• Συνεντεύξεις

    Σεραφίνα Σάμα: «Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από παντού»

    Σεραφίνα Σάμα: «Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από παντού»

    Serafina Sama (Isa Arfen) x Μαριλένα Ανδρεάδη MAAN Islandwear


    Isa Arfen x MAAN: Η ιταλίδα σχεδιάστρια Σεραφίνα Σάμα (Serafina Sama) συνεργάζεται αντιστοίχως με τη Μαριλένα Ανδρεάδη παρουσιάζοντας μικρή, capsule συλλογή, στο πλαίσιο της κυρίως καλοκαιρινής κολεξιόν ΜΑΑΝ Islandwear.

    Η Σεραφίνα Σάμα έφτασε για λίγες μέρες στην Αθήνα, και μίλησε στο mononews για τη συγκεκριμένη συνεργασία καθώς και για τα σχέδιά της όσον αφορά την Isa Arfen.

    Τα φωτεινά καλοκαίρια

    Η Σεραφίνα Σάμα γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας, σε μια μεγάλη και γνωστή ιταλική οικογένεια.

    Το Λονδίνο όμως αποτελεί δεύτερη πατρίδα της, καθώς εκεί μένει με το σύζυγό της νομικό Δημήτρη Σινανιώτη και τον δωδεκάχρονο γιο τους.

    Τα καλοκαίρια τους όμως ανήκουν στη θάλασσα και το φως της Μεσογείου. Τα φωτεινά καλοκαίρια που περνάει στην Αντίπαρο αποτελούν διαχρονικό έρωτα της σχεδιάστριας.

    Η Σεραφίνα Σάμα εμπνέεται από το ελληνικό τρόπο ζωής και σχεδιάζει επί τόπου, in situ στην Αντίπαρο την πρώτη της συλλογή για τη γνωστή μπράντα της Μαριλένας Ανδρεάδη. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    «Μου άρεσαν πάντα οι σοφιστικέ φόρμες, οι καθαρές γραμμές της MAAN swimwear», εξηγεί η Σεραφίνα Σάμα.

    «Έχουμε περάσει πολύ όμορφες στιγμές με την Μαριλένα στην Αντίπαρο. Οπότε μόλις μου πρότεινε να συνεργαστούμε ενστικτωδώς, και με ενθουσιασμό, δέχτηκα».

    Isa Arfen, η σοφιστικέ διεθνής

    Στη συνεργασία τους, διακρίνεται η παιχνιδιάρικη, εκλεκτική αισθητική που οι φίνες ευρωπαίες αγάπησαν στην Isa Arfen, τον οίκο που ίδρυσε η Σεραφίνα Σάμα to 2012.

    H Isa Arfen αντιμετώπιζε τη μόδα με χιούμορ αλλά και ως τρόπο έκφρασης. Εντυπωσιακά, μεγαλειώδη κομμάτια, με ανεπιτήδευτη αρχοντιά. Ρούχα για ντάμες και συνάμα εντελώς προσιτά σε κάθε γυναίκα. Ανατρεπτικές φόρμες, γεωμετρικά ανορθόδοξες, αλλά άνετες για κάθε περίσταση.

    Έτσι, τον οίκο Isa Arfen φόρεσαν οι πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες, στο πάνθεον της βιομηχανίας του σινεμά, της μόδας, της ποπ.

    Σιένα Μίλερ, Ντακότα Τζόνσον, Rihanna, Αλέξα Τσανγκ, Lena Dunham, Μισέλ Γουίλιαμς, η Μάργκοτ Ρόμπι, η Dua Lipa, η Έμα Γουότσον, μεταξύ άλλων.

    Η Σεραφίνα Σάμα αναγνωρίστηκε σχεδόν ακαριαία στην εξαιρετικά απαιτητική (και ιδιότυπη) σκηνή της λονδρέζικης μόδας. Κολεξιόν της συγκαταλέγονταν στα μεγάλα εμπορικά σάιτ (Farfetch) ενώ παρουσιάζονταν στη βίβλο της μόδας, βρετανική Vogue.

    Τα πρώτα της μαγιό

    Όμως η εκλεπτυσμένη σχεδιάστρια της Isa Arfen, πρώτη φορά δοκιμάζει να σχεδιάσει μαγιό.

    «Προσωπικά προτιμώ τις πιο μίνιμαλ γραμμές στα μαγιό -έχω ακόμη ένα μαύρο τρίγωνο μπικίνι εδώ και δέκα πέντε χρόνια. Οπότε η πρόθεσή μου σχεδιάζοντας για τη MAAN ήταν να δημιουργήσω κάτι διαχρονικό και γοητευτικό, απερίφραστα θηλυκό. Αλλά και με χιούμορ, παιγνιώδες. Σκεφτόμουν επίσης τα φούξια, τα ροζ και τα κόκκινα γεράνια της Μεσογείου, τις βουκαμβίλιες, τις αζαλέες… Με αυτές τις αντιθέσεις στο μυαλό εμπλούτισα τις ευκίνητες λεπτομέρειες των μαγιό. Έτσι ενώ η αφετηρία ήταν οι κλασικές γραμμές, αυτές έσπασαν με υπερτονισμένες, αιθέριες πινελιές θηλυκότητας».

    Serafina & Μαριλένα στην Αντίπαρο

    Αίσθηση απόδρασης

    Στην Ελλάδα κομμάτια Isa Arfen φιλοξενούσα παλιότερα το Free Shop της Μελίσσας Μεταξά.

    Ωστόσο, η Isa Arfen έχει καιρό να ακουστεί στις εβδομάδες μόδας.

    «Πριν από τέσσερα χρόνια πήρα τη συνειδητή απόφαση να απέχω για να επαναπροσδιορίσω ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα για την Isa Arfen», επισημαίνει η Σεραφίνα Σάμα.

    «To αρχικό μου πλάνο ήταν να χαράξω τη νέα στρατηγική μέσα σε δύο χρόνια αλλά η υγειονομική κρίση και το Brexit, επέβαλαν μεγαλύτερη παύση. Ωστόσο, υπάρχει στα σκαριά το σχέδιο για την επαναφορά της Isa Arfen».

    Το στιλ κυλάει στις φλέβες της Σεραφίνα Σάμα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια ιταλών «προυχόντων».  Όπως για όλους τους καλοαναθρεμμένους Ιταλούς, η «άποψη» στο ντύσιμο θεωρείται υπόθεση εξίσου «σοβαρή» όσο και οι σωστοί τρόποι στο τραπέζι.

    «Με ενθουσίαζε η μόδα από πολύ μικρή ηλικία. Η μητέρα μου και οι θείες μου με εξοικείωσαν με τα vintage κομμάτια, τα φολκλορικά ρούχα, τα έθνικ κοσμήματα, που μου απέπνεαν μια αίσθηση ελευθερίας και απόδρασης. Περνούσα μέρες ολόκληρες να σχεδιάζω μικρές κούκλες με τα διαφορετικά τους σετ ρούχων. Τα έχω κρατήσει αυτά τα σχέδια, έχουν πολύ πλάκα», θυμάται σημερα η Σεραφίνα Σάμα.

    «Και έτσι όταν στην εφηβεία μου άκουσα για το Central Saint Martins (σ.σ. τη φημισμένη σχολή καλλιτεχνών, ντιζάιν και μόδας στο Λονδίνο), δεν μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο!».

    Υιοθετημένη Ελληνίδα

    Οι συλλογές Isa Arfen διακρίνονταν από κάτι ιδιαίτερα φίνο, ευφάνταστο και υπερεθνικό. Εκφράζοντας ίσως την διεθνή κουλτούρα και μορφωμένη προσωπικότητα της ίδιας της σχεδιάστριας.

    «Νιώθω πολύ Ιταλίδα, το Λονδίνο το νιώθω σπίτι μου και σίγουρα είμαι υιοθετημένη Ελληνίδα», παραδέχεται με χιούμορ.

    Όμως, όσον αφορά τις γυναίκες εν γένει θαυμάζει «εκείνες που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, που έχουν αυτοπεποίθηση, που συμπεριφέρονται με ευγένεια στον εαυτό τους και στους άλλους, που υποστηρίζει τις άλλες γυναίκες και ξέρει να γελάει με τον εαυτό της».

    Σχετικά με την ισότητα όμως «θεωρώ ότι ο αγώνας για έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό δεν έχει τελειώσει».

    Γυναίκα Isa Arfen δεν υπάρχει per se ή με απόλυτα σχήματα. «Δεν έχω συγκεκριμένη γυναίκα στο μυαλό όταν σχεδιάζω», διευκρινίζει η Σεραφίνα Σάμα.

    «Το ξέρω ότι πρόκειται για κλισέ, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αν κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά και παραμείνεις περίεργος, έμπνευση μπορείς να αντλήσεις από παντού», καταλήγει η Σεραφίνα Σάμα.

    Isa Arfen x MAAN

    Για τον καλύτερο κόσμο που οραματίζεται…

    Η Σεραφίνα Σάμα χρησιμοποίησε τα πατρόν της ΜΑΑΝ με την προσεκτικά σχεδιασμένο εφαρμογή και τα υφάσματα φτιαγμένα από 100% ανακυκλωμένα υλικά.

    Η capsule συλλογή απαρτίζεται από τα εξής σχέδια: Ένα μίνιμαλ ολόσωμο μαγιό, δυο διαχρονικά μπικίνι και ένα παιδικό ολόσωμο μαγιό.

    Η χρωματική παλέτα του μαύρου, rock και watermelon αναδεικνύει υπέροχα τις τρισδιάστατες ανεμώνες, που προσθέτουν απόλυτα θηλυκό αέρα στα μαγιό. Ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται τα στιβαρά υλικά που προσφέρουν την χαρακτηριστική ανεμελιά και άνεση της ΜΑΑΝ.

    Πρωτοπορίες MAAN islandwear

    Η MAAN islandwear αγαπάει τη θάλασσα, τον πλανήτη μας και όλους τους οργανισμούς με τους οποίους τον μοιραζόμαστε.

    «Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πρωταρχική αξία για εμάς».

    Όλη η διαδικασία δημιουργίας, παραγωγής και ραφής γίνεται στην Ελλάδα και ακολουθούνται
    διαδικασίες ελέγχου διαχείρισης αποβλήτων.

    Φέτος, περίπου το 50% της συλλογής είναι φτιαγμένο από υφάσματα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά και φέρουν πιστοποίηση OEKO-Tex και GRS (Global Recycled Standard).

    Η διαδικασία παραγωγής τους δεν περιλαμβάνει χημικά. Ελαχιστοποιεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την κατανάλωση νερού.

    «Ο στόχος μας είναι να δημιουργείται ολόκληρη η συλλογή από ανακυκλωμένα υλικά στο άμεσο μέλλον και να βελτιστοποιούμε την στρατηγική βιωσιμότητας συνεχώς».

    Πληροφορίες

    Η συλλογή είναι διαθέσιμη online στο maanislandwear.com και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

    www.isaarfen.com
    @isa_arfen



    ΣΧΟΛΙΑ