• Διεθνής πολιτική

    Σουηδία: Εισαγγελική έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

    • NewsRoom


    Σουηδοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και προέτρεψαν τυχόν μάρτυρες να εμφανιστούν και να καταθέσουν, ανακοίνωσε η Σουηδική Εισαγγελική Αρχή σήμερα.

    Η Αρχή ανέφερε ότι σκοπός της έρευνας είναι να εξασφαλιστούν το συντομότερο δυνατόν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα σουηδικά ή τα διεθνή δικαστήρια. Κάλεσε τα θύματα και όποιον υπήρξε μάρτυρας βιαιοπραγιών σε βάρος πολιτών στην Ουκρανία να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

    «Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Αρχή διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ύποπτοι.

    Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και ζήτησε τη διεξαγωγή δίκης, προσθέτοντας τη φωνή του στην παγκόσμια κατακραυγή για τους φόνους αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή αυτήν είναι μια «τερατώδης παραχάραξη».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Καβάκος στο Μέγαρο για την Ουκρανία – Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας οι συνδικαλιστές

    Μπόρις Τζόνσον: Έκκληση στους Ρώσους να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες για τις ωμότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ