ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι δασμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο εμπορικό σοκ σε καιρό ειρήνης για την παγκόσμια οικονομία εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια», γράφουν αναλυτές της Scope Ratings, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν το μέλλον και το μέγεθος της οικονομικής παγκόσμιας ζημιάς που ενδέχεται να προκαλέσει η δασμολογική μανία του νέου Αμερικανού Προέδρου και ο πόλεμος που έχει κηρύξει στην Κίνα.
«Ακόμη και η πλήρης αναστολή τους, αν και απίθανη, δεν θα αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των προηγούμενων συμμαχιών και των αλυσίδων εφοδιασμού» τόνισαν οι αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης με έδρα το Βερολίνο σε έκθεση που προειδοποιεί για παράπλευρες επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
Ενώ ο Τραμπ έχει ανακοινώσει παύση σε ορισμένους ανταποδοτικούς δασμούς και εξαιρέσεις στις εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης από την Κίνα, οι τελικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου παραμένουν εντελώς ασαφείς, προκαλώντας διαρκή αβεβαιότητα στους επενδυτές.
Τα τρία σενάρια που προβλέπει η Scope κυμαίνονται από ένα σενάριο στο οποίο οι δασμοί που έχουν επιβληθεί είναι «περιορισμένης εμβέλειας», και το οποίο περιλαμβάνει αστάθεια στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ένα δεύτερο στο οποίο οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση και ένα τρίτο όπου θα ξεσπάσει παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι αναλυτές δεν προσέδωσαν πιθανότητες στα τρία σενάρια. Το πιο ακραίο περιλαμβάνει «σε μεγάλο βαθμό μόνιμους» δασμούς, ελέγχους κεφαλαίων στις ΗΠΑ και άνοδο των αμφιβολιών για το δολάριο.
«Το παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες κινδυνεύει να καταρρεύσει και η εμπιστοσύνη στο δολάριο ως το παγκόσμιο ασφαλές καταφύγιο αποδυναμώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα μια απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ που πυροδοτεί μια πλήρη οικονομική κρίση» ανέφερε η Scope περιγράφοντας αυτό το τρίτο σενάριο.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Ο Ζελένσκι επιδιώκει συνεχώς να αγοράζει αμερικανικούς πυραύλους
Μάρος Σέφκοβιτς από ΗΠΑ: Θα τεθούν σε εφαρμογή τα αντίμετρα αν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση
Κίνα: Ο Σι καλεί το Βιετνάμ να αντιταχθούν μαζί στον δασμολογικό «εκφοβισμό» του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσή Βαρδινογιάννη-Νικόλαος: Στην Art Athina για να θαυμάσουν το έργο του Ντε Γκρες
- Χατζηδάκης: Βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμφερόντων της χώρας
- Άνοδος τζίρου και επενδύσεων για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2024 – Μείωση στα καθαρά κέρδη παρά την κερδοφορία
- Σρίνι Γκοπαλάν: Ποιος είναι ο νέος CEO της T-Mobile US – Από τον ΟΤΕ στην ηγεσία του διεθνούς κολοσσού
