ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε «μερική αλλά όχι καθοριστική πρόοδο» κατέληξε ο πέμπτος γύρος των έμμεσων πυρηνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, που διεξήχθη στη Ρώμη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ-Μπουσαΐντι, ο οποίος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες.
Όπως μεταδίδει το Axios, το βασικό σημείο τριβής παραμένει η επιμονή της Τεχεράνης να διατηρήσει την ικανότητα εγχώριου εμπλουτισμού ουρανίου – απαίτηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αδιαπραγμάτευτη και χαρακτηρίζουν ως «κόκκινη γραμμή». Η σκληρή στάση και από τις δύο πλευρές καθιστά δυσχερή την επίτευξη άμεσης συμφωνίας, διατηρώντας το αδιέξοδο στο προσκήνιο.
Ενδεικτική της αυξανόμενης έντασης είναι και η δήλωση της Τεχεράνης την Πέμπτη, με την οποία απείλησε πως ενδέχεται να μεταφέρει πυρηνικό υλικό σε άγνωστες τοποθεσίες, για να αποτρέψει πιθανή στρατιωτική ενέργεια από το Ισραήλ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας σε τοπικά μέσα, έκανε λόγο για «εξαιρετικά περίπλοκες» συνομιλίες, οι οποίες –όπως ανέφερε– απαιτούν περαιτέρω και εντατικό διάλογο.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Αραγτσί και του Αμερικανού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, χαρακτηρίστηκαν «παραγωγικές», παρά την απουσία ουσιαστικής προόδου.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΤ: Καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη – Απειλεί το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Μπέσεντ: Αναμένει συμφωνίες με τα κράτη πριν λήξει η 90ήμερη παύση δασμών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι συμβαίνει με Eurobank, Optima και Credia, τα σχέδια και οι φήμες σε ΓΕΚ, Aktor, ΑΒΑΞ, ποιοι «μαύρισαν» τον Τόλη τον Α’, το νέο σκάνδαλο στις Σπέτσες και πόσο κόστισε το πάρτι Κούστα
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, Aegean, IDEAL, Fourlis
- Προθεσμία 18 ημερών για την έκπτωση φόρου έως και 4% – Κλείνει το Taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
- Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με ξενοδοχειακά ακίνητα και τη Βίλα Πρινιωτάκη στην Παλλήνη
