ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Delphi Economic Forum in Slemani: Νέα Πλατφόρμα Διαλόγου για τη Μέση Ανατολή, με παγκόσμια συμμετοχή
Η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής κυριάρχησε στη συζήτηση για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της θεσμικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Delphi Forum Slemani, που διεξάγεται στις 18–19 Μαΐου 2025 στη Σουλεϊμανίγια.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και πρώην επίτροπος της ΕΕ άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή όπου η γεωγραφία μάς καθορίζει όσο και η πολιτική – τα πάντα αλλάζουν». Υπερασπιζόμενη τον ρόλο της ΕΕ, έκανε λόγο για «μια υπερδύναμη» και υπογράμμισε πως «λόγω της ΕΕ, δεν έχει υπάρξει πόλεμος στα σύνορά της όσο υπάρχει». Η Ένωση, όπως είπε, «μπορεί να γίνει συνδημιουργός θετικών εξελίξεων στην περιοχή».
Αναφερόμενη στο Ιράκ, σημείωσε ότι, παρά τις θεσμικές του αδυναμίες λόγω των πολέμων, διαθέτει τρία κρίσιμα πλεονεκτήματα: τη γεωγραφική του θέση, το δημογραφικό του δυναμικό και τους φυσικούς του πόρους. Πρότεινε την ενίσχυση των υποδομών από πλευράς ΕΕ και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: «Οι Κούρδοι είναι φημισμένοι μαχητές – τώρα πρέπει να γίνουν σπουδαίοι εργαζόμενοι».
Η κα. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι ένα διαφορετικό Ιράκ το 2030 μπορεί να έχει κομβικό ρόλο για την ΕΕ, σε μία σειρά θεμάτων «από την ασφάλεια έως την τεχνολογία» και υποστήριξε πως «η ειρήνη και η επένδυση στους ανθρώπους μπορεί να αλλάξει τα πάντα και να οδηγήσει σε ευημερία». Κάλεσε δε σε μια ρεαλιστική στρατηγική: «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής – πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε, όπως στο Ιράκ. Και πρέπει να τα κάνουμε τώρα».
Αναφερόμενη στις γυναίκες, περιέγραψε την εμπειρία της μπροστά στο άγαλμα μιας Κούρδισσας μαχήτριας και πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος τύπου Erasmus, αποκλειστικά για νέες γυναίκες της περιοχής, που θα τις ενισχύει στην ίδρυση startups: «Μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να μην είναι εύκολο – αλλά σκεφτείτε μια μεγάλη startup που ιδρύεται από γυναίκες στο Ιράκ και αναπτύσσεται με τη στήριξη της Ελλάδας ή της ΕΕ».

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου ξεκίνησε με προσωπικό τόνο: «Σε όλη μου τη ζωή, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό ήταν κυρίαρχα ζητήματα». Αναφέρθηκε στις αξίες της ΕΕ και στην ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού κράτους, ενώ μίλησε για τη θερμή φιλοευρωπαϊκή διάθεση που συνάντησε πρόσφατα στην Αλβανία: «είχα πάει προσφάτως στην Αλβανία και οι Αλβανοί που με αναγνώριζαν, με προσέγγιζαν και μου έλεγαν ότι θέλουν να μπουν στην ΕΕ».
Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν «μέρος της καθημερινότητας της χώρας», εκτιμώντας ότι -όπως και στην Ελλάδα- η γραφειοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψηφιοποίηση του κράτους. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στο ψηφιακό ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι κατά την πανδημία φάνηκε η εξάρτηση της ΕΕ από δύο σχετικές τεχνολογικές εταιρείες. Σημείωσε δε πως ακόμα και μικρές πρωτοβουλίες, όπως η υποχρεωτική δημοσιοποίηση πράξεων του Δημοσίου στη «Διαύγεια», μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Όταν ήμουν μικρότερος διεκδικούσα μία μεγάλη επανάσταση – τώρα καταλαβαίνω ότι δέκα μικρές επαναστάσεις μπορεί να είναι πιο χρήσιμες», είπε κλείνοντας.

Ο Omar Shaban, Επικεφαλής του PalThink for Strategic Studies και σύμβουλος του European Institute for Peace, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη Γάζα, λέγοντας: «Η κατάσταση είναι αδιανόητη – έχουμε χάσει την πίστη μας». Τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της Παλαιστίνης είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξει η κατάσταση στην περιοχή» και υποστήριξε ότι «η Γάζα μπορεί να γίνει σύμβολο σταθερότητας και σύνδεσης». Ανέφερε ότι υπάρχουν «άνθρωποι υψηλής εκπαίδευσης, Παλαιστίνιοι παντού στον κόσμο», και πως «η Γάζα δεν είναι στο μέσον του πουθενά – είναι στη Μεσόγειο».
Περιγράφοντας το τραγικό παρόν, είπε ότι χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί, για να συμπληρώσει πως «ο πόλεμος δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου – είμαστε σε συνθήκες κατοχής από το 1967». Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τη δυναμική της Γάζας, λέγοντας: «Θέλουμε να είμαστε μέρος της πολιτισμένης Μέσης Ανατολής» και μίλησε για την ανάγκη εκλογών και νέας ηγεσίας, εκτιμώντας ότι η Χαμάς δεν θα λάμβανε πάνω από 5% στη Γάζα. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «ήδη έχουν υπάρξει διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου» μέσα στη Γάζα. «Σταματήστε τον πόλεμο – δώστε μας δύο χρόνια να συνέλθουμε και να φτιάξουμε μία νέα ευημερούσα Γάζα. Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί τη Γάζα ως δικαιολογία για να μας αφανίσει. Είμαι περήφανος που είμαι Παλαιστίνιος», είπε, «και πολλοί από εμάς θέλουν να επιστρέψουν για να χτίσουν τη νέα Παλαιστίνη».

Ο Dara Rashid Mahmud, Υπουργός Σχεδιασμού της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, τόνισε ότι η συνεργασία με την ΕΕ δεν είναι θεωρητική: «Η συνεργασία μας δεν είναι μόνο ένα κείμενο – ζούμε μία πραγματικότητα που εξελίσσεται». Επεσήμανε τη σημασία του Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας ότι «είτε στους Δελφούς είτε εδώ, μας δείχνει τον δρόμο».

Τη συζήτηση συντόνισε η Manveen Rana, Senior Editor της Βρετανικής Εφημερίδας The Times.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece.
Διαβάστε επίσης:
Deloitte: Οι στρατηγικές προτεραιότητες των Ελλήνων CFOs για το 2025
Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Η IFSAS Αναλαμβάνει την Υλοποίηση Κρίσιμων Συστημάτων Ασφαλείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι Ρώσοι άφησαν το πλοίο του Γιώργου Μελισσανίδη ελεύθερο
- Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς απειλούν το Ισραήλ με μέτρα αν δεν σταματήσει τον πόλεμο στην Γάζα
- Τραμπ: H Ρωσία και η Ουκρανία «θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός»
- Βουλή των Ελλήνων: Φωταγωγήθηκε για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου
