Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 50% στις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Ιουνίου, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν οδηγούν πουθενά».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο και ανέφερε:

1

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι ισχυροί εμπορικοί φραγμοί, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, οι μη νομισματικοί εμπορικοί φραγμοί, οι νομισματικοί χειρισμοί, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και πολλά άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των $250.000 ετησίως. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω ένα κατ’ ευθείαν δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα υπάρχει δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».

Δασμοί και στην Apple

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 25% στα προϊόντα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσό Apple, εάν δεν κατασκευάζει τα δημοφιλή iPhone της στις ΗΠΑ.

Η δήλωσή του είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, οδηγώντας τη μετοχή της Apple σε πτώση 2,5% πριν το άνοιγμα της Wall Street, γεγονός που επηρέασε αρνητικά και τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Βουτιά στις ευρωαγορές

Στο άκουσμα της είδησης, όλοι οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν πτωτικά.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 2,18%, ενώ ο γερμανικός DAX πέφτει 2,82% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται καθοδικά κατά 2,77%.

Ο βρετανικός FTSE 100 επίσης σημειώνει πτώση 0,97%.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Απρίλιο «αμοιβαίο» συντελεστή 20% στα περισσότερα προερχόμενα από την ΕΕ, αλλά τον μείωσαν στο μισό μέχρι τις 8 Ιουλίου για να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Διατήρησαν τους δασμούς του 25% για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και υπόσχονται παρόμοια μέτρα για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τους ημιαγωγούς και άλλα αγαθά.

«Θα κρατήσει τις αγορές σε αγωνία», δήλωσε η Aneeka Gupta, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Wisdom Tree UK Ltd.

«Οι αγορές ήλπιζαν ότι τα νέα για τους δασμούς θα «πάγωναν» τουλάχιστον μέχρι να λήξει η 90ήμερης παύσης, αλλά αυτό σαφώς δεν ισχύει. Οι αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει. Μας περιμένει μια περίοδος πολύ υψηλής μεταβλητότητας», συμπλήρωσε.

«Νομίζω ότι πολλοί το βλέπουν απλώς ως ένα ακόμη tweet του Τραμπ, το οποίο μπορεί να ακυρωθεί από ένα άλλο σε λίγες ώρες ή λίγες μέρες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κρουκ, επικεφαλής συναλλαγών στην La Financiere de L’Echiquier.

Κανένα σχόλιο από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 50% στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από 1ης Ιουνίου, λέγοντας ότι θα περιμένει μέχρι την τηλεφωνική συνομιλία του Επίτροπου Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκρις στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι μετά τη δήλωση του Τραμπ, ο οποίος απείλησε να επιβάλει δασμούς 50% στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ από την Ιουνίου, σε μήνυμα στην πλατφόρμα του Truth Social, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν πτώση.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε 2,43% γύρω στις 15:00, της Φρανκφούρτης 2,03% και του Μιλάνου 2,77%.

Η ανανεωμένη πρόταση της ΕΕ

Η στάση του Τραμπ έρχεται αφότου η ΕΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κοινοποίησε στις ΗΠΑ μια ανανεωμένη πρόταση για το εμπόριο, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα επιστολή περιλαμβάνει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προτύπων, της οικονομικής ασφάλειας και της σταδιακής μείωσης των δασμών στο μηδέν εκατέρωθεν, τουλάχιστον για τα ευαίσθητα γεωργικά, καθώς και για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Το έγγραφο, το οποίο στάλθηκε σε αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιγράφει επίσης αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές προμήθειες στην ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι η ΕΕ στοχεύει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εξετάζουν η μία την άλλη.

Ωστόσο, οι πηγές τόνισαν ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και πολλά κράτη-μέλη παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει επίσης σε κάτι ανάλογο με την ΕΕ.

Αντίποινα ΕΕ

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ προετοίμαζε αντίμετρα για αυτή την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όπως και έγινε τελικά.

Τα αντίποινα που έχει δηλώσει ότι θα επιβληθούν είναι αξίας σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εισαγωγές — συμπεριλαμβανομένων ακριβών ειδών όπως αεροσκάφη — στις οποίες θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί, σε μια προσπάθεια πίεσης προς τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να καθυστερήσει για 90 ημέρες την εφαρμογή ενός ξεχωριστού συνόλου αντιποίνων κατά των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τη μείωση του λεγόμενου αμοιβαίου συντελεστή στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ στο 10% από 20% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν έρχονται σε απάντηση σε έγγραφο που η κυβέρνηση Τραμπ κοινοποίησε στο εκτελεστικό όργανο του μπλοκ μετά από προηγούμενη πρόταση της ΕΕ.

Σχολιάζοντας το έγγραφο των ΗΠΑ, ένας αξιωματούχος της ΕΕ έκανε λόγο για μια λίστα επιθυμιών με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει ως μη διαπραγματεύσιμες οποιεσδήποτε μονομερείς απαιτήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αυτονομία της ΕΕ σε κανόνες και φορολογικά ζητήματα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιδρούν εδώ και καιρό για τους πολλούς ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ, ενώ θεωρούν τον φόρο προστιθέμενης αξίας εμπόδιο στο εμπόριο.

Οι Βρυξέλλες από την άλλη υποστηρίζουν ότι ο ΦΠΑ δεν αποτελεί εμπορικό μέτρο και ισχύει εξίσου για όλα τα αγαθά, ευρωπαϊκά και μη.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Έτρεξε» με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το α’ τρίμηνο

ΕΚΤ: Απότομη επιβράδυνση της αύξησης μισθών – Σήμα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

Financial Times: Ο Τραμπ πιέζει την ΕΕ για μονομερή μείωση των δασμών – Ή τους μειώνετε ή θα έρθουν κι άλλοι διαμηνύει