• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά κέρδη για τις ευρωαγορές μετά την αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Το εσωτερικό του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης


    Με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και την απόφαση της ΕΚΤ για άνοδο του επιτοκίου, οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφάνισαν κέρδη εκτός από αυτόν της Γαλλίας, που εμφάνισε μικρές απώλειες.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02%, στις 410,20 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να ηγείται των κερδών στο +3,5%. Οι κλάδοι της εξόρυξης και της τεχνολογίας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 1,7% και 1,6% αντίστοιχα. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τους “βαρείς” τίτλους της ευρωζώνης, έκλεισε με άνοδο 0,03%, στις 3.606,55 μονάδες.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι δείκτες ανέκτησαν τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την τρίτη συναπτή αύξηση επιτοκίων για το 2022, ανακοινώνοντας παράλληλα και νέους όρους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

    Μελανά χρώματα χρησιμοποίησε εξάλλου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να περιγράψει την κατάσταση στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο, την ίδια στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται στο υπόλοιπο του 2022.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια της περαιτέρω, αν και η πιθανότητα της ύφεσης έχει ενισχυθεί, όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι η πρόσφατη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, αντίθετα με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ αλλά και των αναλυτών για περαιτέρω αύξηση. Παράλληλα, ένα ισχυρό σημείο της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η αγορά εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, αν και η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανέργων τους επόμενους μήνες.

    Πως κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,12%, στις 13.211,23 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,51%, στις 6.244,03, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,23%, στις 7.072,10 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,90%, στις 22.590,41 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,64%, στις 7.921,10 μονάδες.

    Στα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας (Credit Suisse, Shell, Unilever και TotalEnergies), η Credit Suisse είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 18%, μετά την ανακοίνωση μεγάλων ζημιών για το γ’ τρίμηνο. Ο γενικός δείκτης των τραπεζικών μετοχών κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1%.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Η Caterpillar οδηγεί σε νέα άνοδο τον Dow Jones – Βουλιάζει στα χαμηλά 6 ετών η μετοχή της Meta

    Χρηματιστήριο: Κρατάει τις 860 μονάδες, το γύρισμα της ΔΕΗ πάνω από τα 6 ευρώ και το 10Χ10 της ΕΤΕ

    Kolanovic (JP Morgan): Βλέπουμε ράλι στις μετοχές μέχρι το τέλος του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ