• Πολιτική

    Οι εκλογές είναι πλέον ορατές με γυμνό μάτι

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έτσι όπως εξελίσσεται η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά σε πολύ μεγάλα διλήμματα στο θέμα των εκλογών. Ο ίδιος επιμένει ότι θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και μπορεί να είναι πραγματικά η πρόθεση του αυτή – η ειλικρίνεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί- όμως τα «γεγονότα» όπως  έλεγε ο παλιός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χάρολντ Μακμίλαν, φαίνεται πως επιβάλλουν αλλαγή ρότας.

    Μακάρι να μπορούσε κανείς να σκεφθεί και να μιλήσει κάπως αισιόδοξα, όμως τίποτα τα θετικό δεν υπάρχει στο παρόν και δεν διαφαίνεται στο ορατό μέλλον για τον μέσο πολίτη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Οι συνθήκες σήμερα είναι τόσο ευμετάβλητες και οι επιπτώσεις μίας άγνωστης αυτή τη στιγμή ανατροπής μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές, που να φέρουν τις εκλογές πολύ νωρίτερα, το φθινόπωρο του 2022. Για Οκτώβριο στοιχηματίζουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, κομματικά και άλλα, και αυτό είναι ένα παράδοξο, καθώς γίνεται παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού…

    Σε διεθνές επίπεδο, το βασικό δεδομένο  που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η οικονομία βαδίζει σε δρόμους πολύ μικρής ανάπτυξης, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ανεβαίνουν θεαματικά.

    Στην Ελλάδα πάλι, μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να θεωρούν ότι ο τουρισμός και τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο  Ανάπτυξης αποτελούν μεγάλα ατού της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με διάφορα ευνοϊκά στοιχεία  που προκύπτουν από τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, ή από τις θετικές γνώμες ξένων οίκων και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αλλά οι αποταμιεύσεις που έγιναν εξαιτίας της πανδημίας εξανεμίζονται σιγά- σιγά και το κράτος δεν θα μπορεί να είναι τόσο γενναιόδωρο για πολύ ακόμη.

    Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Αυτό προβλέπουν άλλωστε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, κάνοντας τους δικούς μας πανηγυρισμούς γιατί ο ρυθμός της ανάπτυξης στην χώρα μας έφτασε στο 7%, να ακούγονται παράταιροι. Διευρύνθηκε δε πάρα πολύ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αφού οι εισαγωγές ξεπέρασαν κατά πολύ τις εξαγωγές. Και … αν ο Ερντογάν  προχωρήσει από την άκρως προκλητική και επιθετική ρητορική σε αντίστοιχες ενέργειες επί του πεδίου… ουδείς ξέρει τι θα ακολουθήσει.

    Από την άλλη, μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν πολιτική κυριαρχία Κυριάκου Μητσοτάκη και ΝΔ, όμως η παγίδα των μετρήσεων σε αυτήν την περίοδο είναι μεγάλη. Πρώτα απ’ όλα , υπάρχει το πρόβλημα της απλής αναλογικής και η βεβαιότητα της προσφυγής σε δεύτερες εκλογές. Αυτό μπορεί να φέρει πολλές περιπλοκές, οι οποίες έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά.

    Ουσιαστική σημασία στις εκλογές δεν έχουν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων, αλλά πολύ απλά, αν ο πρώτος θα έχει αυτοδυναμία, αν θα χρειαστεί και κάποιον άλλο για να σχηματίσει κυβέρνηση, αν ο πρώτος θα θέλει τον «άλλο», ή αν ο «άλλος» θα θέλει να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό και με ποιους όρους και, τελικά, αν η χώρα θα κυβερνάται σε μία περίοδο ανατροπών, απροσδιοριστίας και κινδύνων.

    Από τις απαντήσεις που έχουν δώσει τα κόμματα σχετικά, δεν προκύπτει καμία βεβαιότητα.

    Οι επισημάνσεις αυτές αφορούν τους πάντες. Και τους πολίτες, και την κυβέρνηση που θέλει πολύ λογικά να διατηρήσει την εξουσία, και τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι τα μέτρα στήριξης έχουν υπολογιστεί να διαρκέσουν μέχρι ένα χρόνο, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο σε μία συγκυρία τόσο ρευστή, με τα «γεγονότα» -που άλλωστε δεν ελέγχονται ούτε στο ελάχιστο από την Αθήνα – να καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις.

    Που σημαίνει ότι, η διενέργεια εκλογών φέτος, πριν από τον προσεχή χειμώνα, και όχι μετά από αυτόν, δεν αποκλείεται. Είναι πολλοί οι λόγοι τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επικαλεστεί για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές…

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα – Όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

    Γιάννης Οικονόμου: Η τακτική που επέλεξε η Τουρκία δεν εμπίπτει στην λογική, την ελευθερία και το δίκαιο

    Συμφωνία Μεγάρου Μαξίμου και τραπεζών για αναστολή κλεισίματος καταστημάτων στην επαρχία;



    ΣΧΟΛΙΑ