ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφορικά με διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από δημοσιεύματα σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι το ψευδοκράτος έδωσε προθεσμία ενός μηνός στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας, είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει. Ο αποκαλούμενος “υπουργός Εξωτερικών” Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης. Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.
Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.
Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.»
Διαβάστε επίσης
New York Times: Άτομα από την Ουκρανική Κυβέρνηση οργάνωσαν τη δολοφονία της κόρης του Ντούγκιν
Βόρεια Θάλασσα: Δύο πολεμικά πλοία έστειλε η Βρετανία για την προστασία των αγωγών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Deutsche Telekom: Δεύτερη αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη του 2025 – Ισχυρές πωλήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
- Τζεφ Μπέζος-Λόρεν Σάντσεζ: Ο αδέξιος χορός και οι βόλτες με το mega yacht – Μαζί τους ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (video)
- Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο – Από τον Μάιο έχουν κατατεθεί οι ελληνικές θέσεις
- Toyota: Μειώνει τις ετήσιες προβλέψεις – Αναμένει πλήγμα 9,5 δισ. δολ. από τους δασμούς
