ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι περίπου 30 ακτιβιστές αψήφησαν σήμερα τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν πραγματοποιώντας διαμαρτυρία και κάνοντας έκκληση για κλιματική δικαιοσύνη καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ολοκληρώνει τις εργασίες του στο Νταβός.
Οι διαδηλωτές φώναζαν: “Τι θέλουμε; Κλιματική δικαιοσύνη. Πότε τη θέλουμε; Τώρα” και “Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να καταργηθούν” ενώ η Τούνμπεργκ κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε “Κρατήστε τα στο έδαφος”.
Η Τούνμπεργκ, που προσήχθη από την αστυνομία στη Γερμανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της επέκτασης ενός λιγνιτωρυχείου, βρέθηκε στο Νταβός έπειτα από μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης χθες, Πέμπτη, με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Η 20χρονη Σουηδή ακτιβίστρια επέμεινε στη θέση της κατά της ανάπτυξης νέων πεδίων πετρελαίου, αερίου και άνθρακα στην εκδήλωση, στο περιθώριο της διάσκεψης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρόλ, η υπηρεσία του οποίου κάνει συστάσεις πολιτικής, δήλωσε πως οι νέες επενδύσεις σε περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου θα χρειαστούν χρόνια για να καταστούν λειτουργικές. Θα είναι πολύ αργά για να απαλύνουν τις ενεργειακές ελλείψεις, όμως θα συμβάλουν στην κλιματική κρίση. Επαίνεσε τις προσπάθειες της Τούνμπεργκ και την ευχαρίστησε για την πρόσκληση να μιλήσει με ακτιβιστές.
Στη σημερινή διαδήλωση η Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα, η οποία συμμετείχε επίσης στη συζήτηση με τον Μπιρόλ, είπε πως οι ηγέτες πρέπει να ακούνε την επιστήμη και να σταματήσουν κάθε επένδυση στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο.
“Η IEA κατέστησε πολύ σαφές πως δεν μπορούμε να έχουμε οποιεσδήποτε νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα αν είναι να ζήσουμε με παγκόσμιες θερμοκρασίες [αύξησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης] κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου”, είπε στο πλήθος.
Η Τούνμπεργκ και οι συνάδελφοί της ακτιβιστές παρουσίασαν μια προειδοποίηση “cease and desist” (σ.σ. παύσης και αναστολής) σε στελέχη εταιριών πετρελαίου και αερίου, την οποία ανέμιζαν στη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας στο Νταβός.
Η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, που κατηγορείται από τους ακτιβιστές ότι μονοπωλεί τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στο ελβετικό θέρετρο του σκι, έχει πει ότι πρέπει να είναι μέρος της ενεργειακής μετάβασης καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μίγμα όσο ο κόσμος θα μετατοπίζεται σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Το 2019, η 16χρονη τότε Τούνμπεργκ είχε λάβει μέρος στην κύρια διάσκεψη του Φόρουμ του Νταβός λέγοντας στους ηγέτες τη διάσημη φράση της “το σπίτι μας καίγεται”. Επέστρεψε στο Νταβός την επόμενη χρονιά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Λόιντ Όστιν: Εντείνετε την υποστήριξη προς την Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Πέραμος – Δολοφονία 27χρονου: Τον κράτησαν ζωντανό για έξι ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 10 σφαίρες
- Κακάο: Σε χαμηλό τριετίας υποχωρεί η τιμή του – Τα απούλητα αποθέματα επηρεάζουν την αγορά
- OnlyFans: Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ποσοστού 60% σε επενδυτικό fund
- Η Λέσχη Χίων τίμησε τους Γ. Γαβριήλ, Α. Φαράκλα, Μ. Τριπολίτη και Κ. Βασιλειάδη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.