Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας, η Ryanair ανακοίνωσε μείωση των κερδών της για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η κερδοφορία της στο εξής θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό και εμπορικό επίπεδο.

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,61 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 16% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% φτάνοντας τα 13,95 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή ήρθε παρά την πτώση 7% στις μέσες τιμές των εισιτηρίων, καθώς η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 9%, ξεπερνώντας τα 200 εκατομμύρια επιβάτες.

1

Η εταιρεία υπογράμμισε ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στον κλάδο, επηρεάζοντας τη ροή παραδόσεων νέων αεροσκαφών και την ανάπτυξη του τομέα. Παράλληλα, υπονομεύουν την αμερικανική οικονομία, η οποία αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Παρόλα αυτά, η Ryanair εμφανίζεται αισιόδοξη για τη θερινή περίοδο, αναφέροντας ότι οι κρατήσεις είναι ισχυρές. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 750 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων 6 έως 12 μηνών.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος από τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς, στοχοθετώντας τα αεροσκάφη της Boeing, η Ryanair ενδέχεται να επανεξετάσει την τεράστια παραγγελία ύψους 33 δισ. δολαρίων που έχει κάνει στην αμερικανική κατασκευάστρια. «Αν τεθούν σε ισχύ νέες χρεώσεις, θα εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο στροφής προς άλλον κατασκευαστή», δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας.

Αντίστοιχα, αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta Air Lines έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να πληρώσουν επιπλέον κόστος για αεροσκάφη της Airbus, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Η Ryanair αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αεροσκαφών εξαιτίας των κατασκευαστικών προβλημάτων της Boeing, γεγονός που την έχει οδηγήσει σε δύο διαδοχικές αναθεωρήσεις της επιβατικής πρόβλεψής της για το 2026. Ο αρχικός στόχος για 215 εκατ. επιβάτες έχει πλέον μειωθεί στα 206 εκατομμύρια για το επόμενο έτος, από 200,2 εκατ. που προβλέπονται για το οικονομικό έτος 2025.

Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι οι περιορισμοί στη χωρητικότητα, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις, θα επιτρέψουν την αύξηση των ναύλων το καλοκαίρι, περιορίζοντας έτσι τον οικονομικό αντίκτυπο.

Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τη Ryanair να επεκτείνει το δίκτυό της σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Τουρκία.

Στο χρηματιστήριο, η μετοχή της Ryanair έχει ενισχυθεί κατά περίπου 18% από τις αρχές του έτους. Συγκριτικά, η Wizz Air έχει καταγράψει άνοδο 14%, ενώ η EasyJet έχει υποχωρήσει κατά 2%. Η EasyJet αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την Πέμπτη, ενώ η Wizz θα ακολουθήσει στις 5 Ιουνίου.

 

Διαβάστε επίσης 

ΤΑΙΠΕΔ: Βάζει «πόδι» στη Μαρίνα Λάρνακας

Nissan: «Λουκέτο» στα εργοστάσια Νότιας Αφρικής, Ινδίας και Αργεντινής

Δεξαμενόπλοιο του Γιώργου Δ. Μελισσανίδη αυτό που ακινητοποιήθηκε από την Ρωσία