• What's happening

    “Την Αμερική την έφτιαξαν μετανάστες” – Αμετανόητος ο Τραμπ για το διάταγμα – Εναντίον του και η Σίκιλον Βάλεϊ

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Κάνει μάλλον τα στραβά μάτια, ο Τραμπ για την αγανάκτηση του κόσμου στην Αμερική (και γενικά στον κόσμο ) αλλά και των σημαντικών προσωπικοτήτων των νέων τεχνολογιών και της showbiz .

    Ο Αμερικανός πρόεδρος με tweet που ανήρτησε έγραψε ότι «η χώρα μας χρειάζεται ισχυρά σύνορα και εξονυχιστικό έλεγχο, ΤΩΡΑ. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον κόσμο – ένα τρομερό χάος!».

    Ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε για 90 ημέρες την έκδοση βίζας για τους πολίτες επτά χωρών (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη), με στόχο να εμποδίσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών». Επίσης, ανέστειλε για 120 ημέρες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ.

    Η υπόθεση έχει και δικαστικό ενδιαφέρον, αφού δικαστήριο του Μπρούκλιν, με απόφαση της δικαστού Ann Donelly, έκρινε παράνομο το διάταγμα, αναφέροντας: «Ενισχύοντας την εντολή του κ. Τραμπ με το να στέλνουμε ταξιδιώτες πίσω στο σπίτι τους, θα τους προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη».

    Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες εναντίον Τραμπ
    Οι εργαζόμενοι στις νέες τεχνολογίες, έμειναν άφωνοι όταν αντιλήφθηκαν πως τα απαγορευτικά μέτρα του Ντόναλντ Τράμπ όσον αφορά τόσο τους εσωτερικούς μετανάστες όσο και για τις πράσινες βίζες όσων μένουν στο εξωτερικό.
    «Πίστευα ότι περάσαμε τη φάση όπου το μέρος που γεννιέσαι μετράει περισσότερο από το πού σπούδασες και πού επέλεξες να ζήσεις», δήλωσε η Reza Malekzadeh, η οποία κατάγεται από το Ιράκ και κάνει επενδύσεις στην καινοτόμα επιχείρηση πληροφορικής VMware.

    «Λυπάμαι και δεν καταλαβαίνω. Λες και όσα έκανα στη ζωή μου δεν μετράνε πιά. Συνεισφέρω στην οικονομία και στην κοινωνία της Αμερικής αλλά μου φαίνεται ότι τίποτα δεν υπολογίζουν πια», προσθέτει. Η ιρακινή επιχειρηματίας ταξιδεύει πολύ και συχνά και αποφάσισε να βάλει τα ταξίδι της σε παρένθεση.

    Καθηγητής στο Στάνφορντ και πρόεδρος μιας επιχείρησης πληροφορικής, ο Reza Zadeh έχει καταγωγή από το Ιράν. «Μόλις πλήρωσα τα ασφαλιστικά για τους αμερικανούς εργαζόμενους στην επιχείρησή μου. Είμαι Καναδο-ιρανός, έχω πράσινη κάρτα και δεν επιτρέπεται πλέον να μπαίνω στις ΗΠΑ», γράφει, έκπληκτος στο Twitter. Και εκείνος αποφάσισε να μην ξαναταξιδέψει: «Είμαι φυλακισμένος στις ΗΠΑ, πραγματικά», λέει.

    Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, επίσης,  εξέφρασε την ανησυχία του στον λογαριασμό του στο Facebook. Αλλά και η μητέρα εταιρεία Twitter πήρε θέση υπέρ των «μεταναστών κάθε θρησκείας», στον επίσημο λογαριασμό της.

    Αλλες εταιρείες βαρέων βαρών της Σίλικον Βάλεϊ, όπως Apple, Netflix, Microsoft, AirBnb και Tesla εξέφρασαν επίσημα την αντίθεσή τους. Ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft, μάλιστα, δήλωσε, ότι οι 76 εργαζόμενοι της εταιρείας του προέρχονται από τις 7 χώρες που έχει καταδικάσει ο Τραμπ.

    Η Alphabet, η μητέρα εταιρεία της Google, από την πλευρά της, κάλεσε επειγόντως το προσωπικό της που βρισκόταν στο εξωτερικό να επιστρέψει και ζήτησε από όσους ήταν στόχοι του διατάγματος να μη φύγουν από τις ΗΠΑ.

    Στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του διατάγματος Τραμπ για τους μετανάστες. Μάλιστα, στη διαδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ήταν παρών και ο ιδρυτής της Google Serguey Brin, ο οποίος κατάγεται από τη Ρωσία και έφθασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 6 ετών, το 1979, με τους γονείς του.
    «Είμαι εδώ γιατί είμαι κι εγώ μετανάστης», δήλωσε. Ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν και ο διάσημος επενδυτής της Σίλικον Βάλεϊ, Sam Altman.

    «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Αλλά ήρθαμε σε επαφή με τον Λευκό Οίκο για να εξηγήσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει αυτό το διάταγμα για τους συνεργάτες μας και για την επιχείρησή μας», έγραψε το αφεντικό της Apple, Tim Cook, σε επιστολή που έγραψε στους εργαζομένους του και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τα θύματα του διατάγματος.

    Την ίδια ώρα, οι αμερικανοί χρήστες ανέβασαν την λίστα των εμβληματικών επιχειρήσεων της Σίλικον Βάλεϊ που έχουν ιδρυθεί από μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς: Google, Facebook, Amazon, Oracle, IBM, Uber, eBay, Tesla…

    Με τις λέξεις κλειδιά #MuslimBan ή #NoWall, τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εμπειρίες τους και τη συγκίνησή τους. «Ο πατέρας μου ήταν πρόσφυγας από την Εσθονία. Αν ζούσε θα μοιραζόταν το θυμό του και τη ντροπή που νιώθω κι εγώ σήμερα», γράφει ένας.

    «Η οικογένειά μου δραπέτευσε από το Ιράν για να γλυτώσει από τον θρησκευτικό φανατισμό. Η Αμερική μας καλοδέχτηκε. Σήμερα μας βγάζει στην πόρτα», γράφει κάποιος άλλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα «κάγκελα» οι αγρότες – Αυξάνονται τα τρακτέρ στα μπλόκα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι Σοσιαλιστές επιλέγουν υποψήφιο για την προεδρία της χώρας – Βαλς εναντίον Αμόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ακατάλληλα» και προχωρημένα γυμνάσια – Μαθήματα για γκέι, τρανσέξουαλ και εξαρτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ