• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Η FED δεν «εξετάζει ενεργά» μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Η Fed «προχωρά γρήγορα» στην καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού που έχει πλήξει σκληρά τους καταναλωτές, δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ.

    «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε γρήγορα για να τον μειώσουμε», ανέφερε. «Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων».

    Όπως ανέφερε, η οικονομία και η χώρα έχουν «αποδειχθεί ανθεκτικές» καθώς πολεμούν αυτές τις συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια. Τόνισε δε πως η μείωση του πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας «διατηρούμενης περιόδου» ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως με την αγορά εργασίας να είναι «εξαιρετικά σφιχτή» και τον πληθωρισμό «πολύ υψηλό», η FOMC θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της Fed τους επόμενους μήνες.

    «Βρισκόμαστε σε μια πορεία να μεταφέρουμε τα επιτόκια πολιτικής μας γρήγορα σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», ανέφερε. «Υποθέτοντας ότι οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες, υπάρχει ευρεία αίσθηση στην επιτροπή ότι θα πρέπει να συζητηθούν επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις».

    Από την άλλη, ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η FED δεν «εξετάζει ενεργά» μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    «Mια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή», είπε ο Πάουελ. «Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό, ξέρετε, να ισοπεδώνεται».

    «Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον να προσπαθείς να δώσεις καθοδήγηση 60, 90 ημέρες νωρίτερα, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν στην οικονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ξέρετε, αφήνουμε στον εαυτό μας χώρο να εξετάσει τα δεδομένα και να λάβουμε αυτήν την απόφαση καθώς φτάνουμε εκεί».

    Πρόσθεσε ότι η επιτροπή αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της από την 1η Ιουνίου, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.

    Καλές πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας

    Ο πρόεδρος της FED δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα έχει «καλές πιθανότητες» να επιτύχει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ.

    Ο Πάουελ επεσήμανε την ανθεκτικότητα της αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν σε «ισχυρή οικονομική κατάσταση». «Η οικονομία είναι ισχυρή και βρίσκεται σε καλή θέση για να χειριστεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική».

    «Η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και είναι εξαιρετικά σφιχτή», ανέφερε ο Πάουελ. Σημείωσε επίσης ότι η προσφορά εργασίας παραμένει υποτονική ακόμη και όταν η ζήτηση εργασίας ενισχύεται. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει στο χαμηλό σχεδόν πέντε δεκαετιών του 3,6%, σύμφωνα με την έδρα της Fed.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια, είπε ο Πάουελ.



    ΣΧΟΛΙΑ