ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους του νότιου Ιράν σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, την ώρα που μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 100 από τους συλληφθέντες στις πρόσφατες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο.
Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας οργανώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.
«Θάνατος στον δικτάτορα, θάνατος στον Χαμενεΐ», φώναζαν οι διαδηλωτές στην πόλη Ζαχεντάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα βίντεο αυτά.
Σε αυτήν την φτωχή επαρχία ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Μπαλούχοι του Ιράν, μια μειονότητα που αντιμετωπίζει διακρίσεις και καταστολή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια οργάνωση, η Iran Human Rights, που εδρεύει στη Νορβηγία, προειδοποίησε σήμερα ότι τουλάχιστον 100 συλληφθέντες διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή. «Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος» επειδή στις οικογένειες των συλληφθέντων ασκούνται πιέσεις «για να μην μιλήσουν», πρόσθεσε.
Τα ιρανικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει σε θάνατο περισσότερους από 12 διαδηλωτές, βασιζόμενα σε κατηγορίες που απορρέουν από τον ισλαμικό νόμο, όπως για «εναντίωση στον Θεό», αφού τους έκριναν ένοχους για δολοφονίες ή τραυματισμό αστυνομικών, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και τρομοκράτηση του πληθυσμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: «Δεν θ’ ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας»
Συρία: Διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία κατά της προσέγγισης Δαμασκού-Άγκυρας
Βέλγιο: Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Κοντά στα 110 δολάρια έφτασε το βαρέλι Brent, έπειτα από την Ισραηλίνη επίθεση στο South Pars
- Κατάρ: Επίθεση του Ιράν στο διυλιστήριο της Ras Laffan προκαλώντας πυρκαγιά – Αναχαιτίστηκαν 4 βαλλιστικοί πύραυλοι
- Γιώργος Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο NATO
- Θεσσαλονίκη: Στα 7.000 ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός για τις ζημιές που προκάλεσαν μαθητές σε σχολεία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.