ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία ακόμα αύξηση κατά 0,25 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 4%.
Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει: «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ καιρό. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Προκειμένου να ενισχύσει την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου του, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης».
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.
Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα πάνω από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε προβλέψει χαμηλότερο προϋπολογισμό για το 2024 στις προηγούμενες τριμηνιαίες προβλέψεις της τον Ιούνιο.
Για τον υποκείμενο πληθωρισμό οι προβλέψεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής: στο 5,1% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,2% το 2025.
Πτωτική αναθεώρηση υπήρξε για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες να αναμένουν να αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.
Μετά την νέα αύξηση κατά 0,25, τα επιτόκια της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής: το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4% , με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Νωρίτερα αναλυτές και επενδυτές εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα μεγάλο ποσοστό να υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε παύση υπό το βάρος της απειλής μιας ύφεσης στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τον επίμονο πληθωρισμό ήταν αυτό που τροφοδότησαν τα στοιχήματα της άλλης πλευράς, η οποία υποστήριζε ότι έπρεπε να υπάρξει μία ακόμα αύξηση επιτοκίων.
Βουτιά για το ευρώ
Απότομη πτώση κατά 0,60% έκανε το ευρώ, ύστερα από πολυήμερες διακυμάνσεις, μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων. Στις ευρωαγορές κατεγράφη ήπια άνοδος.
Διαβάστε επίσης:
EKT: Προτείνει τη Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ για διάδοχο του Αντρέα Ενρία
ΤτΕ: Αυξήθηκε στα €2,018 δισ. η αξία του ενεργητικού των επαγγελματικών ταμείων
ΕΚΤ: Καταρχήν αντίθετη στην επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ: Αντιπροσωπεία της ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν την αύξηση της βίας των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
- Θεσσαλονίκη: Για τον εντοπισμό ενός κουτιού με πυρομαχικά ενημερώθηκε η λιμενική αρχή
- ΗΠΑ: Το Ιράν έθεσε στο στόχαστρο “χωρίς επιτυχία” αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό Ωκεανό
- Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2026
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.