• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Philip Morris International: Super deal 16 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Swedish Match

    • Bloomberg
    Jacek Olczak, CEO Philip Morris International

    Jacek Olczak, CEO Philip Morris International


    H Philip Morris International, προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της σουηδικής εταιρείας προϊόντων ταμπάκο «χωρίς καπνό»  Swedish Match, μία κίνηση που επιταχύνει το σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της πέρα από τα τσιγάρα.

    Η ιδιοκτήτρια της Marlboro πρόσφερε 106 κορώνες ανά μετοχή (10,56 δολάρια) για τη σουηδική επιχείρηση, premium σχεδόν 40% από την τιμή κλεισίματος της Swedish Match τη Δευτέρα. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με έδρα τη Στοκχόλμη, είπε ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να αποδεχτούν την προσφορά.

    Η μετοχή της Swedish Match σημείωσε άνοδο άνω του 9% και διαπραγματεύονταν στις 103,40 κορώνες στο Λονδίνο.

    Η συμφωνία με τη Swedish Match, της οποίας το όραμα είναι «ένας κόσμος χωρίς τσιγάρα», κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες υπερατλαντικές συμφωνίες φέτος και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο της Philip Morris στον άκρως ανταγωνιστικό τομέα των δια στόματος προϊόντων νικοτίνης. Ανοίγει επίσης για την εταιρεία τη μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος των ΗΠΑ, τη στιγμή που εξετάζει τρόπους εξόδου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Ο κολοσσός ειδών καπνού πρωτοπορεί στην διαφοροποίηση των εταιρειών της βιομηχανίας και τη μετατόπιση των δραστηριοτήτων τους πέρα από τα τσιγάρα, καθώς οι κανονισμοί γίνονται όλο και πιο περιοριστικοί.

    Με νέα προϊόντα και μια σειρά από εξαγορές, η Philip Morris εξασφάλισε πέρυσι σχεδόν το 30% των καθαρών εσόδων της από προϊόντα χωρίς καπνό — από καθόλου το 2015.

    Η Philip Morris ανέπτυξε το σύστημα θερμαινόμενου καπνού IQOS και πέρυσι συμφώνησε να εξαγοράσει την Vectura Group, μια εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το άσθμα. Εξαγόρασε επίσης τη Fertin Pharma, η οποία παράγει ένα βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, και την OtiTopic, μια εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το αναπνευστικό που πραγματοποιεί δοκιμές τελικού σταδίου για  θεραπεία εισπνεόμενης ασπιρίνης για καρδιακές προσβολές.

    Στόχος της είναι να πραγματοποιήσει πάνω από το ήμισυ των καθαρών εσόδων της από προϊόντα χωρίς καπνό έως το 2025.

    Η Swedish Match πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από το snus -ένα υγρό, άκαπνο, αλεσμένο προϊόν καπνού- που είναι δημοφιλές στη Σουηδία, αλλά απαγορεύεται σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης.

    Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης φακελάκια νικοτίνης που ονομάζονται ZYN και πωλούνται στις Η.Π.Α.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νέος Γενικός Διευθυντής PMI Κύπρου και Μάλτας ο Σταύρος Δρακουλαράκος



    ΣΧΟΛΙΑ