ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.
«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».
Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».
Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.
Διαβάστε επίσης
Άντονι Μπλίνκεν: Δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός ένα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έκλεισε η ιστορική συμφωνία: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 72 δισ. δολάρια
- Τσιάρας: Τρεις κεντρικοί άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για την γεωργία
- Έλον Μασκ: «Καμπάνα» €120 εκατ. στο X για παραβίαση των ψηφιακών νόμων της ΕΕ
- Eurostat: Αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2025, έναντι αύξησης 0,6% στην Ελλάδα