ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη μεγάλη μετάβαση προς την πράσινη ατζέντα και στον τομέα της ναυτιλίας αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επικεφαλής, Shipping Finance, Pancreta Bank, Γεν. Τμ. Αναπλ. Τραπεζικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η πράσινη ατζέντα οδηγεί και την οικονομική χρηματοδότηση της ναυτιλίας.
Οι τράπεζες προσφέρουν δάνεια και ευκαιρίες για να στηρίξουν κίνητρα -φιλικά προς το περιβάλλον – και σε αυτόν τον τομέα. Αυτά τα δάνεια έρχονται και με ορισμένους όρους προσφοράς όπως ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, χαμηλότερα περιθώρια και εκπτώσεις, με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών αερίου.
Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες – όπως και η Παγκρήτια – δίνει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή σύγχρονων πλοίων.
Ουσιαστικά συνδέουν – όπως είπε- τις διευκολύνσεις που παρέχονται με τις εκπομπές ρύπανσης του πλοίου. «Όσο λιγότερο μολύνει το πλοίο, τόσο μεγαλύτερο το περιθώριο διευκόλυνσης που δίνουμε» τόνισε.
Μέχρι όμως οι τράπεζες να λάβουν κεφαλαιακή ελάφρυνση για τέτοιου είδους υποδομές το κέρδος είναι μέτριο, παραδέχθηκε. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δώσουν την απαραίτητη ελάφρυνση του κεφαλαίου που χρειάζεται, υπογράμμισε.
Υπάρχουν τριάντα τράπεζες σε όλο τον κόσμο που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο και κρατούν περισσότερο από 50% της ναυτιλιακής χρηματοδότησης παγκοσμίως.
Η ναυτιλία πρέπει να επενδύσει σε νέα πλοία και σε σύγχρονη τεχνολογία. Υπάρχει όμως ακόμα ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό.
Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μία συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η ΕΕ το υποστηρίζει γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν μόνες τους τόσα πολλά ρίσκα, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Διαβάστε επίσης:
Η μεγάλη, ψηφιακή ανατροπή στις τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει
Π. Μαραβέας: Μέσω της Εθνικής Τράπεζας χορηγείται 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια
Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών τον Μάρτιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 25χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ
- Απανθρακοποίηση, Τεχνολογία, Καινοτομία: Η ΕΕ δίνει προτεραιότητα στα ναυπηγεία
- Ελβετία: Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές όπλων το 2025
- Νετανιάχου προς τους Ιρανούς: Έχετε την ευκαιρία να ανατρέψετε το καθεστώς – Το Ισραήλ μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.