• Τράπεζες

    Moody’s για Εθνική Τράπεζα: Βλέπει αποπληρωμή του συνόλου του ELA μέσα στο επόμενο 2μηνο

    • NewsRoom
    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Πιστωτικά θετική» (credit positive) για το προφίλ της Εθνικής Τράπεζας χαρακτηρίζει την πώληση της θυγατρικής Vojvodjanska Banka στη Σερβία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.

    Αναλυτικότερα, ο οίκος Moody’s υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η συγκεκριμένη κίνηση για το πιστωτικό προφίλ της Εθνικής Τράπεζας, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντάς της να μειώσει τον δανεισμό από τον μηχανισμό ELA.

    Παράλληλα, με την πώληση ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης Common Equity Tier 1 θα ενισχυθεί κατά 44 μονάδες βάσης.

    Ο δανεισμός της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA ανερχόταν περίπου στο 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο ή στο 1,5% του συνολικού ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι θα μειωθεί περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Η μείωση του ELA θα μειώσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας της.

    Ο οίκος Moody’s τονίζει, μάλιστα, ότι αναμένει πως η Εθνική Τράπεζα θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει το σύνολο του δανεισμού της από τον ELA και ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο δίμηνο, κυρίως με τα έσοδα από την πώληση στοιχείων ενεργητικού, που δεν έχουν σχέση με τη βασική δραστηριότητά της (non-core assets), και τις αυξημένες καταθέσεις των πελατών της από την ανανεωμένη εμπιστοσύνη, εν μέσω μίας μέτριας οικονομικής ανάκαμψης το 2017-18.

    Η μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE) παραμένει βασική πρόκληση για την Εθνική, όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Μια ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση για την ΕΤΕ είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση πιθανών ζημιών που θα προκύψουν από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) της τράπεζας.

    H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ολοκλήρωση της πώλησης του 100% των θυγατρικών της στη Σερβία, Vojvodjanska Banka AD (VOBAN) and NBG Leasing d.o.o., και ενός χαρτοφυλακίου δανείων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία στην OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Ένεση ρευστότητας 125 εκ. ευρώ από την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Parmathen, Εθνική και Γαλαξίδι στην παγκόσμια λίστα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Έρευνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Έκανε την έκπληξη η Εθνική για τα «κόκκινα» δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ