• ΑΓΟΡΕΣ

    Εναλλαγή προσήμων στην Ευρώπη εν αναμονή της ΕΚΤ

    Χρηματιστές παρακολουθούν τις τιμές


    Ακροβατούν σήμερα το πρωί οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αισιοδοξία για την καλή έκβαση των εμπορικών συνομιλιών των ΗΠΑ με την Κίνα, που τροφοδοτήθηκε εκ νέου από τα  χθεσινά σχόλια του Προέδρου Τραμπ στο Reuters, φαίνεται να ξεθυμαίνει. Παρόλο που η ώθηση που δόθηκε από την αρχή της εβδομάδας έχει χάσει την ορμή της, οι ελπίδες για τη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, παραμένουν.

    Καλές ήταν και οι ειδήσεις από το μέτωπο του Brexit, τουλάχιστον όσον αφορά τη σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πρωθυπουργός Theresa May κατάφερε να κερδίσει τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας όμως τώρα μπροστά της το δύσκολο έργο να ενώσει το διχασμένο Κόμα των Συντηρητικών. H May θα χρειαστεί τη στήριξη των 117 βουλευτών της που προσπάθησαν να την απομακρύνουν, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή μια αναθεωρημένη συμφωνία για Brexit τον ερχόμενο μήνα. Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί για ακόμη μία φορά τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

    Η βρετανική λίρα πάντως έδειξε σαφή σημάδια… ανακούφισης, κερδίζοντας μέχρι και 1% με την είδηση της νίκης της Πρωθυπουργού. Παρά την ανάκαμψη, παραμένει σχεδόν 1% κάτω για την εβδομάδα.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίς το απόγευμα (15:30 ώρα Ελλάδος), όπου ο Mario Draghi αναμένεται να επιβεβαιώσει το τέλος του QE τον Δεκέμβριο, οπότε και θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι το πώς σκοπεύει η τράπεζα να επανεπενδύσει τα έσοδα που θα έχει από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις της, υποδηλώνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε ομόλογα για “εκτεταμένο χρονικό διάστημα” μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης. Και ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις μέχρι το Νοέμβριο του 2019 δημοσιεύοντας ένα πρόγραμμα αγορών ύψους 190 δισ. ευρώ, ο Draghi θα πρέπει να πείσει το υπόλοιπο συμβούλιο να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη στάση και να επεκτείνει τις επανεπενδύσεις για επιπλέον χρονικό διάστημα, δεδομένων των χαμηλών προοπτικών για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Προς το παρόν πάντως, ο EuroStoxx 50 σημειώνει κέρδη 0,10%, o DAX βρίσκεται στο -0.12% και ο CAC 40 στο -0.13%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 6884,20 μονάδες (+0,06%) , ενώ στο Μιλάνο ο MIB με κέρδη 0,90% αποτυπώνει την ευφορία που έφερε η υπόσχεση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Giuseppe Conte, ότι θα μειώσει το στόχο του κυβερνητικού ελλείμματος  για το 2019, προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ