Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, όπως αναφέρουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Τσιάνος και ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Δροσόπουλος, επανειλημμένως έχει αναδείξει το ζήτημα της υποστελέχωσης κρίσιμων Λιμενικών Αρχών και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσής τους.

“Ειδικότερα, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, επισημαίνει η ΠΟΕΠΛΣ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εμφανίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα υποστελέχωσης” και προσθέτει: “Ομοίως στο δεύτερο μεγαλύτερο Λιμάνι επιβατικής κίνησης της Αττικής, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, η κατάσταση είναι οριακή”.

1

Επίσης, η ΠΟΕΠΛΣ, αναφέρει στην ανακοίνωση της:

“Η ίδια κατάσταση καταγράφεται στις Λιμενικές Αρχές Κυκλάδων, Αργοσαρωνικού, Δωδεκανήσου, Ιονίου και Σποράδων, οι οποίες ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο δοκιμάζονται λόγω της κατακόρυφης αύξησης της επιβατικής κίνησης, ενώ απουσιάζει κάθε πρωτοβουλία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην Κρήτη.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα Τακτικά Συμβούλια Μεταθέσεων 2025, τα οποία είχαν τη δυνατότητα στελέχωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με την από 30-04-2025 ΑΠ: 2411.1/31353/2025 Υπουργική Απόφαση, αποφασίσθηκαν οι οργανικές θέσεις προς κάλυψη ως ακολούθως:

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά δύο (2),

Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας μηδέν (0),

Λιμενικές Αρχές Σποράδων μία (1),

Λιμενικές Αρχές Κυκλάδων μία (1)

Λιμενικές Αρχές Ιονίου δύο (2)

Λιμενικές Αρχές Ανατολικού, ΒΑ Αιγαίου μηδέν (0)

Λιμενικές Αρχές Δωδεκανήσου μηδέν (0),

Λιμενικές Αρχές Κρήτης έξι (6) και

Λιμενικές Αρχές Αργοσαρωνικού δύο (2).

Αυτή είναι η πραγματική πρόθεση ενίσχυσης των προαναφερόμενων κρίσιμων και υποστελεχωμένων Λιμενικών Αρχών.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Τακτικών Συμβουλίων Μεταθέσεων, η Διοίκηση αποστέλλει αιφνιδιαστικά σήματα με εντολή μετακίνησης στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για εκτέλεση υπηρεσίας άνευ νόμιμου ερείσματος, χωρίς να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αιτιολογία εκδόσεώς τους και χωρίς τη χορήγηση των δικαιούμενων οδοιπορικών εξόδων, όπου αυτή απαιτείται.

Επιπρόσθετα, στα εν λόγω σήματα είτε αναγράφεται ότι η μετακίνηση αυτή έχει 6μηνη διάρκεια είτε δεν αναγράφεται καθόλου η διάρκεια αυτής, ενώ η νομοθεσία αναφέρει ότι η “μετακίνηση” στελέχους, (άρθρ. 33 ΠΔ 11/2021) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες ενώ δεν επιτρέπεται για δεύτερη φορά η μετακίνηση του ίδιου στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συμπερασματικά, τα σχετικά αυτά σήματα περί μετακίνησης στελεχών είναι μη νόμιμα και καταστρατηγούν τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου, που διέπει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα τρόπο, που μετέρχεται η Διοίκηση για την επιλεκτική κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και αντί της προβλεπόμενης μετάθεσης, επιλέγει να “θολώσει” την έννοια της ¨μετακίνησης”, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει στην ουσία κεκαλυμμένη και απαγορευμένη μετάθεση.

Καλούμε, τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Τρύφων Κοντιζά να δώσει τις ανάλογες κατευθύνσεις προς τη Διοίκηση Προσωπικού.

Σε διαφορετική περίπτωση διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους μας ότι η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να μείνει απαθής”.

 

Διαβάστε επίσης 

Δεξαμενόπλοιο του Γιώργου Δ. Μελισσανίδη αυτό που ακινητοποιήθηκε από την Ρωσία

Παρέλαβε τρία πλοία η Helikon Shipping του Μιχάλη Παπαϊωάννου – Διαθέτει στόλο με 39 πλοία και ναυπηγεί άλλα 10

Μητσοτάκης: Υπό την προεδρία του η συνεδρίαση στον ΟΗΕ για την ασφάλεια στις θάλασσες