ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελεύθερος αφέθηκε ο Νικόλας Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος είχε συλληφθεί και κρατούνταν επί έξι ημέρες από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό.
Τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως το RECN, επικαλούμενες τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και ένας δημοσιογράφος από το Κονγκό συνελήφθησαν στη νοτιοανατολική πόλη Λουμπουμπάσι την Τετάρτη και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.
Yψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είχε επιβεβαιώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη, λέγοντας ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από την υπηρεσία πληροφοριών ANR. Ο 33χρονος δημοσιογράφος, που συνεργάζεται με τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker, είχε έρθει σε επαφή με τοπικές ένοπλες οργανώσεις, πρόσθεσε.
«Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές»
«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν στείλει τους εμπειρογνώμονες Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.
Ο Κονγκολέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως ο δημοσιογράφος ήταν πιθανό να αφεθεί ελεύθερος, αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».
Ο Νιάρχος πήγε στη ΛΔ του Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!? https://bit.ly/3de5Kl9
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωνσταντοπούλου: «Να περάσουν οι αθώοι» ειρωνεύτηκε τον Βορίδη – «Μισό λεπτό να αποφύγουμε τους εισαγγελείς» της απάντησε
- Divani Caravel: Divani Talent Days 2026 στις 26 και 27 Μαρτίου
- Χρηματιστήριο: Το ασανσέρ στις τράπεζες, το γύρισμα της ΔΕΗ πάνω από τα 18 ευρώ, ασανσέρ η Τιτάν
- Διευθυντής CIA: Το Ιράν αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ – Βάσιμοι λόγοι ανησυχίας για το πυραυλικό του πρόγραμμα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.