Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κέντρου στη Λάρισα, και επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, έγινε χθες με τη  συμφωνία σύμπραξης των ΔΕΠΑ-Volton-Clavenia-EUSIF για την υλοποίηση της μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Λάρισα.

Η μονάδα που είχε ξεκινήσει από την ισραηλινή Clavenia, με τη χθεσινή συμφωνία στηρίζεται πλέον χρηματοδοτικά από νέους μετόχους, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το fund EUSIF ( που μεταξύ άλλων στηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και το fund Mubadala) και τη Volton, ώστε να προχωρήσει η λήψη επενδυτικής απόφασης και η υλοποίησή της. Τα σχέδια της Clavenia εκτός από τη νέα μονάδα, περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μεγάλους ενεργειακού κέντρου,  μέρος του οποίου είναι η μονάδα, και περιλαμβάνει επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρία, μονάδα δέσμευσης άνθρακα, μονάδα παραγωγής υδρογόνου και σχέδια για Data Center.

1

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι μέτοχοι εξετάζουν το επενδυτικό σχέδιο της Clavenia για το ενεργειακό κέντρο για να λάβουν αποφάσεις σε σχέση με το αν θα συμμετάσχουν και σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση της μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι απαραίτητη, τόσο για το ενεργειακό σύστημα της χώρας όσο και ως τμήμα ενός ευρύτερο ενεργειακού πλάνου.

Η ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, απαιτεί μια επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση της οποίας υπεγράφη χθες η Σύμβαση Μετόχων μεταξύ των εταιρείας Ισραηλινών συμφερόντων  Clavenia Ltd, του ενεργειακού fund EUSIF Larissa Α.Ε. της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Volton Α.Ε., για την από κοινού συμμετοχή τους στην ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε..

Η νέα μονάδα, που θα ολοκληρωθεί σε μια διετία μετά την εκκίνηση της κατασκευής της, θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην αγορά, λόγω της θέσης της. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει άλλη ευέλικτη μονάδα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου και συγκεντρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία των ΑΠΕ. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, σε μια συγκυρία που η σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος είναι προτεραιότητα, μια θερμική μονάδα σε περιοχή με πολλές ΑΠΕ, θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα έχει προτεραιότητα στην είσοδό της στο σύστημα.

Στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Η μονάδα ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ με καύση φυσικού αερίου, θα είναι  καθαρής ισχύος 792 MW, και θα βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας. Το έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και είναι έτοιμο να προχωρήσει στην κατασκευή, μετά την Οριστική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision – FID) των μετόχων. Λόγω της θέσης της αποτελεί στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Θεσσαλίας στον εθνικό και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Η νέα μονάδα θα αποτελέσει το πιο αποδοτικό εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου (CCGT) στην Ελλάδα, με καθαρή θερμική απόδοση 62,6%, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της Mitsubishi Heavy Industries, και συγκεκριμένα τον τύπο M701JAC.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμμετέχει στο project της «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» με μειοψηφικό ποσοστό 35%, η Volton με 10%, και το υπόλοιπο 55% θα ανήκει στους Ισραηλινούς και το ενεργειακό fund. Τον ρόλο του διαχειριστή ενέργειας (energy manager), καθώς και την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας, θα αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, ενώ η Volton θα είναι off taker καλύπτοντας μακροπρόθεσμα σε ανταγωνιστικές τιμές τις ανάγκες  της σε ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» συστάθηκε στις 19 Μαρτίου 2021 ενώ μοναδικός μέτοχος της εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited, η οποία φέρεται ισραηλινών συμφερόντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2023 δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη «διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ) της Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.».

Ποιο είναι το fund EUSIF

Σημειώνεται ότι η EuSIF, είναι το fund της SIREC ENERGY, που επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα σε έργα περιβαλλοντικής αειφορίας και συγκεκριμένα σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σε έργα κυκλικής οικονομίας. Το EuSIF ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021 με αρχικό κεφάλαιο €50εκ και έως τώρα έχει επενδύσει σε πλήθος έργων αναβάθμισης Δημοτικού οδοφωτισμού που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε επίπεδο 70% καθώς και σε έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες (net metering) βιομηχανικών κτιρίων. Επιπλέον,  έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο υποψηφίων έργων που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση και επανατοποθέτηση στην αγορά ολόκληρων μεγάλων παλαιών εμπορικών κτιρίων, ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, έργα αποθήκευσης ενέργειας, έργα διαχείρισης σκουπιδιών, έργα παραγωγής πράσινων υγρών καυσίμων κλπ. Συνολικά το EuSIF θα συμμετέχει σε έργα συνολικής αξίας πέραν των €500εκ.

Οι επενδυτές του EuSIF είναι όλοι θεσμικοί από Ελλάδα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Μεγάλα Οικογενειακά Ταμεία καθώς και Κρατικά Ταμεία χωρών του Εξωτερικού. Βασικός επενδυτής μεταξύ αυτών είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του EuSIF. Επιπρόσθετα, η Mubadala Investment Company, ένα Κρατικό Ταμείο του Abu Dhabi που διαχειρίζεται συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο US $284 δισ. επένδυσε στο EuSIF στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με την ΕΑΤΕ για συνεπενδύσεις.

Το αποτύπωμα της νέας μονάδας στο ηλεκτρικό σύστημα

Η συμφωνία για τη νέα μονάδα, υπεγράφη χθες στο Υπουργείο Ενέργειας, και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων αναδείχθηκε ο σημαντικός της ρόλος για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, που τα επόμενα δύο χρόνια θα κατακλύζεται ακόμη περισσότερο από μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για ευέλικτες μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου είναι μεγάλη, ειδικά σε περιοχές όπου η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι έντονη όπως στην Κεντρική Ελλάδα.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε:«Σήμερα υπεγράφη μία σημαντική επένδυση τόσο για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία όσο και τη χώρα συνολικά. Πρόκειται για μία νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Μονάδα που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Μία στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Θεσσαλίας στον εθνικό και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ενεργειακή μετάβαση προς ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που υπηρετεί τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον.»

Ο Νίκος Τσάφος, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της μονάδας για την ανθεκτικότητα του συστήματος: «Η επένδυση αυτή ενισχύει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος και διευρύνει τον ανταγωνισμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – στοιχεία που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Αποτελεί επίσης ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό φορέα με καίριο ρόλο στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.»

Αντίστοιχα, ο Eli Cohen, Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, έδωσε έμφαση στην αποτελεσματική συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο χωρών: «Χαιρετίζω τη δημιουργική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων επενδυτών για την ανάπτυξη ενός προηγμένου ενεργειακού έργου στην Ελλάδα, με αξιοποίηση κορυφαίας ισραηλινής τεχνολογίας και παράλληλο σεβασμό προς το περιβάλλον.» Στις δυνατότητες που δημιουργεί η ελληνοισραηλινή συνεργασία αναφέρθηκε και ο Nissan Caspi, Διαχειριστής Εταίρος, Clavenia Ltd: «Οραματιστήκαμε από την αρχή ένα έργο ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής, υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Το έργο της Λάρισας αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με ενσωμάτωση καινοτόμων ισραηλινών τεχνολογιών, όπως αποθήκευση υδρογόνου, παραγωγή πράσινης μεθανόλης και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συμμετοχή ισχυρών ελληνικών και διεθνών εταίρων ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προοπτική της επένδυσης.»

Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, υπογράμμισε τη σημασία της θέσης της νέας μονάδας: «Η συμμετοχή μας στο έργο της ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ αποτελεί στρατηγική επιλογή με ξεκάθαρο ενεργειακό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Επενδύουμε σε μια μονάδα αιχμής, που ενισχύει ουσιαστικά την επάρκεια ισχύος της χώρας, προσφέρει αυξημένη ευελιξία στο σύστημα και συμβάλλει στη σταδιακή απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος. Η επένδυση αυτή θα συμβάλλει στη δημιουργία πολλών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία. Παράλληλα, διαμορφώνουμε έναν νέο επενδυτικό άξονα με περιφερειακή αναφορά, καθώς η Λάρισα αποκτά κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.»

Στα περιβαλλοντικά οφέλη της επένδυσης αναφέρθηκε ο Διονύσης Αλισσανδράτος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος EUSIF Larissa Α.Ε.:«Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση με σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η σύνθεση των μετόχων, με πολυμορφία και υψηλή προστιθέμενη αξία, δημιουργεί τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα. Το έργο της Λάρισας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές παραγωγικές υποδομές της χώρας.»

Τέλος ο Νικόλαος Μπάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Volton Α.Ε, επεσήμανε τη σημασία και την αξία της συγκεκριμένης μονάδας: «Η συμμετοχή μας στο έργο της Λάρισας εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων με μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία. Η νέα μονάδα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά CCGT μονάδων στην Ελλάδα.»