• Οικονομία

    Έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin – Στα «σκαριά» νέα μέτρα για την ενέργεια

    O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Το πλήγμα που θα δεχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια αναμένεται να αποτιμήσουν σήμερα το μεσημέρι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Ecofin αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16.30 ώρα Ελλάδας με τη συμμετοχή και του Χρήστου Σταϊκούρα, προκειμένου να κάνουν ένα πρώτο οικονομικό απολογισμό των εξελίξεων αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με φόντο και τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, θεωρείται βέβαιο πως θα παραμείνει η αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές και κυρίως στο χρηματιστήριο ενέργειας, με τις τιμές του φυσικού αερίου να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, συμπαρασύροντας και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    Τα παραπάνω έχουν σημάνει συναγερμό και στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που επιχειρεί με συνεχείς τηλεδιασκέψεις και συσκέψεις να αποτυπώσει τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και να σκιαγραφήσει τα επόμενα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Με τις τιμές να βρίσκονται στα ύψη και να προμηνύεται ένας νέος γύρος πληθωριστικών πιέσεων, η Αθήνα αναζητά τη «φόρμουλα» για νέες παρεμβάσεις που θα μειώσουν την πίεση των αυξήσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

    Υπό κανονικές συνθήκες, το οικονομικό επιτελείο θα είχε ανακοινώσει ήδη το νέο πλέγμα επιδοτήσεων για την ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το μήνα Μάρτιο, ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται πως έβαλαν «φρένο» στο πακέτο των μέτρων, με τις τελικές αποφάσεις να παρατείνονται για τις επόμενες εβδομάδες.

    Άλλωστε, μόλις προχθές ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει ως στόχο τη προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού όπως σημείωσε, οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση.

    Μόνο χθες, η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας (που αποτελεί τον δείκτη για την πορεία του) αυξήθηκε κατά 30% στα 128,5 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά σχεδόν 13% στα 255,41 ευρώ / MWh.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι όποιες νέες επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι πολύ πιο «γενναίες» από τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία διατίθενται κάθε έναν από τους προηγούμενους μήνες, με κονδύλια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία όμως εξαντλούνται. Έτσι, όπως έχουν διαμηνύσει ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν αργεί η ώρα που θα πρέπει να μπει «χέρι» και στον κρατικό προϋπολογισμό, απειλώντας τους στόχους για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα που έχει καθοριστεί στο 1,4% του ΑΕΠ.

    Το σημερινό πρόγραμμα Σταϊκούρα

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Σταϊκούρα ξεκινά στις 15.30 με συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδος.

    Στις 16.30 ο Υπουργός θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ecofin, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Στη συνέχεια, στις 20.00 ο Υπουργός θα είναι επίσημος ομιλητής στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Την Πέμπτη, στις 11.00 ο κ. Σταϊκούρας θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

    Τέλος, στις 13.00, ο Υπουργός θα επισκεφτεί τα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία, τιμές ενέργειας και πληθωρισμός στο άτυπο Eurogroup του Παρισιού



    ΣΧΟΛΙΑ