• Business

    Folli Follie: Θέλει 90 εκατ. ευρώ για να αποφύγει το μοιραίο…

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Του Γιώργου Μανέττα

    Στην κόψη του ξυραφιού κινείται από χθες η Folli Follie καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας μετά την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της.

    Η διάσωσης της αμαρτωλής εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσου που «μεσουράνησε» επί δεκαετίες στην οικονομική σκηνή του τόπου ισοδυναμεί υπό τις παρούσες συνθήκες με «επιχειρηματικό θαύμα».

    Οι διαρροές για την ύπαρξη επενδυτή που θα παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη» ή για την πιθανή εμπλοκή των ομολογιούχων στην προσπάθεια εξυγίανσης, φαντάζουν περισσότερο με ευσεβείς πόθους παρά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

    Όλα δείχνουν ότι η Folli Follie, με δεδομένη και την περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτει (σύμφωνα με την αίτηση προστασίας τα διαθέσιμα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου σε 4,6 εκατ. ευρώ) πολύ δύσκολα θα αποφύγει το μοιραίο, το οποίο πλέον μοιάζει αναπόφευκτο.

    Και αυτό γιατί υπολογίζεται πως απαιτούνται περίπου 90 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ογκούμενες υποχρεώσεις της απέναντι στους κάθε είδους πιστωτές της. Πρόκειται για ένα εξωπραγματικό νούμερο, το οποίο εκτιμάται πως δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε καμία περίπτωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, όπου αναμένεται να ληφθούν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ομίλου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και ανακοινώσεις, μετά το πέρας του συμβουλίου που θα ρίξουν φως στο θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ώρα.

    Όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, με στόχο την υπαγωγή της εταιρεία σε καθεστώς εξυγίανσης. Κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθούν γενναία κουρέματα στις απαιτήσεις των πιστωτών.

    Ωστόσο, για να πετύχει την ένταξή της σε καθεστώς εξυγίανσης χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 60% του συνόλου των πιστωτών. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να πείσει ένα επιπλέον 7% των ομολογιούχων, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σύμφωνα με την αίτηση προσωρινής προστασίας που κατέθεσε έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του 53,6% των ομολογιούχων.

    Πλήρωσε το «δώρο Χριστουγέννων»

    Στο μεταξύ, η διοίκηση Κουτσολιούτσου έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες να καταβάλλει το δώρο των Χριστουγέννων σε ποσοστό 80%-90% στους περίπου 1.150 εργαζομένους του ομίλου στην Ελλάδα. Νομικές πηγές εξηγούν πως η «πρεμούρα» της εταιρείας να πληρώσει το δώρο Χριστουγέννων οφείλεται στο γεγονός πως η μη καταβολή του είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται αναλόγως.

    Ως εκ τούτου, κανείς από τους εμπλεκόμενους που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα δεν θα ήθελε να βαρύνεται με ένα επιπλέον αδίκημα.

    Άλλωστε χθες εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλομετόχων και των ορκωτών λογιστών της Folli Follie, μέχρι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από αίτηση 56 επενδυτών-μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.

    Πλέον, για το διάστημα έως τις 11/01/2019, οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των 56 επενδυτών, απαγορεύεται η μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης, για ύψος ποσού 2,5 εκατ. ευρώ, των μεγαλομετόχων της FF, αλλά και των ορκωτών ελεγκτών της.

    Οι τράπεζες, οι ξένοι οίκοι και οι ελεγκτές

    Στο μεταξύ, αποφασισμένες να προχωρήσουν κανονικά στον πλειστηριασμό του 35,7% που κατέχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στα Attica Stores και έχουν ως ενέχυρο για δάνεια ύψους 45,3 εκατ. ευρώ προς τον όμιλο FF εμφανίζονται οι πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εκτός νομικού απροόπτου το ποσοστό, που διεκδικεί η πλευρά των βασικών μετόχων των Αttica Stores, «θα βγει στο σφυρί» στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τράπεζες προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να ανακτήσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, επέλεξαν να μην συναινέσουν στην αίτηση προστασίας. Με δεδομένο το μέγεθος της απάτης στην υπόθεση της Folli Follie κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τα πιστωτικά ιδρύματα ότι «τράβηξαν το χαλί» στην εταιρεία και έθεσαν σε κίνδυνο 1.150 θέσεις εργασίας.

    Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς οίκοι μόδας που συνεργάζονται με την εταιρεία προτίμησαν μια πιο μετριοπαθής στάση, καθώς δεν έχουν λόγο να κινηθούν επιθετικά και να καταγγείλουν τις συμβάσεις αφού πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους.

    Διαφορετικά κινδυνεύουν να κατηγορηθούν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας χωρίς λόγο. Άλλωστε δεν έχει αποδειχθεί ακόμη δικαστικός κάποια απάτη, απλά υπάρχει ένα πόρισμα για οικονομικές ατασθαλίες. Για αυτό, φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα χάσουν κάποια χρήματα για κάποιο διάστημα.

    Όσον αφορά στους ελεγκτικούς οίκους και ειδικότερα την PwC, η οποία εμφανίζεται ως το «φαβορί» για την ανάληψη του οικονομικού ελέγχου στην εταιρεία, μετά την αποχώρηση της ΕΥ πληροφορίες αναφέρουν πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει να δει όπως και όλοι οι υπόλοιποι τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει από εδώ και πέρα η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Η ανάθεση της διενέργειας ελέγχου φαίνεται να είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί αυτή την στιγμή τη διοίκηση της Folli Follie, η οποία έχει να επιλύσει σοβαρότερα ζητήματα. Πάντως, εάν φθάσει στο σημείο να συζητά την είσοδο ελεγκτή θα πρέπει να καταβάλλει αρκετά χρήματα μπροστά, αφού κανείς δεν θα δεχθεί να αναλάβει ένα τέτοιο έργο χωρίς προκαταβολή και με την προσημείωση ότι θα είναι ο πρώτος που θα εξοφληθεί στο ενδεχόμενο πτώχευσης.

    «Ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης»

    Στελέχη της αγοράς και οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως δεν βλέπουν μέλλον για την εταιρεία ακόμη και αν με θαύμα αποφύγει το μοιραίο. Όπως λένε, η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία κοσμημάτων του Κουτσολιούτσου δεν έχει πλέον καμία αξία. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, ένα asset που δύσκολα ανακτάται και όλοι θέλουν να απεμπλακούν.

    «Δεν έχει τίποτα ικανό για να σταθεί. Δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία, ώστε να ενδιαφερθεί κάποιος. Ακόμη και αν αναλάβουν οι ομολογιούχοι, θα είναι για να διαχειριστούν με δική τους ευθύνη την πτώχευση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς.

    [playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”b150685b-50d3-4150-b686-04b8f55e266c” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”b150685b-50d3-4150-b686-04b8f55e266c” info=”false” shares=”true” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”b150685b-50d3-4150-b686-04b8f55e266c” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”b150685b-50d3-4150-b686-04b8f55e266c” info=”false” shares=”true” undefined=”a5a94fec-07d0-42b8-9223-4afee76b5ec4″ wp-pb-id=”728838″]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Απαγορεύσαμε τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των μεγαλομετόχων της Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απέναντι στον εφιάλτη της πτώχευσης η Folli Follie

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις: Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η νέα αίτηση της Folli Follie για προστασία από τους πιστωτές



    ΣΧΟΛΙΑ