• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο 32% οι αποδόσεις για κορυφαίο fund του Ρέι Ντάλιο

    Ray Dalio


    Με μία μέση ετήσια απόδοση 11,4%, το εμβληματικό hedge fund του θρυλικού δισεκατομμυριούχου Ρέι Ντάλιο, Pure Alpha II της Bridgewaters, έκανε μία πολύ καλή αρχή για το έτος, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 32% για το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά το οποίο οι αμερικάνικοι και οι ευρωπαϊκοί δείκτες οδηγήθηκαν σε κατάρρευση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το fund ήταν εύστοχο στο 65% των στοιχημάτων του για τις αγορές και επωφελήθηκε από τις αποφάσεις της Fed για αλματώδη αύξηση των επιτοκίων, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, που έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

    Μάλιστα, η εταιρεία πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο εύρος κέρδους, σε μία περίοδο ακραίας αστάθειας στις αγορές και νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

    Γιατί κέρδισε ο Ρέι Ντάλιο

    Σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας στους επενδυτές, το αμοιβαίο κεφάλαιο παρουσίασε κέρδη σε πολλά διαφορετικά assets, αντισταθμίζοντας απώλειες που κατέγραψε κυρίως σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό και σε νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Bridgewater, πριν δύο μήνες πήρε θέση short σε τουλάχιστον 28 μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών, ποντάροντας 10,5 δις δολάρια στη πτώση της τιμής τους.

    Ο Ρέι Ντάλιο είναι ένας από τους πιο διάσημους short-sellers, με την εταιρεία του να ακολουθεί συχνά αυτή την πρακτική, η οποία βέβαια, στις αρχές του 1980, τον είχε οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Τα κέρδη των macro funds

    Αντίστοιχα, το macro hedge fund BlueCrest Capital Management, του Mohit Khurana, είχε αποδόσεις 15% για το πρώτο εξάμηνο από εύστοχα πονταρίσματα.

    Με τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια να βγαίνουν κερδισμένα, οι αποδόσεις τους ποικίλουν. Για παράδειγμα το Southern Ridges Macro Fund είχε απόδοση μόλις 3,3%, με διαχείριση assets αξίας άνω του 1,2 δις. δολαρίων και 27 portofolios σε Σιγκαπούρη και Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg για τα macro hedge funds, κατεγράφη αύξηση κερδών κατά 5,3%, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα funds που κατέγραψαν πτώση κατά 4,2% μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

    Την ίδια περίοδο, ο S&P 500 κατέγραφε ακραίες διακυμάνσεις με κατακόρυφη πτώση στην πλειοψηφία των μετοχών, υποχωρώντας πριν λίγες εβδομάδες σε έδαφος bear market, με απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά ενός έτους.

    Εξαιρετικά ήταν τα κέρδη συνολικά για τους macro traders όπως ο Crispin Odey του fund Odey Asset Management στο Λονδίνο και ο Said Haidar του ομώνυμου fund στη Νέα Υόρκη.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Οι τιμές στόχοι σε μετοχές και ομόλογα υπό το φόβο της ύφεσης

    Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική αντίδραση μετά το sell off σε τράπεζες και blue chips

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ