ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από νεαρή ηλικία, ο εφοπλιστής Kώστας Δελαπόρτας ήξερε πως η ενασχόληση με την ναυτιλία δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής.
Ένα πάθος που γεννήθηκε στα σχολικά του χρόνια, όταν κάθε καλοκαίρι βρισκόταν στην οικογενειακή ναυτιλιακή Meadway Shipping and Trading, που ίδρυσε ο πατέρας του, Διονύσης Δελαπόρτας το 1988, παρατηρώντας από κοντά την ένταση, την ταχύτητα και τη διεθνή διάσταση του κλάδου. Αυτά τα στοιχεία ήταν αρκετά για να τον κερδίσουν οριστικά.
Παρότι σήμερα αποτελεί έναν από τους πλέον δραστήριους νέους Έλληνες εφοπλιστές στο ξηρό φορτίο, σε συνέντευξη του στο Mononews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του στόλου του, και μελλοντικής επέκτασης του στα τάνκερ, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Η επιχειρηματική του φιλοσοφία είναι ευέλικτη, και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό το απέδειξε από πολύ νωρίς, όταν το 2010 ήταν από τους πρώτους Έλληνες εφοπλιστές που στράφηκε στο operating —ένα μοντέλο ναυλώσεων που του έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.
Αντιλαμβανόμενος εγκαίρως τον μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χάρτη του εμπορίου και της ναυτιλίας άνοιξε το πρώτο γραφείο στη Σιγκαπούρη, για operating, και ακολούθησαν άλλα τρία στο Ντουμπάι, το Σάο Πάολο και το Χιούστον. Στρατηγική που ενίσχυσε την θέση του και του έδωσε μεγαλύτερη ευελιξία.
Σήμερα, ο στόλος του αριθμεί 12 πλοία, ενώ άλλα 11 βρίσκονται υπό ναυπήγηση – κυρίως σε γιαπωνέζικα ναυπηγεία, τα οποία εμπιστεύεται για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.
Η φιλοσοφία του για μία πετυχημένη πορεία στη ναυτιλία είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός με καινούργια συστήματα, καινούργια βαπόρια και διαρκή προσαρμογή στις εξελίξεις: «Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να επιβιώσει στον ισχυρό ανταγωνισμό», σημειώνει.
Η μέχρι τώρα πορεία του δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Το 2021, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, αποφάσισαν με τον αδελφό του Γιώργο Δελαπόρτα να ακολουθήσουν αυτόνομές πορείες, καθώς οι στρατηγικές τους κατευθύνσεις ήταν διαφορετικές. Σήμερα πιστεύει ότι πήραν τη σωστή απόφαση.
Τι θα άλλαζε αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω; Όπως μας είπε θα δραστηριοποιούνταν και σε άλλους τομείς της ναυτιλίας πέρα από το ξηρό φορτίο. Όμως, όπως επισημαίνει, «δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα».
Η περίπτωση του Κώστα Δελαπόρτα είναι αντιπροσωπευτική μιας νέας γενιάς εφοπλιστών που συνδυάζουν την εμπειρία με τη στρατηγική σκέψη, την παράδοση με την καινοτομία και το πάθος με την επαγγελματική συνέπεια.
Σκέψεις για επέκταση σε άλλες κατηγορίες πλοίων
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του στόλου της εταιρείας του DryDel Shipping εκτός από το ξηρό φορτίου απάντησε: «Αν δούμε ότι η αγορά είναι σε καλό timing και οι τιμές των πλοίων καθοδικές, δεν αποκλείεται να κινηθούμε. Μας ενδιαφέρουν ιδίως τα τάνκερ».
Όταν δούμε ευνοϊκές συνθήκες, όπως μία ενδεχόμενη πτώση της αγοράς στα δεξαμενόπλοια, δεν θα πούμε όχι. Ήδη πρόσφατα κάναμε ένα βήμα και στα Capesize, που ναι μεν είναι πλοία ξηρού φορτίου, αλλά είναι η μεγαλύτερη κατηγορία και μία διαφορετική αγορά – μέχρι τώρα δεν είχαμε παρουσία εκεί. Οπότε είναι σημαντικό για μας.
Η διαφοροποίηση της DryDel
Σύμφωνα με τον κ. Δελαπόρτα η DryDel δεν είναι η πατροπαράδοτη ελληνική ναυτιλιακή. «Είμαστε πλοιοκτήτες, αλλά δραστηριοποιούμαστε και ως operators – δηλαδή διαχειριζόμαστε πλοία άλλων πλοιοκτητών, όχι μόνο τα δικά μας. Αλλά κυρίως διαχειριζόμαστε φορτία: forward φορτία και CoAs, Contracts of Affreightment. Δεν περιμένουμε απλώς να μας δοθεί ένα φορτίο – έχουμε ενεργό εμπορικό ρόλο. Κλείνουμε από πριν φορτία τρίτων και τα χρησιμοποιούμε είτε για τα δικά μας πλοία, είτε για πλοία που έχουμε νοικιάσει για μεγάλες περιόδους, τα λεγόμενα chartered-in».
Η εταιρεία κλείνει κάθε χρόνο πάνω από 5 εκατομμύρια DWT φορτία τρίτων. Στρατηγική που της δίνει πλεονέκτημα απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς και της επιτρέπει να είναι πιο ευέλικτη.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ξηρό φορτίο
«Δεν περιμένω ιδιαίτερα δυνατή χρονιά για το 2025 – κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που συνεχίζουμε να βιώνουμε, τόσο γεωπολιτικά όσο και εμπορικά. Αλλά πιστεύω πως από το δεύτερο 6μηνο του 2026 και μετά, η αγορά του dry bulk θα επανέλθει δυναμικά», υποστηρίζει.
Και δικαιολογεί την άποψη του επισημαίνοντας: «Πρώτον, περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου είναι πλοία μεγάλης ηλικίας – πανώ απο 22 χρονών-, που σημαίνει ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποσυρθούν. Δεύτερον, τους τελευταίους έξι μήνες δεν έχουν δοθεί ουσιαστικά νέες παραγγελίες για νεότευκτα – και αυτό δημιουργεί μια μελλοντική έλλειψη χωρητικότητας. Και τρίτον, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με δασμούς/γεωπολιτικές εντάσεις και επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πιστεύω η αγορά θα σταθεροποιηθεί και θα δώσει καλές ευκαιρίες».
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας επηρεάζουν άμεσα
Όπως τονίζει η αναδιάταξη των εμπορικών ροών και διαδρομών αναγκάζει την εταιρεία να προσαρμόζεται διαρκώς.
«Για παράδειγμα, αποφεύγουμε περιοχές με αυξημένο ρίσκο και επιλέγουμε ασφαλέστερες θαλάσσιες διαδρομές, όπως μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Επίσης, έχουμε δώσει έμφαση σε σταθερά και αναπτυσσόμενα trades, όπως αυτό μεταξύ ανατολικής Αμερικής και Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ταυτόχρονα, ορισμένες στρατηγικές κινήσεις μας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Το άνοιγμα γραφείου στο Σάο Πάολο πριν από έναν χρόνο και το νέο μας γραφείο στο Χιούστον στις αρχές του 2025 ενισχύουν τη θέση μας σε κομβικές περιοχές. Ιδιαίτερα τώρα, που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα κινεζικά πλοία, το εμπόριο σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων προς και από τη Νότια Αμερική αυξάνεται σημαντικά — και η Κίνα έχει στραφεί έντονα προς αυτή την αγορά. Στόχος μας είναι να διαβάζουμε σωστά το περιβάλλον και να ευθυγραμμίζουμε τη στρατηγική μας με τις παγκόσμιες εξελίξεις», εξηγεί.
Επενδύσεις σε νεότευκτα και second hand πλοία
Παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο ναυπηγικό πρόγραμμα, παρακολουθεί διαρκώς και τη second hand αγορά.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επιλεγμένες ευκαιρίες, αρκεί να πληρούνται τα ποιοτικά και τεχνολογικά μας κριτήρια. Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να μεγαλώσουμε τον στόλο μας, αλλά να τον εξελίξουμε ποιοτικά. Τα πλοία που προσθέτουμε πρέπει να είναι σύγχρονα, με χαμηλές καταναλώσεις, και να ενσωματώνουν τεχνολογία που καλύπτει όχι μόνο τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις του κλάδου — τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικών κανονισμών όσο και επιχειρησιακής απόδοσης.
Ο στόλος μας έχει μέσο όρο ηλικίας μόλις 4 χρόνια, κάτι που αντανακλά τη στρατηγική μας προσέγγιση. Με την παράδοση των νεότευκτων που έχουμε σε εξέλιξη, ο μέσος όρος αυτός θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Συνεπώς, ναι μεν μας ενδιαφέρει η second hand αγορά, αλλά κινούμαστε με ξεκάθαρα standards και στόχο τη μακροπρόθεσμη ποιότητα και ανθεκτικότητα του στόλου μας».
Προτίμηση στα ιαπωνικά πλοία
Ο κ. Δελαπόρτας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ιαπωνικά πλοία, καθώς όπως τονίζει, ξεχωρίζουν για την ποιότητα κατασκευής τους. Είναι αξιόπιστα, ανθεκτικά και πολύ προσεγμένα σε κάθε λεπτομέρεια. Γεγονός που φαίνεται και στην καθημερινή λειτουργία τους, αλλά και μακροπρόθεσμα – στη συντήρηση, στην κατανάλωση, ακόμα και στη αξία μεταπώλησης τους, αναφέρει.
«Οι Ιάπωνες έχουν μια πολύ σοβαρή και μεθοδική προσέγγιση και φαίνεται στην τεχνογνωσία και τη δεξιοτεχνία τους. Για εμάς, που κοιτάμε τη συνολική απόδοση ενός πλοίου, η Ιαπωνία είναι η πρώτη μας επιλογή. Από εκεί και πέρα, κάθε κατασκευαστική χώρα έχει τα δυνατά της σημεία. Για παράδειγμα, αν επρόκειτο για τάνκερ ή LNG, θα κοιτούσα Κορέα – έχουν μεγάλη εξειδίκευση εκεί. Η Κίνα επίσης έχει κάνει σημαντικά βήματα προς ποιοτικότερες κατασκευές, αλλά πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει φτάσει το επίπεδο τεχνικής ακρίβειας και δεξιοτεχνίας της Ιαπωνίας. Για τα dry bulk πλοία, προσωπικά, δεν θα άλλαζα την Ιαπωνία».

Επενδύσεις 1 δισ. δολ. σε νεότευκτα προηγμένης τεχνολογίας
Η περιβαλλοντική συμμόρφωση δεν αποτελεί για την DryDel απλώς μια κανονιστική υποχρέωση, αλλά αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της. Για τον λόγο αυτό έχει επενδύσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε νεότευκτα προηγμένης τεχνολογίας, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, βελτιστοποιημένα hull designs και εξαιρετική ανταγωνιστικότητα στην αγορά.
Συμμορφώνεται ήδη πλήρως με τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς — από το EEXI και το CII έως τα πιο πρόσφατα EU ETS και FuelEU Maritime.
Παράλληλα, επενδύει προληπτικά σε αναβαθμίσεις και τεχνικές βελτιώσεις, ενώ έχει αναπτύξει συστήματα real-time data monitoring, ώστε να διαχειρίζεται τον στόλο της αποδοτικά, τόσο τεχνικά όσο και εμπορικά.
Όσον αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα, διατηρεί μια ρεαλιστική στάση.
«Δεν υπάρχει ακόμα σαφής και πρακτική λύση που να είναι άμεσα εφαρμόσιμη σε όλο το φάσμα των πλοίων και των λιμένων. Στα μικρότερα μεγέθη — όπως Handysize, Supramax και Ultramax — που συχνά προσεγγίζουν απομακρυσμένα λιμάνια, αντιμετωπίζουμε ακόμη δυσκολίες στην προμήθεια συμβατικών καυσίμων, πόσο μάλλον εναλλακτικών όπως η μεθανόλη ή η αμμωνία. Η στρατηγική μας, λοιπόν, βασίζεται στην τεχνολογική ετοιμότητα και την ευελιξία: επενδύουμε σε έναν σύγχρονο στόλο, ικανό να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Δελαπόρτας.
Το νέο γραφείο στο Χιούστον
Η Drydel έχει σήμερα πέντε γραφεία. Αθήνα, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Σάο Πάολο και από φέτος και στο Χιούστον. Κάθε ένα εξυπηρετεί συγκεκριμένο ρόλο στη στρατηγική της.
Η Αθήνα αποτελεί την βάση της και το κέντρο λήψης αποφάσεων, τόσο για το τεχνικό όσο και το εμπορικό κομμάτι. Η Σιγκαπούρη καλύπτει όλη την περιοχή της Ασίας, που είναι βασική για το dry bulk, ειδικά λόγω της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το Ντουμπάι της δίνει πρόσβαση σε πελάτες και συνεργάτες στη Μέση Ανατολή, αλλά και πιο ευέλικτη διαχείριση φορτίων από την Ινδία και την Ανατολική Αφρική. Το Σάο Πάολο, που άνοιξε πέρσι, ήρθε να καλύψει τη ραγδαία αύξηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων από τη Νότια Αμερική, κυρίως προς την Ασία. «Εκεί βλέπουμε έντονη δραστηριότητα, ειδικά καθώς η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτή την αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της», αναφέρει ο εφοπλιστής.
Το Χιούστον είναι, πρωτίστως, ένας εξαιρετικά ενεργός εμπορικός κόμβος, με έντονη τοπική αγορά φορτίων. «Υπάρχουν αυτόνομα εμπορικά trades από τον Κόλπο της Αμερικής (όπως μετονόμασε ο Τραμπ τον Κόλπο του Μεξικού), τα οποία εξυπηρετούνται από τοπικούς cargo owners και απαιτούν άμεση και ουσιαστική παρουσία. Το γραφείο μας εκεί έχει στόχο να καλύψει αυτή την ανάγκη, προσφέροντας εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και γρήγορη αντίδραση στην αγορά. Συνεχίζουμε να κοιτάμε σε ναυτιλιακές περιοχές-κλειδιά, εστιάζοντας σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπου υπάρχει οικονομικά νόημα να έχουμε τοπική παρουσία και εξειδίκευση», εξηγεί.
Το όραμα για την επόμενη πενταετία
Το όραμα του εφοπλιστή για τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύει σημαντικά τόσο το shipowning όσο και το ship operating, διατηρώντας αδιαπραγμάτευτα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Όπως διευκρινίζει, το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρει η DryDel είναι αυτό που δημιούργησε και εδραίωσε το όνομα της στην αγορά — και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζει κάθε επόμενη κίνηση.
«Ταυτόχρονα, θέλουμε να διευρύνουμε τις στρατηγικές συνεργασίες μας, μέσα από joint ventures με άλλους πλοιοκτήτες που έχουν κοινή φιλοσοφία με εμάς. Να συνεχίσουμε να επεκτεινόμαστε γεωγραφικά, ώστε να καλύπτουμε όσα περισσότερα shipping hubs γίνεται – πάντα όμως με γνώμονα την απόδοση και όχι απλώς για την εικόνα. Και βέβαια, να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια δυνατή ομάδα. Οι άνθρωποι είναι η βάση της DryDel. Θέλουμε να προσελκύουμε ικανά στελέχη, να τους δίνουμε χώρο να αναπτυχθούν, και να εξελίσσουμε συνεχώς την εταιρεία μέσα από τη δική τους δυναμική», συμπληρώνει.
Δεν μας ενδιαφέρει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο
Ο ιδιωτικός χαρακτήρας της εταιρείας της δίνει ευελιξία, ταχύτητα στις αποφάσεις και μια πολύ προσωπική προσέγγιση στη σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, τους πελάτες και τους συνεργάτες της, αναφέρει ο κ. Δελαπόρτας.
Η κουλτούρα της DryDel είναι πολύ άμεση, λειτουργεί με ξεκάθαρες γραμμές, με εμπιστοσύνη και μακριά από τη γραφειοκρατία που συχνά παρατηρείται σε πιο «βαριές» δομές. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο δεν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει προς το παρόν.
Και διευκρινίζει: «Καταρχάς, η συγκυρία δεν είναι καλή: οι περισσότερες ναυτιλιακές μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων – δηλαδή κάτω από το net asset value. Επιπλέον, οι αγορές έχουν γίνει πολύ ευμετάβλητες, με κάθε ανακοίνωση από τις ΗΠΑ βλέπουμε ένα “yo-yo effect” στις αποτιμήσεις, που δεν βοηθά στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία μας έχει ισχυρό ισολογισμό, πολύ θετικά αποτελέσματα τα τελευταία έτη, και υγιή ταμειακά διαθέσιμα. Δεν χρειαζόμαστε τη χρηματιστηριακή αγορά για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή μας. Έχουμε πρόσβαση σε κεφάλαια μέσα από άλλες, αποδοτικότερες μορφές χρηματοδότησης, όπως bareboat deals, JOLCO structures και παραδοσιακά δάνεια σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επιτόκια».
Great Place to Work
Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η συνεισφορά τους μετράει, εξελίσσονται και έχουν λόγο στην καθημερινότητα της εταιρείας. Φιλοσοφία που αναγνωρίστηκε με την πιστοποίηση Great Place to Work.
«Για εμάς, η ομάδα είναι το θεμέλιο της επιτυχίας της DryDel», αναφέρει ο κ. Δελαπόρτας.
Με πέντε γραφεία και ανθρώπους από πάνω από δέκα εθνικότητες, υπάρχει έντονο το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας. Αυτό φέρνει πλούτο σε απόψεις και εμπειρίες, αλλά και την πρόκληση της σύγκλισης διαφορετικών νοοτροπιών — κάτι που τελικά ενδυναμώνει την εταιρεία και την κάνει πιο ευέλικτη, σύμφωνα με τον εφοπλιστή.
«Η πιστοποίηση Great Place to Work μάς χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί προέκυψε από ανώνυμες απαντήσεις των ίδιων των ανθρώπων μας – άρα είναι αυθεντική εικόνα του πώς ζουν την καθημερινότητά τους στην εταιρεία. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ομάδα που έχουμε χτίσει, και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε ταλέντα που να “κουμπώνουν” με την κουλτούρα μας: προσγειωμένοι άνθρωποι, με εμπορική αντίληψη, τεχνική γνώση και κυρίως διάθεση για συνεργασία», τονίζει.
Αυτός είναι και ο λόγος που δίνει μεγάλη σημασία στη σύνδεση με τα πανεπιστήμια. Η ναυτιλιακή συμμετέχει ενεργά σε δράσεις σε μεγάλα ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σιγκαπούρη — από hands-on παρουσιάσεις μέχρι προγράμματα πρακτικής άσκησης για τελειόφοιτους.
«Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ανοίγουμε δρόμους για τη νέα γενιά της ναυτιλίας».
Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό ρίσκο
Δύο θεωρεί ο εφοπλιστής ότι είναι τα μεγαλύτερα ρίσκα που έχει πάρει μέχρι τώρα: Το πρώτο ήταν η απόφαση του να επενδύσει στο operating κομμάτι εδώ και 15 χρόνια, κάτι που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο το παραδοσιακό shipowning.
«Θέλει άλλη προσέγγιση, άλλη οργάνωση, εμπορικό ένστικτο και συνεχή έκθεση στην αγορά. Δεν ήταν προφανές για όλους, αλλά για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι εκεί κρύβεται μεγάλο δυναμικό», αναφέρει.
Το δεύτερο ήταν η απόφαση του εν μέσω της πανδημίας να παραγγείλει τέσσερα καινούρια Namura Handysize. «Παρόλο που υπήρχε τρομερή αβεβαιότητα τότε, το ένστικτό μου μού έλεγε ότι αυτά τα πλοία θα τα χρειαστεί η ναυτιλία τα επόμενα χρόνια. Και έτσι έγινε. Τα παραλάβαμε πέρυσι, και σήμερα όχι μόνο αξίζουν περισσότερο από την αρχική επένδυση, αλλά αποδίδουν και πολύ υψηλά εμπορικά».
Δεν μπορείς ποτέ να τα προβλέψεις όλα
Αν γύριζε τον χρόνο πίσω, ο Κώστας Δελαπόρτας ίσως να είχε κινηθεί πιο ενεργά σε άλλες αγορές πέρα από το ξηρό φορτίο, ειδικά όταν παρουσιάστηκαν κάποιες ευκαιρίες, όπως στα τάνκερ το 2021 ή στα κοντέινερ το 2020 ή το 2024, που απέδωσαν κέρδη σε όσους κινήθηκαν γρήγορα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει: «Δεν μπορείς ποτέ να τα προβλέψεις όλα. Όση πληροφόρηση και να έχεις, η αγορά είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές λειτουργεί έξω από το τυπικό δίπτυχο προσφορά-ζήτηση. Αυτό που κρατάω είναι ότι είμαστε πάντα σε εγρήγορση και πλέον πιο έτοιμοι να κινηθούμε, όταν δούμε ότι κάτι έχει νόημα — είτε στο dry είτε αλλού».
Το πάθος για τη ναυτιλία
Η ενασχόληση με τη ναυτιλία δεν ήταν ποτέ για τον εφοπλιστή καθήκον, ούτε μονόδρομος λόγω οικογενειακής παράδοσης. Ήταν περισσότερο πάθος, από την πρώτη στιγμή που μπήκε στα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης.
«Πήγαινα ακόμα σχολείο όταν ξεκίνησα να πηγαίνω τα καλοκαίρια στην εταιρεία. Στη συνέχεια περνούσα όλο και περισσότερες ώρες εκεί. Όχι γιατί μου το επέβαλε κάποιος, αλλά γιατί πραγματικά με τράβηξε. Με κέρδισε η ένταση, η ταχύτητα, η παγκόσμια διάσταση αυτής της δουλειάς. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, το πάθος παραμένει το ίδιο. Περνάω αμέτρητες ώρες στο γραφείο, σε meetings, σε ταξίδια, σε διαπραγματεύσεις. Είναι τρόπος ζωής, όχι επάγγελμα.
Και θεωρώ ότι αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα — από το πώς χτίσαμε την DryDel μέσα από τις αγορές, τις επενδύσεις, τα deals και τους ανθρώπους που επιλέξαμε να έχουμε δίπλα μας. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, θες συνεχώς να το πηγαίνεις παρακάτω».
Η αυτόνομη πορεία
Μιλώντας για την απόφαση του ίδιου και του αδελφού του, Γιώργου Δελαπόρτα, να ακολουθήσουν ξεχωριστές πορείες το 2021, εξηγεί ότι ήταν καρπός ώριμου διαλόγου και κοινής αντίληψης ότι είχαν πλέον διαφορετικές στρατηγικές κατευθύνσεις και φιλοσοφίες λειτουργίας. Υπήρχε, όπως εξηγεί, διαφορά οπτικής για το πού έπρεπε να κινηθεί η εταιρεία μακροπρόθεσμα και με ποιον τρόπο.
«Η επιλογή αυτή έγινε με σεβασμό και επαγγελματισμό, με βασικό γνώμονα το καλό και των δύο πλευρών. Σήμερα, πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν η σωστή απόφαση. Και οι δύο εταιρείες έχουν εξελιχθεί, αναπτυχθεί και χτίσει πάνω στις αξίες τους, με σταθερότητα και επιτυχία. Κοιτώντας πίσω, νιώθουμε περήφανοι για τη διαδρομή μας — όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε ως εδώ. Και είμαι σίγουρος πως και ο πατέρας μας, με τις αρχές που μας δίδαξε και την πορεία που ο ίδιος χάραξε, θα ήταν ιδιαίτερα περήφανος για ό,τι έχει χτιστεί μέχρι σήμερα».
Η νέα γενιά στη ναυτιλία
Παρά τις προοπτικές του κλάδου της ναυτιλίας ο κ. Δελαπόρτας επισημαίνει ότι ολοένα και λιγότεροι νέοι στρέφονται προς αυτήν επαγγελματικά. «Υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά δυσκολευόμαστε να βρούμε παιδιά που να έχουν το κίνητρο και τη διάθεση να μπουν δυναμικά στον κλάδο. Κι όμως, η ναυτιλία είναι τομέας που έχει διάρκεια, διεθνή προοπτική, σταθερότητα και δυναμική», τονίζει.
Η συμβουλή του στους νέους; Να δουν τη ναυτιλία ως μια πραγματική επιλογή για το μέλλον τους. Με επιμονή, υπομονή και πραγματικό ενδιαφέρον, ο καθένας μπορεί να βρει τον δρόμο του σε αυτόν τον χώρο.
«Είναι ένας χώρος που απαιτεί σκληρή δουλειά, αλλά προσφέρει πολλά: εξέλιξη, σταθερότητα και διεθνή προοπτική. Η ναυτιλία δεν χρειάζεται να σε “κερδίσει”, χρειάζεται να της δώσεις την ευκαιρία να σου δείξει τί μπορεί να σου προσφέρει», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Πάνω από 7,8 εκατ. οι επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα – Άλμα 22,4% στις εισπράξεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος 360 εκατ. ευρώ.
- Τραμπ: Μπορεί να άρουμε τις κυρώσεις από την Συρία θέλουμε να τους δώσουμε μια νέα αρχή
- Gravity The Newtons: Η νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Τραμπ: Σκοπεύει να δεχθεί ως δώρο νέο προεδρικό αεροσκάφος αξίας 400 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ
