ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εάν κάποιος συναντήσει την Αμερικανίδα, Μαρία Όλσον και μιλήσει μαζί της, αμέσως διαπιστώνει ότι είναι μια ευγενέστατη κυρία, γεμάτη καλοσύνη, με ωραία μπλε μάτια, και έτοιμη να βοηθήσει.
Όμως η κυρία Όλσον είναι η «σιδηρά κυρία» της Αμερικανικής Πρεσβείας, το Νο2, αυτή που σήμερα ηγείται της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έως ότου φθάσει στην Αθήνα και αναλάβει καθήκοντά η Κίμπερλι Γκιλφόιλ.
Στην πραγματικότητα η κυρία Όλσον ήταν εδώ και χρόνια, ίσως το σημαντικότερο πρόσωπο της πρεσβείας, αφού ο προηγούμενος πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης δεν ήταν διπλωμάτης. Όλες τις διπλωματικές κινήσεις, λέγεται πως της έκανε η κυρία Όλσον, μια διπλωμάτης καριέρας.

Παρά το φοβερό «όπλο» που διαθέτει, εκείνο το ξεχωριστό χαμόγελό της, η κυρία Ολσον θεωρείται από τις πιο μάχιμες διπλωμάτισσες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εχει 27 συνεχή χρόνια υπηρεσία στα State Department και προτού έρθει στην Αθήνα, υπηρέτησε στη Μόσχα (σε πολύ δύσκολη περίοδο για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις) και προηγουμένως σε δύσκολες πρεσβείες, όπως αυτή της Δαμασκού, του Αμάν, του Μπουρούντι.
To 2018, όταν ΗΠΑ και Ρωσία βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση, 60 αμερικανοί διπλωμάτες με τις οικογένειές του, που βρισκόταν στη Μόσχα, επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο κι έφυγαν. Ηταν η εποχή που πρόεδρος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι σχέσεις με τον Πούτιν βρισκόταν στα… Τάρταρα.

Μεταξύ των διπλωματών που είχαν απελαθεί ήταν και η Μαρία Ολσον η οποία είχε δηλώσει: «Φεύγω από εδώ πολύ λυπημένη που πρέπει να αφήσω τους φίλους και τους συναδέλφους μου — συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων συναδέλφων μου, οι οποίοι είναι πολύ επαγγελματίες και έχουν μεγάλη αφοσίωση στην προσπάθεια οικοδόμησης καλύτερων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας».
Καιρό μετά, γύρω στο 2022, θα έρθει στην Αθήνα, ως Επιτετραμμένη της Αμερικανικής πρεσβείας, αναλαμβάνοντας ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες
Οι συνάδελφοί της, Αμερικανοί αλλά και Έλληνες διπλωμάτες, την θεωρούν ειδική στη διαχείριση κρίσεων. Για τα δύσκολα θέματα που διαχειρίστηκε της έδωσαν το παρατσούκλι «μπαρουτοκαπνισμένη διπλωμάτης».
Η Ελλάδα, ωστόσο, της άρεσε πολύ και άφησε σημαντικό αποτύπωμά στο πέρασμά της. Κυρίως, όπως αναφέρουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές, στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις. Ήταν στη διάρκεια της θητείας της που αυξήθηκαν οι μεικτές ελληναμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις, που αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, που εγκρίθηκε το δάνειο FMF (το οποίο εγκρίνεται μόνον σε σημαντικές για τις ΗΠΑ χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ) άσχετα εάν κακώς δεν το χρησιμοποιήσαμε και θα μπορούσαμε με αυτό να πληρώναμε και μέρος των F-35.
Οσοι την γνωρίζουν υπογραμμίζουν από τη μια την έμφυτη ευγένειά της κι από την άλλη τη βαθιά γνώση των θεμάτων που αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνοτουρκική κρίση του 2022
Αλλά εκείνο που άφησε εποχή κατά τη διάρκεια της θητείας της, είναι ότι στην ελληνοτουρκική κρίση του 2022, όταν ο Ερντογάν, φώναζε ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το «Αιζενχάουερ» εισήλθε ξαφνικά στο Αιγαίο, προχώρησε έως τη Λήμνο, με τους Τούρκους να διαμαρτύρονται.
Ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρέθηκε τόσο βαθιά μέσα στο Αιγαίο και μάλιστα σε καιρό κρίσεως με την Τουρκία.
Έντονο ενδιαφέρον είχε δείξει η κυρία Όλσον και για την εκπαίδευση, κυρίως για την μετεκπαίδευση Ελλήνων σε αμερικανικά πανεπιστήμια και πόσα και ποια αμερικανικά πανεπιστήμια μπορούσαν να έρθουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα.
Οι συναντήσεις της με Έλληνες πολιτικούς ήταν πολλές, αγαπημένο της στέκι ένα εστιατόριο ακριβώς πίσω από το Χίλτον, το Agora, ένα εστιατόριο που το προτιμούσαν και Έλληνες πολιτικοί.
Αν και η οικογένειά της ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, ωστόσο η ίδια έδειχνε μια αντικειμενικότητα και στόχος της ήταν να υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ με οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Διαθέτει master στη Δημοσιογραφία. Στο βιογραφικό της, εκτός από την υπηρεσία της σε κρίσιμες πρεσβείες, ότι έχει υπηρετήσει σε διάφορες αποστολές στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης διευθύντριας του Γραφείου Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Eπίσης έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων.
Κατέχει προπτυχιακά πτυχία στα γαλλικά και στη δημοσιογραφία και μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία. Μιλάει γαλλικά και μερικά αραβικά και ρωσικά. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν τέσσερα παιδιά.
Περιμένει εναγωνίως την Γκιλφόιλ να έρθει στην Αθήνα και να την αντικαταστήσει, διότι αυτό σημαίνει για αυτήν προαγωγή. Θα περάσει από μία σχολή στις ΗΠΑ και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί πρέσβης στην Αίγυπτο, ό,τι καλύτερο για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας.
Ελλάδα κι Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά και η τοποθέτηση της Όλσον, που λατρεύει την Ελλάδα και την γνωρίζει πολύ καλά, στο Κάιρο, μόνο καλό μπορεί να κάνει στις γεωπολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Ο ελληνικός τουρισμός αναζητά στρατηγική ανταπόκρισης στις νέες προκλήσεις
Ευρώπη Ασφαλιστική: Στρατηγική Επέκταση στην Αγορά της Ρουμανίας
Θεοδωρικάκος: Αυτός είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
