ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όρμπαν: Η Ουγγαρία θα αγοράσει 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη γαλλική Engie – Φιλοπολεμικές προτάσεις στο τραπέζι της Κοπεγχάγης
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη «στήριξή» του για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την επομένη της τουρκικής επικύρωσης της προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας, σε μια εξέλιξη που άφησε την Ουγγαρία μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην επίσημη σουηδική ένταξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όρμπαν κάλεσε χθες τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Η Στοκχόλμη αρνήθηκε την πρόσκληση.
«Είπα ξανά (στον Στόλτενμπεργκ) ότι η ουγγρική κυβέρνηση στηρίζει τη σουηδική υποψηφιότητα», ανέφερε με ανάρτηση στο X ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να ζητά από το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει την επικύρωση της σουηδικής ένταξης με την πρώτη ευκαιρία».
«Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βίκτορ Όρμπαν», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, χαιρετίζοντας τη «σαφή υποστήριξη» του Ούγγρου πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Ανυπομονώ να πραγματοποιηθεί η επικύρωση μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του».
Η ουγγρική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου. Εντούτοις το θέμα της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.
Χθες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, βάζοντας τέλος σε 20 μήνες διαβουλεύσεων και αναμονής που δοκίμασαν την υπομονή των Δυτικών συμμάχων της Άγκυρας.
Μετά το χθεσινό “ναι” της Τουρκίας, η Ουγγαρία παραμένει πλέον η μόνη χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Νεκροί και οι 74 επιβάτες (βίντεο)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΡΑΕΚ: Μεταβίβασε στον ΑΔΜΗΕ την Άδεια Ιδιοκτήτη Γραμμής Διασύνδεσης και την Άδεια Διαχειριστή στην Κύπρο
- Γαλαξίας: Εξαγόρασε κέντρο logistics 112.500 τ.μ. στον Ασπρόπυργο
- Δούκας: Το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά στον Βοτανικό – Έπεσε η πρώτη πλάκα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού
- ΔΕΗ – project PARALIES: Συνεργασία για τον καθαρισμό και την προστασία των ελληνικών παραλιών για 4η χρονιά
