• Big Story

    Να πάνε στον εισαγγελέα οι επιχειρηματίες που τα έφαγαν με τις Porsche, τα lear jet και τα πούρα. Όχι οι τραπεζίτες

    Τράπερ


    Σε ένα εκτεταμένο κυνήγι μαγισσών έχουν επιδοθεί οι δικαστικές αρχές σε βάρος των τραπεζών. Εάν πρόκειται για επικοινωνιακό σχέδιο, έχει αποτύχει γιατί δεν αφορούν τον φορολογούμενο, άνεργο, συνταξιούχο τα νομικά προβλήματα τραπεζιτών. Εάν προκύπτει από ιδεολογικό «κόλλημα», και πάλι δεν πείθει όταν έχουν υποχωρήσει όλες οι ιδεολογικές κόκκινες γραμμές.

    Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι το μπαράζ διώξεων θα συνεχιστεί για υποθέσεις και θα είναι σε βάρος του τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο συγκεκριμένων προσώπων.

    Η ευκολία με την οποία υποθέσεις, οι οποίες εμπίπτουν στη συνήθη τραπεζική πρακτική, παίρνουν το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης είναι εντυπωσιακή.

    Κανένας δικαστής σε αυτό το κλίμα δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι παγώνει υποθέσεις με πιθανό επικοινωνιακό αντίκτυπο και έτσι τις προχωρά παρότι δεν όπως λένε έγκυροι ποινικολόγοι οι κατηγορίες είναι σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικές.

    Το αντίκτυπο στην τραπεζική αγορά είναι όμως επίσης μεγάλο: καθώς αντιμετωπίζεται επιθετικά η δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα στελέχη δεν προτίθενται να «τρέξουν» αναδιαρθρώσεις και κυρίως όσες αφορούν highprofile υποθέσεις.

    Η επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα είναι προφανής και έχει πολλαπλασιαστική επίδραση αφού το πάγωμα της αναδιάρθρωσης μιας μεγάλης επιχείρισης, πλήττει εργαζόμενους, προμηθευτές και δεκάδες συνδεδεμένες εταιρείες.

    Μόνο στην Μαρινόπουλος, η κυβέρνηση πίεσε – και ορθώς – να δοθεί λύση, τη στιγμή που για δεκάδες άλλες επιχειρήσεις το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι απαγορευτικό.

    Οπως ανέδειξε ο Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος στοχοποιήθηκε πολλαπλώς το τελευταίο διάστημα, μαζί με τα υψηλόβαθμα στελέχη που φαίνεται να είναι ο στόχος των επιθέσεων, ταλαιπωρούνται και πολλά μεσαία στελέχη που «παίρνει η μπάλα» και βρίσκονται να κατηγορούνται και να επωμίζονται το ηθικό κόστος, αλλά και το οικονομικό, κυρίως αν δεν εργάζονται πλέον στην τράπεζα στην οποία καταλογίζεται το αδίκημα.

    Η αγορά αναρωτιέται γιατί η δικαιοσύνη δεν δείχνει με την ίδια θέρμη την πρόθεση να στραφεί κατά των επιχειρηματιών που φόρτωσαν τις επιχειρήσεις τους με δάνεια και τα μετέτρεψαν σε σκάφη , ιδιωτικά αεροπλάνα, πούρα και πολυτελείς κατοικίες. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και έχουν δημοσιοποιηθεί από τα Ελληνικά media. Αρκεί κάποιος να διαβάσει Capital.gr, Bankingnews.gr και mononews.gr. Όμως  δεν κινούν το ενδιαφέρον σε αντίθεση με τους τραπεζίτες που αποτελούν εύκολο στόχο και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους.

    Η πρόθεση, και μνημονιακή υποχρέωση , της κυβέρνησης, να ψηφίσει την νομική ασυλία των στελεχών, θα αποτελέσει κενό γράμμα εάν συνεχιστούν διώξεις για παλαιότερες υποθέσεις που συντηρούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στο τραπεζικό σύστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέρμα οι πονηριές στιλ Alpha Grissin & Καλογήρου λένε οι τραπεζίτες. Ριζικά μέτρα για 15 επιχειρηματίες που πήγαιναν στην Μύκονο και κάπνιζαν πούρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο-παρέμβαση: Οι τραπεζίτες να στείλουν τώρα τις υποθέσεις Λεμονή και Γκρίσιν στην Εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντικαταστάθηκαν 5 στους 6 συνεργάτες της Ελένης Ράικου – Ποιοι θα είναι οι επίκουροι της νέας εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη



    ΣΧΟΛΙΑ