ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ιταλία θα έχει σχεδόν γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Eni.
Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση εφοδιασμού είναι περιορισμένη και η χώρα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση ψυχρότερου χειμώνα ή απροσδόκητων προβλημάτων με τις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο Claudio Descalzi.
Που στράφηκε για αντικατάσταση των προμηθειών
Πέρυσι η Ιταλία προμηθεύτηκε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα και η Eni ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα. Με τις προμήθειες που προέρχονται από τη ρωσική Gazprom να περιορίζονται στο 10% περίπου των προηγούμενων ποσοτήτων, ή περίπου 15-20 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως, η Ιταλία στράφηκε προς την Αλγερία και τις Σκανδιναβικές χώρες για να αντικαταστήσει σταδιακά αυτή την προμήθεια.
Εκτός από την εξεύρεση νέων προμηθειών φυσικού αερίου, η Ρώμη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αυξήσει την ευελιξία του ενεργειακού της εφοδιασμού. “Με το ρωσικό φυσικό αέριο να μην μας παρέχει πλέον ευελιξία, πρέπει να έχουμε τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης… Αποτελούν σημείο-κλειδί για τον ερχόμενο χειμώνα”, δήλωσε ο Descalzi.
Πόσο θα πρέπει να αυξηθεί η αποθηκευτική της ικανότητα
Είπε ότι η Ιταλία θα πρέπει επίσης να αυξήσει την τρέχουσα αποθηκευτική της ικανότητα των 17 δισ. κυβικών μέτρων (bcm). “Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε (την αποθηκευτική ικανότητα) κατά 5-7 bcm με πολλά εξαντλημένα κοιτάσματα”, τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που διέρχεται από τους αγωγούς, ο Descalzi δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Είναι μια πολύ απλή ιδέα και θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί αμέσως, θα μας είχε γλιτώσει από μήνες κερδοσκοπίας και φόβου”, είπε.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Ρώσοι παραδίδονται σε Ουκρανούς στρατιώτες – Υψώνουν λευκή σημαία
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώνει
Αντίδραση του Κυπριακού ΥΠΕΞ έπειτα από το τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το Ιράν χτύπησε με πυραύλους και drones Τελ Αβίβ, Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Σ. Αραβία (Live upd)
- Ηρακλής: Η άνοδος με υπογραφή Μονεμβασιώτη και η επιστροφή ενός ιστορικού συλλόγου
- Οι 6 αλλαγές στα μικρά νησιά μετά τη δωρεά του Στ. Χατζηιωάννου
- Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για πρόωρες εκλογές, ο Παπασταύρου και ο Σαμαράς, οι Πάτριοτ και οι Τούρκοι και το dress code της Βουλής
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.