• Top Stories

    Πετρουλάκης πριν τη δίκη με Καμμένο: “Ξεκινάμε τη μάχη…”

    • NewsRoom


    Σήμερα, ως γνωστόν, εκδικάζεται η υπόθεση της αγωγής που είχε καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη και της ιστοσελίδας Protagon, για άρθρο του που είχε δημοσιευτεί πριν από δύο χρόνια, με τίτλο “ Πάνος Καμμένος. ΄Εχουν αρχίσει να του μοιάζουν”.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντέδρασε και ζητάει με αγωγή… 2 εκατομμύρια ευρώ!

    Ο Ανδρέας Πετρουλάκης ο οποίος έχει σηκώσει κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο του λίγο πριν μπει στη δικαστική αίθουσα έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: “Ξεκινάμε για τη μάχη με τον Καμμένο. Σας ευχαριστώ όλους για τη θερμή συμπαράσταση”.

    22

    Η επιλογή Καμμένου να στείλει στο εδώλιο τον δημοσιογράφο σήκωσε κύμα αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς εκλαμβάνεται ως προφανή προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας.

    Παραμονές της δίκης εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, δημοσιογράφοι αλλά και άλλα πρόσωπα που κινούνται στη δημόσια σφαίρα βρίσκονται στο πλευρό του δημοσιογράφου αξιώνοντας σεβασμό στοιχειωδών αρχών του συντάγματος όπως η ελευθεροτυπία.

    Ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον Πετρουλάκη ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων τα εξής: “”…Το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επικίνδυνη, αυταρχική και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αντίληψη που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ… Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιο χώρο και αν αυτός προέρχεται. Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο.Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας”

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις συμπαράστασης της Φώφης Γεννηματά: «Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να καταγράφει την άποψη του. Και κάθε Έλληνας πολιτικός έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, αν πιστεύει οτι θίγεται από ένα άρθρο. Ακόμα, και αυτός ο πολιτικός που έχει βασίσει όλη την πορεία του στα ψέμματα, στο διχαστικό λόγο, στο μίσος. Ακόμα και αυτός ο πολιτικός που απαξίωσε και απαξιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία καθημερινά. Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ Καμμένου. Είναι απόπειρα εκφοβισμού όσων θέλουν να μιλούν ελεύθερα για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής λογικής που απέκτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».

    Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε τα εξής: «Εκδικάζεται η αγωγή κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon. Για ένα άρθρο που θα το συνυπέγραφε κάθε λογικός πολίτης. Ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης. Ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστολογεί τη φίμωση του Τύπου. Προσπαθεί να μετατρέψει τους δικαστές σε… όπλο. Να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία. Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε τα εξής: «Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μαζί με το Protagon είναι εναγόμενοι και τους ζητείται αποζημίωση δυο εκατομμυρίων ευρώ, επειδή το Μάρτιο του 2015 ο Α. Πετρουλάκης σχολίασε στο Protagon, ασκώντας το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ως πολιτικά, αξιακά και αισθητικά ενιαίο φαινόμενο που περιλαμβάνει και τις συμπληρωματικές του παραμέτρους. Τότε αυτό έπρεπε να εξηγείται. Σήμερα είναι προφανές και αυτονόητο. Κραυγάζει. Ενάγων δεν είναι ο κ. Καμμένος. Ενάγων είναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αντίληψη, η πρακτική, το ύφος που τώρα πια έφτασε στην ολοκλήρωσή του. Δηλαδή στο πλήρες αδιέξοδο και την απόλυτη παρακμή. Ξέρουμε πολύ καλά το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που έχει υποστεί η χώρα. Αγωνιούμε καθημερινά να αποφευχθεί εθνική βλάβη.Η δίκη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε το μέγεθος της θεσμικής βλάβης. Δεν είναι δίκη του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, αλλά δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας. Ελπίζω να διαπιστώσουμε, όπως έγινε και με την απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό τοπίο, ότι λειτουργούν ακόμη οι βασικές έστω εγγυήσεις της δημοκρατικής πολυφωνίας και του κράτους δικαίου».



    ΣΧΟΛΙΑ