ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΤτΕ χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,9% για το 2026, «σύννεφα» από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα της ευρωζώνης και το ευρώ, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες (όπως οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs) αποτιμώντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, προβλέπουν ότι σε ένα χρόνο από σήμερα το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα κυμαίνεται στο 2% από 0% που είναι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο η δεύτερη κατά σειρά (μετά τον Ιούλιο) αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να είναι μεγαλύτερη από 0,25%. Όπως εξήγησε η ίδια, το αν η αύξηση αυτή φθάσει το 0,5%, θα εξαρτηθεί από την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, αυτή για το 2024, ανεβάζει τον πήχη του πληθωρισμού στο 2,1%, πάνω δηλαδή από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Πάντως οι διεθνείς αγορές μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Μάιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, σκαρφαλώνοντας στο 8,6%, κινούνται επί ξυρού ακμής. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τουλάχιστον κατά 1% τα επιτόκια της μέσα στο καλοκαίρι.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 4,3%, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα ου 2019.
Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 210 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,34%, από 3,86% χθες, έναντι 1,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί σημαντικά στο 2,92%, από 2,51% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0511 δολ. από το επίπεδο των 1,615 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0578 δολ.
Διαβάστε επίσης
Bridgewater: Όχι σε ομόλογα – Το 2024 θα πέσουν τα επιτόκια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις Γεωργιάδης κατά EllinikaHoaxes: Φοβισμένοι από την Αριστερά, δώσατε εξετάσεις για να σας συμπαθήσουν – Αν ξεμείνουμε από ραντεβού, θα δημιουργήσουμε κι άλλα
- Κατάσταση «ανωτέρας βίας» κήρυξε το Ιράκ στις παραδόσεις πετρελαίου – Προς τα 113 δολάρια το Brent
- Οι ΗΠΑ λένε ότι μπορούν να «εξουδετερώσουν» το νησί Χαργκ του Ιράν ανά πάσα στιγμή
- HELLENiQ Energy: Αντικαθιστά τα φορτία από Ορμούζ με άλλους τύπους αργού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.