασμολογικών σχέσεων.
Ο CEO της BMW, Oliver Zipse, εκτιμά ότι οι δασμοί του Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα μπορεί να μειωθούν μετά τον Ιούλιο, ενώ ο επικεφαλής της Ineos Automotive δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή απραξία είναι «στρατηγική αποτυχία».
Οι υψηλοί δασμοί απειλούν ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Porsche και η Audi, που δεν έχουν παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με εταιρείες όπως η Mercedes-Benz και η Volvo που έχουν πιο εκτεταμένη παρουσία.
Τρόφιμα και ποτά στο στόχαστρο
Αν και οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών είναι μικρότερης κλίμακας (25 δισ. ευρώ), η πολιτική τους σημασία είναι μεγάλη. Ξηροί καρποί και φρούτα από τις ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο ευρωπαϊκών αντιποίνων, ενώ η γαλλική σαμπάνια και το ιταλικό τυρί Parmigiano απειλούνται από αμερικανικά μέτρα.
Ο Dirk Jacobs, γενικός διευθυντής της FoodDrinkEurope, κάλεσε τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.
Διαβάστε επίσης
Ευρωαγορές: Μάζεψαν μέρος των απωλειών που προκάλεσαν οι απειλές του Τραμπ
ΕΚΤ: Καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη – Απειλεί το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πόσα λεφτά κέρδισαν 12 Ελληνες εφοπλιστές το α’ τρίμηνο – Τα αποτελέσματα των εισηγμένων
- Η Qualco στο Χρηματιστήριο: Η νομική στρατηγική πίσω από τη δημόσια προσφορά – ρεκόρ
- Η κατάρα της β’ τετραετίας και η αντιπολιτευτική κληρονομιά της απατηλής εύκολης λύσης
- Χάρβαρντ: Ποιοι παγκόσμιοι ηγέτες «πρόλαβαν» το πτυχίο πριν την απαγόρευση Τραμπ
