ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία, συνεχίστηκαν και σήμερα σε όλη τη χώρα, παρά τη βίαιη καταστολή τους από τις αρχές.
Σύμφωνα με μία οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.
Το λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε στις 17 Σεπτεμβρίου στην κηδεία της 22χρονης Αμινί στην κουρδική πόλη Σακέζ, για να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια πρόκληση, για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, με τους διαδηλωτές να καλούν για την πτώση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
“Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 19 παιδιά σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα”, σύμφωνα με μία χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης Iran Human Right που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.
Αρνούμενες τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών, οι αρχές περιγράφουν τις διαμαρτυρίες ως ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων και ένοπλους αντιφρονούντες για το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων, από τα οποία έχει αναφερθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τη ρωσική πυραυλική επίθεση κατά κατοικιών στη Ζαπορίζια
Πεσκόφ: Εγκώμια προς τον OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θάνος Πλεύρης στο mononews: Στη φυλακή έως 5 χρόνια όποιος μετανάστης δεν παίρνει άσυλο – Πότε θα μπαίνει «βραχιολάκι»
- XRTC: Οι 6 αδυναμίες της ελληνικής ακτοπλοΐας αλλά και οι προοπτικές στον νέο κύκλο ανάπτυξής της
- Το αξέχαστο πάρτι του Ανδρεάδη στη Μύκονο με καλεσμένο τον Αρνό της Louis Vuitton, πού βρίσκεται το Theolina του Θ. Φέσσα, οι τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Αντίπαρο και μία παγκόσμια πρεμιέρα στο Ναύπλιο
- Ασφαλιστική αγορά: Συναγερμός για τα κόστη υγείας – Ανησυχίες και νέες προτάσεις μετά την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
