• Το μήνυμα της ΕΚΤ στο ΜΜ, ποιος είναι ο Ανδρεάδης της Attica Bank, γιατί η Goldman ανεβάζει το Αλουμίνιο στις 5.000 δολ. και ένα κουΐζ με επιχειρηματικό και εφοπλιστικό ενδιαφέρον

    Φίλοι αναγνώστες, με χθεσινό της report που βγήκε 05:44 τα ξημερώματα η Goldman Sachs σοκάρει με τις καινούργιες της προβλέψεις για την τιμή του αλουμινίου.Στο πολύ αναλυτικό 8σέλιδό της report αναβαθμίζει την τιμή στόχο για το αλουμίνιο για τους επόμενους 12 μήνες στα $4,000/t…

    image

    Mία  Σταυρούλα  «απογειώνει το Δία»

    Δεν ξέρω αν τελικά η ομορφιά σώσει τον κόσμο, όπως υποστήριζε ο Ντοστογιέφσκι, τον «Δία» όμως σίγουρα τον έχει βοηθήσει.

    Ο λόγος για την ευειδή Σταυρούλα Καμπουρίδου, η οποία πριν από ένα χρόνο περίπου ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε.

    Την εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών.

    Μέσα λοιπόν στον ένα αυτό χρόνο, οι τραπεζικές συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ Α.Ε. το 2021 διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών και ανήλθαν σε 330 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση.

    Το βιογραφικό της είναι αρκετά αξιόλογο διότι παρά το νεαρόν της ηλικίας της, η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις ευθύνης σε  Εθνική, την Τράπεζα της Ελλάδος και από στην IBM.

    Στους τίτλους σπουδών που διαθέτει ξεχωρίσει το πτυχίο που απέκτησε από το  Stanford στο οποίο ολοκλήρωσε με πλήρη υποτροφία.

    Σταυρούλα Καμπουρίδου

    Με δανεικά στην αύξηση της Ιntrakat

    Mε «δανεικά» από την Optima Bank θα μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΝΤRAKAT τα στελέχη της εταιρείας Δημήτρης Θεωδωρίδης και Πέτρος Σουρέτης.

    Ο πρώτος δια της εταιρείας STRONGVIEW HOLDINGS LIMITED, νομικό πρόσωπο συνδεόμενο και ελεγχόμενο από τον κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, προέβη σε σύσταση ενεχύρου επί 3.300.000 μετοχών της Εταιρείας υπέρ της OPTIMA BANK. .

    Ο δεύτερος διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, προέβη σε σύσταση ενεχύρου επί 2.300.000 μετοχών της Εταιρείας υπέρ της OPTIMA BANK.

    Η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης και δικαιωμάτων προεγγραφής για την συγκέντρωση  51,3  εκατ. ευρώ ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου.

    Τώρα όπως μου μεταφέρουν οι ειδικοί περί των επενδύσεων, η συμμετοχή με δάνειο έναντι ενεχύρου, είναι μία αρκετά συνηθισμένη επιλογή των μεγαλοστελεχών, καθώς στα πλεονεκτήματα της συγκαταλέγεται και αυτό της «φορολογικής συμμόρφωσης  ως προς το πόθεν έσχες».

    Ξαναπουλάει τα κόκκινα δάνεια η Ιntrum

    Κάτι οι αναστολές πληρωμών, κάτι το πάγωμα των πλειστηριασμών, και ο «Ηρακλής» αρχίζει να «βάζει νερά».

    Το Δημόσιο είχε δώσει εγγυήσεις μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος στη βάση συγκεκριμένων στόχων που έπρεπε να πετύχουν οι εταιρείες  από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Οι στόχοι προφανώς είναι δύσκολο να επιτευχθούν,  όποτε οι διαχειριστές  αναγκάζονται να ξαναπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα.

    Έτσι η Ιntrum αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση κόκκινων ξενοδοχειακών δανείων ύψους 291 εκατ. ευρώ.

    Πίσω από τα δάνεια αυτά βρίσκονται καμία 80αρια ξενοδόχοι, μικρομεσαίας κατηγορίας.

    Κάποια όμως από τα υποθηκευμένα ξενοδοχεία είναι «παραθαλάσσια φιλέτα».

    Όλα λοιπόν τα δάνεια αυτά  είχαν γίνει «πακέτο» και η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 τα τιτλοποίησε με τα προγράμματα Sunrise I και ΙΙ.

    Ο Οργανισμός φαρμακαποθήκη 

    Μόλις χθες λάβαμε φωτογραφικό υλικό από τα υπόγεια οργανισμού που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ο οποίος έχει καταστεί «φαρμακαποθήκη».

    Η ιστορία έχει ως εξής:

    Ο πρόεδρος του οργανισμού, εκ των στενών συνεργατών του Άδωνι Γεωργιάδη προεκλογικά, αποφάσισε στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης να κάνει δωρεά σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας νοσοκομειακές μάσκες.

    Μέχρι εδώ καλά.

    Αντί όμως να απευθυνθεί στα νοσοκομεία για να πάρει τις προδιαγραφές των μασκών που χρειάζονται «έκανε του κεφαλιού του», με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε μια τεράστια παραγγελία υλικού που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

    Αντί να ακυρώσει την παραγγελία, – άγνωστο γιατί- την ολοκλήρωσε και παρέλαβε το υλικό.

    Και μη έχοντας που να διαθέσει τις μάσκες, τις πάκτωσε στα υπόγεια του οργανισμού, όπου πλέον είναι στο έλεος της υγρασίας.

    Το περίεργο είναι πως ο πρόεδρος δεν έχει μπει καν στο κόπο να μοιράσει το υλικό στο προσωπικό του οργανισμού.

    Οι συνδικαλιστές που μας ενημέρωσαν σχετικά υποστήριξαν πως ο προμηθευτής των μασκών ήταν… ναυλομεσίτης.

    Όταν πάρουμε τα παραστατικά στα χέρια μας θα σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά.

    Το μήνυμα της ΕΚΤ στο Μαξίμου

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ανησυχεί και προειδοποιεί.

    Αυτό αποτελεί θέσφατο, είτε οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες είτε όχι.

    Στη Φρανκφούρτη λοιπόν ανησυχούν Από τη Φρανκφούρτη λοιπόν εκέλευσαν, ότι για να αναβαθμιστεί η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει η Κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει πιο σθεναρά την μεταρρυθμιστική της ατζέντα, ακόμη και μετά την έξοδο μας από το «καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» το καλοκαίρι.

    Αυτό πάνω κάτω ήταν το νόημα όσων ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς (ναι υπάρχει ακόμη η θέση αυτή) Martin Bijsterbosch, σε συνέντευξη που δημοσιεύει το Bloomberg.

    O ίδιος αναγνωρίζει βέβαια ότι η Κυβέρνηση παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία δεν εγκατέλειψε το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, όμως βλέπει και κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

    Όλα τα παραπάνω ίσως δεν θα είχαν τόση σημασία αν η ΕΚΤ δεν είχε χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα σχεδόν 40 δισ.ε υρω με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κατά παρέκκλιση των κανόνων της, και όπως μαθαίνουμε το καθεστώς αυτό θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο.

    Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται για τον Ανδρεάδη στην Τράπεζα Αττικής

    Πάντα μου έκανε εντύπωση πώς τόσο παρασκήνιο μπορεί να χωρέσει σε μία μικρή τράπεζα (μη συστημική κατά τον επίσημο χαρακτηρισμό) όπως η Τράπεζα Αττικής.

    Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο, του οποίου η σύνθεση μέχρι να ολοκληρωθεί «πέρασε από σαράντα κύματα».

    Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδεικνύει ότι ο «αγώνας τώρα δικαιώνεται» για τον ταλαντούχο κ. Μιχάλη Ανδρεάδη ο οποίος αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.

    Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας & Ανάπτυξης Αγορών στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όντας πρόεδρος της Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας Αττικής.

    Όμως εκτός από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αρκετές διαπραγματεύσεις (για να το διατυπώσω κομψά) έγιναν μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και Ellington και για τη θέση του αντιπροέδρου.

    Το αποτέλεσμα με την τοποθέτηση στη συγκεκριμένη θέση  του κ. Μωυσή, όπως με ενημέρωσαν δείχνει ότι υπερίσχυσε ο θεσμός έναντι του επονομαζόμενου «στρατηγικού επενδυτή».

    Goldman Sachs για Αλουμίνιο: Προσδεθείτε, έρχονται τα $5,000/t

    Φίλοι αναγνώστες, με χθεσινό της report που βγήκε 05:44 τα ξημερώματα (βλ. πίνακα παρακάτω), η Goldman Sachs σοκάρει με τις καινούργιες της προβλέψεις για την τιμή του αλουμινίου.

    Στο πολύ αναλυτικό 8σέλιδό της report αναβαθμίζει την τιμή στόχο για το αλουμίνιο για τους επόμενους 12 μήνες στα $4,000/t.

    Το συγκλονιστικό όμως είναι ότι προβλέπει η μέση τιμή του αλουμινίου για το 2022 να είναι τα $3,450/t, για το 2023 τα $3,850/t, για το 2024 τα $4,500/t και κρατηθείτε μην πέσετε, για το 2025 τα $5,000/t.

    Βασίζει αυτές τις προβλέψεις της διότι εκτιμά ότι το αλουμίνιο θα βρίσκεται σε πρωτογενές έλλειμα το 2021 της τάξεως των 1.8 Mt από 1.5 Mt που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

    Συγχρόνως, αυξάνει το πρωτογενές έλλειμα αλουμινίου για το 2022 σε 2.2 Mt και για το 2023 σε 1.8 Mt.

    Δηλαδή, μέχρι το τέλος του 2023 προβλέπει συνολικό πρωτογενές έλλειμα της τάξης των 5.8 Mt.

    Με τα παγκόσμια ορατά αποθέματα σε μόνο 1.5 Mt το αλουμίνιο όπως αντιλαμβάνεστε γίνεται δυσεύρετο.

    Η Goldman Sachs όμως κάνει ακόμα πιο βαθιά ανάλυση και αναφέρει ότι με βάση τις εκτιμήσεις της, τα μη ορατά αποθέματα είναι της τάξεως των 4 Mt μόνο.

    Δηλαδή, θα υπάρξει λίαν συντόμως πραγματικό παγκόσμιο έλλειμα αλουμινίου της τάξης των 0.3 Mt.

    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το πάρτι του αλουμινίου έχει πολύ δρόμο μπροστά.

    Η Goldman Sachs δίνει πολύ πόνο στους bearόβιους του αλουμινίου.

    Συγκεκριμένα, στη σελίδα 2 του report (βλ. πίνακα παρακάτω) η Goldman Sachs αφήνει το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια το αλουμίνιο να ξαναβρεί την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ τα $7,334/t η οποία καταγράφηκε τον Ιούνιο του 1988 (in 21’ US Dollars).

    Ακόμα, στη σελίδα 4 του report μας λέει ότι σε περίπτωση που εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία, μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο του 2018.

    Έτσι, θεωρεί πάρα πολύ πιθανό η τιμή του αλουμινίου να πάει πολύ γρήγορα στα $4,000/t (βλ. πίνακα παρακάτω).

    Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, καλύτερο δώρο από αυτές τις προβλέψεις της Goldman Sachs για το αλουμίνιο δεν θα μπορούσε να ζητήσει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Η Goldman Sachs είναι οδοστρωτήρας.

    Δίνει ορατότητα μέχρι και το 2025!!!

    Ότι καλύτερο για την επενδυτική κοινότητα.

    Όμως, επειδή πάρα πολλοί επενδυτές είναι κερδισμένοι, αποχωρούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών και καλά κάνουν.

    Φεύγουν οι κουρασμένοι και έρχονται οι ξεκούραστοι.

    Είναι ολοφάνερο ότι αυτοί που αγοράζουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών, βλέπουν πιο μακριά και έχουν υπομονή και επιμονή.

    Πιστεύουν δηλαδή ακράδαντα τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την τιμή του αλουμινίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο conference call, όπως λένε οι αναλυτές, ήταν “to the point”.

    Τόνισε ότι η MYTILINEOS θα πιάσει την εκτίμηση για 260 εκ ευρώ κέρδη το 2022 και πολύ πιθανό να την ξεπεράσει.

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι αναγνώστες “το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον”.

    Επειδή πολλοί στην αγορά εμπιστεύονται πλήρως τις εκτιμήσεις του κ. Μυτιληναίου και τις προβλέψεις της Goldman Sachs για το αλουμίνιο, θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο να πιάσει την τιμή στόχο 23.80€ που έδωσε προχθές η Euroxx.

    Goldman Sachs
    Πίνακες από την έκθεση της Goldman Sachs
    Goldman Sachs
    Πίνακες από την έκθεση της Goldman Sachs για το αλουμίνιο

    Κουΐζ:

    Σε ποιον επιχειρηματία και εφοπλιστή αναφέρεται το κάτωθι κείμενο;

    Στην  διαθήκη μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «εύχομαι στα παιδιά μου να μη βιώσουν αυτά που εγώ και η σύζυγος μου βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Επέδειξαν απέναντι μου μεγάλη σκληρότητα και αχαριστία παρά το γεγονός ότι τα ευεργέτησα εν ζωή σε βαθμό που λίγοι γονείς κάνουν.

    Με εξύβρισαν επανειλημμένως εγγράφως με χυδαίες εκφράσεις.

    Μου απέστειλαν κείμενα που εκδηλώνουν μοναδική απληστία και αχαριστία σε βάρος μου σε συνδυασμό με συκοφαντία, ψεύδη, αναίδεια και υβριστική συμπεριφορά.

    Με συκοφάντησαν επανειλημμένως δημοσίως παρουσιάζοντας με ως ανάλγητο και σκληρό άνθρωπο ….[…].

    Εμφάνισαν εαυτούς ως κατόχους μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών που ευρίσκοντο στα χέρια μου και έκαναν ψευδό συνελεύσεις για να σφετεριστούν τον όμιλο  εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ως πατέρας τους δεν θα έκανα δικαστικές ενέργειες βλαπτικές για αυτούς.

    Έκλεψαν και υπεξαίρεσαν έγγραφα από εμένα περιλαμβανομένων αξιογράφων.

    Ιδιοποιήθηκαν χωρίς την άδειά μου μετρητά και κοσμήματα που ευρίσκοντο[…]

    Θλίβομαι βαθιά γιατί η αιτία για όλη αυτή τη συμπεριφορά των παιδιών μου υπήρξε η απληστία τους και η προσπάθειά τους να με εξαναγκάσουν να τους μεταβιβάσω με το έτσι θέλω όλη μου την περιουσία πριν το τέλος της ζωής μου».

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.